Deze 7 innovaties van Nederlandse bodem helpen bij het verduurzamen van je huis

Nederland is goed in innoveren. Samen met Zweden, Denemarken, Finland, en Luxemburg zijn we innovatieleider in de Europese Unie. Wereldwijd staan we in de top tien. In dit artikel een rondje langs 7 innovaties van Nederlandse bodem die ons kunnen helpen bij het slimmer verduurzamen van onze huizen.

1. Snelle isolatie aan de binnenkant van je huis

We beginnen met de duurzame maatregel waarvan geadviseerd wordt ermee te beginnen als je je huis wilt verduurzamen: isoleren. Het wordt ook wel een ‘geen-spijt’ maatregel genoemd. Dat betekent kort gezegd dat isoleren eigenlijk in alle gevallen en voor iedereen een goed idee is. Maar als je het goed wilt doen, is het helaas ook vaak een maatregel die gepaard gaat met een behoorlijke verbouwing. Je kunt natuurlijk vrij eenvoudig je spouwmuur laten inspuiten (als je die hebt), maar daarmee behaal je maar ongeveer een isolatiewaarde van 1.7 (een waarde van boven de 4 wordt pas gezien als goed).

Een veel hogere waarde is te behalen door je gevel aan de binnenkant te isoleren: isolatiemateriaal tegen je wand, voorzetwand ervoor, stucen en tot slot schilderen. Zoals gezegd: best een grote verbouwing als je dat in je hele huis wilt doen. Nu zorgt het Nederlandse bedrijf Prenoza voor innovatie door die verbouwing terug te brengen naar één dag met hun product Isowall. Ok, zonder de verhuizing van je spullen gerekend dan.

Dat zit zo. Isowall werkt met isolatieplaten die met een kliksysteem naadloos in elkaar passen. Na het plaatsen van een ‘isowall’ is geen voorzetwand en stucwerk meer nodig. Mogelijk een likje verf en je kunt je spullen weer terugzetten. En goed om te weten: de isolatiewaarde van de platen gaat tot 6.45, afhankelijk van de gekozen uitvoering en dikte (tussen de 3 en 14 cm).

2. Warm afvalwater verwarmt koud tapwater

Zonde eigenlijk, dat warme douchewater dat zo door het riool je huis uit stroomt. Volgens Counterflow bestaat het warme water dat we in huis gebruiken voor maar liefst 80% uit douchewater. Om dit grote energielek aan te pakken, bedacht het bedrijf een warmteterugwinning uit douchewater. Ze maken bij deze innovatie gebruik van het tegenstroomprincipe, waarbij warm afvalwater en koud tapwater in tegengestelde richting langs elkaar stromen. Hiertussen zit een koperen buis die de warmte makkelijk overdraagt. Het rendement is tot maximaal 62,5%. Klinkt eenvoudig? Dat is het ook!

3. Een regendouche zonder waterverspilling (of schuldgevoel!)

We blijven nog even bij de douche, want ook het bedrijf Upfall bedacht een innovatie met douchewater. De Upfall douche is een combinatie van een stortdouche en een zuiveringssysteem om het water direct te hergebruiken. Het douchewater wordt opgevangen en via filters en uv-lucht schoongemaakt. Met een beetje nieuw warm water blijft de douche op temperatuur. Ter vergelijking: 10 minuten douchen met een normale regendouche kost 150 liter water, 10 minuten douchen met een Upfall douche kost maar 30 liter water!

Met douche- en badwater wordt volop geëxperimenteerd. We schreven eerder al over het Nederlandse HeatCycle die in 2020 de ASN Bank Wereldprijs wonnen.

