Je bent de hele dag aan het rennen & vliegen en vervolgens kom je ‘s avonds tot de conclusie dat je wéér niet hebt gedaan wat je eigenlijk wilde doen. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je baat hebt bij meer structuur in je dag. Planning en ritme zorgen voor meer overzicht, vrijheid, rust en een tevreden gevoel. Hoe doe je dat?
Plannen
Goed plannen is een belangrijke succesfactor voor meer structuur in je dag. Gebruik je agenda of kalender voor alle afspraken en een handige week planner om je week structuur te geven. Vervolgens kun je dagplanners gebruiken voor de invulling en to-do’s van die dag. Lees verder waarom structuur zo belangrijk voor je is en vijf tips om dit ook daadwerkelijk te bereiken.
Waarom is structuur eigenlijk zo belangrijk?
Structuur en discipline geven vrijheid en mogelijkheid je doelen te behalen. Zodat je je leven kunt invullen met dat wat je écht belangrijk vindt. Wanneer het gaat om je dagindeling klinken life-quotes zoals just go with the flow en je innerlijke kompas volgen erg aantrekkelijk want “Yolo”. Maar wanneer je bijvoorbeeld:
constant chaos in je hoofd ervaart;
weinig afmaakt;
achter de feiten aanloopt;
regelmatig iets kwijt bent;
te weinig tijd voor jezelf en je dierbaren hebt;
belangrijke taken laat liggen;
last hebt van de troep in huis;
je steeds vermoeider voelt.
… dan is het misschien tijd om je af te vragen of je buikgevoel wel klopt en datgene brengt wat je zou willen.
Een dagelijkse structuur kan goede houvast geven in een drukke maatschappij vol afleidingen. Structuur zorgt ervoor dat je leeft in plaats van wórdt geleefd.
De vijf beste tips voor meer structuur in je dag
Je dagelijkse structuur is al een stuk makkelijker wanneer je op vaste tijden werkt. Maar ook als elke dag er anders uitziet, kun je gestructureerd leven. Denk hierbij vooral aan vaste dagen en tijdstippen, zoals bijvoorbeeld voor je huishoudelijke taken, administratie, beweging, quality time met dierbaren, bedtijd, ontspanning en eten. Met deze tips lukt het jou zeker meer structuur in je dag te brengen!
STAP 1: Bepaal je doelen
Verschillende onderzoeken laten zien dat structuur zorgt voor meer succes. Bepaal eerst voor jezelf wat dat succes is; dat kan van alles zijn. Zoals:
– geen uitstelgedrag meer;
– ruimte voor rust en ontspanning;
– huishouden of financiën op orde krijgen;
– gezonder eten of meer bewegen;
– meer tijd met je partner, gezin of vrienden.
Wees bij het bepalen van je doelen zo specifiek mogelijk. Dus bijvoorbeeld ‘vier keer in de week een maaltijd met verse groenten koken’ in plaats van ‘ik wil gezonder leven’. Of ‘elke maandagochtend mijn facturen en post doornemen’ in plaats van ‘ik wil mijn administratie orde hebben’.
STAP 2: Creëer rust en overzicht
Opruimen en ontspullen maakt meer structuur in je dag zoveel makkelijker en efficiënter. Cliché, maar niet minder waar: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Neem daarom dagelijks de tijd om op te ruimen; gooi je was in de wasmand en troep bij het vuilnis, sorteer je post en geef je spullen een vaste plek. Dit geeft rust en scheelt een hoop tijd aan gezoek. Denk ook aan je digitale rust. Ruim je mailbox op en zet je telefoon of notificaties op gezette tijden stil.
STAP 3: Stel prioriteiten
Je kunt nu eenmaal niet meer doen dan de klokuren van een dag je geven. Vraag je voor elke taak af; is het urgent en is het belangrijk? Als het urgent is, zet het dan bovenaan op je to-do lijst. Als het belangrijk is, geef het gelijk een plek in je agenda. Als op beide ‘nee’ het antwoord is, laat het dan los. Het mooie van bewust prioriteiten stellen, is dat je erachter komt dat veel dingen helemaal niet zo belangrijk zijn als dat het in je hoofd zit.
STAP 4: Houd rekening met je bioritme
Het bioritme verschilt per persoon en vaak ook per seizoen. Ben je bijvoorbeeld een ochtend- of avondmens? Wanneer valt je eten het best en wanneer heb je de meeste focus? Houd als vrouw bijvoorbeeld ook rekening met je menstruatiecyclus. Door de meest lastigste taken in te plannen op je piekmomenten en pauzes in je dipmomenten – haal jij niet alleen het beste uit de dag maar ook uit jezelf.
STAP 5: Ken je valkuilen
Misschien ken je je valkuilen en kun je daar al rekening mee houden. En anders kom je er met je planning vanzelf achter. Valkuilen zijn niet erg, iedereen heeft ze. Het is vooral belangrijk dat je je valkuilen leert herkennen zodat je er iets aan kunt doen. Bekende valkuilen zijn onder andere uitstelgedrag, te krap plannen, afleiding door je telefoon, overambitie of geen ‘nee’ kunnen zeggen.
Het zal niet vanzelf gaan maar wanneer je er eenmaal aan gewend raakt, verandert je structuur in een ritme en vervolgens in een moeiteloze gewoonte. Dat is hoe ons brein werkt. Je zult zien dat wanneer je meer structuur in je dag hebt, er juíst meer ruimte is voor spontane acties en te doen waar je die dag zin in hebt.