4. Een zonnepaneel dat stroom opwekt en voor warm water zorgt, ook als er geen zon is

Dat zonnepanelen elektriciteit opwekken is bekend. Maar er bestaan inmiddels ook andere toepassingen met de warmte van de zon, zoals het verwarmen van water. HRsolar heeft verschillende innovatieve producten op de markt gebracht die de warmte van de zon ten volle gebruiken: het tapwatersysteem Ella, een combinatiewarmtepomp en een zogenaamd PVT-systeem. Ze werken alle drie met een collector (gewoon een zwart paneel dat lijkt op een zonnepaneel) op het dak. De collector vangt zonlicht op en verwarmt daarmee een vloeistof. Deze warme vloeistof wordt rondgepompt door je huis. Onderweg verwarmt de warme vloeistof bijvoorbeeld je verwarming en het water in een voorraadvat. Het voorraadvat werkt dan als een warmteaccu, je kunt het verwarmde water op elk moment gebruiken.

5. Je woning verwarmen (en koelen!) met natuurkunde

In de meeste huizen gaat overdag de verwarming aan en ’s nachts uit. Je huis koelt af in de nacht en warmt overdag op. Als je de verwarming aanzet, is er daardoor elke keer veel energie nodig. Het bedrijf OC Autarkis heeft daar wat op gevonden: een bepaald type materiaal dat als vanzelf rond een bepaalde temperatuur blijft. Dat komt doordat het materiaal warmte afgeeft en absorbeert telkens als het van vast naar vloeibaar verandert en terug van vloeibaar naar vast. Het stolt en smelt dus continue. Die materialen worden Phase Change Materials (PCM) genoemd. Klinkt ingewikkeld, maar de bekendste soort PCM is gewoon water!

Hoe werkt deze innovatie dan in een huis? Het bedrijf heeft een specifieke water-zout oplossing, een PCM, ontwikkeld die toegepast wordt in vloerverwarming. De oplossing stroomt door de vloerverwarming en smelt en stolt automatisch bij een vooraf geprogrammeerde temperatuur. Zodra de temperatuur zakt onder de geprogrammeerde temperatuur, stolt het materiaal en komt warmte vrij in de omgeving. De omgeving warmt dan op. Vervolgens neemt het materiaal die warmte op en smelt vervolgens weer. Tijdens het smelten absorbeert het materiaal grote hoeveelheden warmte uit de omgeving. De omgeving wordt hierdoor koeler. En het proces start weer van voor af aan. Het materiaal kan ingesteld worden in 24-uur cycli.

6. Zonder slopen, een betonvloer op zand aan de onderkant isoleren

Voor veel mensen is het onmogelijk: een betonvloer op zand, zonder kruipruimte, isoleren. Maar er is goed nieuws! Het Nederlandse bedrijf Takkenkamp heeft een techniek ontwikkeld waarbij isolatieschuim kan worden aangebracht onder de bestaande begane grondvloer: Airofill. Hoe werkt deze innovatie dan? Onder de betonvloer van de woning wordt zand weggezogen met een speciaal aangestuurde robot. De lege ruimtes worden vervolgens gescand met een 3D-scanner. Hierdoor wordt de juiste inhoud van het isolatieschuim bepaald. De werkzaamheden vinden buiten plaats aan de voorkant van het huis. De vloer en vloerafwerking in je huis blijven hierbij onaangeroerd. Minimale overlast!

7. Warmte opslaan in een waterzak

Warmte kunnen opslaan, een onderwerp waar veel bedrijven mee bezig zijn omdat het de sleutel kan zijn tot gasloos wonen. Het Nederlandse Hydrobag heeft als innovatie een waterzak op de markt gebracht die warmte in water kan opslaan. De isolatieschil is zo goed dat het warmteverlies minimaal is. Daarom is de Hydrobag zuiniger en efficiënter dan bijvoorbeeld een buffervat. Een warmtebatterij zou je kunnen zeggen. De Hydrobag is gemaakt van synthetisch rubber dat in verschillende groottes leverbaar is. Daardoor is de zak ook in kleine ruimtes te plaatsen, bijvoorbeeld in de kruipruimte of achter het knieschot. Hij kan worden gekoppeld aan zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmtepomp en ook aan een HR-ketel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige Nederlandse duurzame initiatieven. Welke innovatie mag er volgens jou niet ontbreken in dit lijstje? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze 7 innovaties van Nederlandse bodem helpen bij het verduurzamen van je huis”

Reacties zijn gesloten.