Deze mensen maakten een carrièreswitch en delen 5 tips om het roer om te gooien

Als we iets van deze onrustige tijden geleerd hebben, dan is het dat het leven kort is. Te kort om werk te doen wat niet leuk genoeg is of niet (meer) bij je past. En dus is het niet zo gek dat juist in deze periode een grote ontslaggolf ontstond, de great resignation. In eerste instantie in de Verenigde Staten, maar later ook in andere landen. We spreken vier mensen die ontslag namen, het roer omgooiden en van koers veranderden. Wat heeft het hun gebracht? En wat zijn hun tips voor mensen die ook op zoek zijn naar dat magische ‘iets anders’ en een carrièreswitch overwegen?

Van luchtvaart naar duurzaamheid

Willemijn van Donselaar werkte jaren bij de KLM, maar kon de luchtvaart steeds minder rijmen met haar toenemende interesse voor duurzaamheid. Uiteindelijk maakte ze tijdens de pandemie gebruik van een vertrekregeling om zo in alle rust te kunnen uitvinden wat ze dan wél wilde. Nu werkt ze als zelfstandige voor duurzame bedrijven, zowel als interim HR-manager als adviseur.

Van succesvol ondernemer naar meditatieleraar

Pim Vermeulen kwam kort na zijn studie Strategic Management in het bouwbedrijf van zijn vader te werken. Hij zorgde er voor sociale innovatie, won daar een prijs mee, en verdubbelde de omzet in vijf jaar tijd. Maar hij was niet gelukkig. Op het moment dat hij de papieren zou tekenen om het bedrijf over te nemen van zijn vader, schreeuwde alles in hem nee. Hij gooide het roer radicaal om en is nu meditatieleraar.

Van het bedrijfsleven naar bomen planten

Daan Bleichrodt werkte in het bedrijfsleven bij een grote krantenuitgever. Hij kon zich niet langer vinden in de doelen die daar gesteld werden. Alles leek te draaien om het maken van winst en aandeelhouderswaarde in plaats van maatschappelijke missie, namelijk lokale nieuwsvoorziening. Uiteindelijk koos hij voor een carrièreswitch en maakte hij de overstap naar IVN natuureducatie waar hij Chief Tree Planting Officer is.

Van fysiotherapeut naar scrummaster

Fleur Bronke ging na haar opleiding als fysiotherapeut aan de slag. Hoewel ze het werk op zich heel leuk vond, merkte ze dat ze steeds meer tijd nodig had om te herstellen van haar drukke werkweek. Ze kwam erachter dat ze dusdanig introvert was, dat het behandelen van 14 tot 16 patiënten per dag te heftig voor haar was. Nu werkt ze als scrummaster, een functie die veel beter bij haar past.

Samen met deze roeromgooiers kwamen we tot 5 tips voor als er ook bij jou iets knaagt en je een carrièreswitch overweegt, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen of hoe je het moet aanpakken. Lees mee:

Doe mee aan de Masterclass 
Wil jij werk maken van jouw carrière, overweeg je een carrièreswitch en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan de masterclass van Marieke Jacobs van BetekenisBaan op maandag 28 augustus of maandag 4 september. 

1. Erken en herken je eigen gevoel van onvrede

Dat klinkt als een open deur, maar vaak duurt het even voordat je voor jezelf durft toe te geven dat je niet gelukkig bent in je huidige werk. Daan zegt: “Het begint ermee dat je dat gevoel van onvrede herkent en erkent. Ik heb me er toch lang tegen proberen te verzetten met gedachten als ‘Ik leer toch best veel en ik krijg waardering.’” Ook Fleur geeft aan dat ze er jaren over heeft gedaan om erachter te komen dat haar baan niet voor haar was. “Ik had fantastische collega’s met een geweldige werksfeer, leuke patiënten en mooi werk. Toch kwam ik elke dag gesloopt thuis. Dat heb ik een jaar of drie, vier volgehouden.”

Bij Pim moesten er zelfs meerdere burn-outs aan te pas komen. “Na mijn afstuderen, ging ik heel snel aan de slag in het bouwbedrijf van mijn vader. Ik werd teamleider, kreeg een nieuwbouwproject met 22 woningen onder mijn hoede en kreeg binnen één a twee jaar directietaken. Dat ging goed, omdat ik de wilskracht had en er veel uren in stak. Maar op een gegeven moment kreeg ik symptomen als flauwvallen, migraine en een huidaandoening en werd ik angstig. Toch ging ik door tot ik als een zakje as letterlijk in elkaar zakte.”

Na die eerste burn-out neemt Pim een paar maanden rust, maar gaat dan weer door met werken en met succes. Het bedrijf kroop uit een diep dal, de omzet verdubbelde binnen vijf jaar en de complete organisatiestructuur werd aangepakt waarmee het bedrijf een prijs won voor ‘meest sociale innovatie bouw gerelateerde bedrijf’. Maar toen het moment kwam dat hij de papieren ging ondertekenen om het bedrijf officieel van zijn vader over te nemen, ging het mis. “Alles in mij schreeuwde nee, ik werd er letterlijk misselijk van. Maar daardoor wist ik wel heel helder: dit moet ik niet doen. Ik heb mijn deel gedaan en nu moet ik het achter me laten.”

2. Schakel hulp in

Iemand van buiten kan een nieuw perspectief bieden. “Ik heb een jobcoach ingeschakeld om te kijken wat ik dan wél wilde,” vertelt Fleur. “Dat kan ik iedereen aanraden. Ik was opgeleid als fysiotherapeut en werd dus fysiotherapeut. Buiten de zorg wist ik eigenlijk niet goed wat voor functies er waren en al helemaal niet voor iemand als ik met mijn ervaring en opleiding. Met een coach ben ik gaan kijken naar waar ik energie van krijg, wat ik belangrijk vind in een baan en waar ik zou kunnen beginnen.”

Ook Willemijn schakelde hulp in. Zij volgde een training bij BetekenisBaan. “Ik had heel veel puzzelstukjes, maar kon de puzzel zelf nog niet leggen. Ik wilde graag horen hoe andere mensen dit aanpakten. Zo kwam ik erachter dat ik eigenlijk heel leuk vond wát ik deed, maar dat ik mijn kennis en ervaring wilde inzetten voor bedrijven met een duurzame missie. Ik dacht ook altijd dat zelfstandig ondernemen niks voor mij was, maar dat is nu precies wat ik doe en met veel plezier. Al sluit ik niet uit dat ik ooit nog in dienstverband ga werken, als het maar is voor bedrijven die het goede doen.”

Vlnr: Willemijn, Daan, Pim

3. Ga met veel mensen in gesprek

Als je een carrièreswitch overweegt en iets anders wil, is het handig om een beeld te krijgen van wat dat andere dan is. Dat kan met behulp van een coach, maar ook door met verschillende mensen te praten over hun werk en de sector waarin ze werken. Op die manier kom je tot inzichten van wat je wel of juist niet wilt.

“De drempel is in het begin misschien wat hoog om mensen te benaderen die je helemaal niet kent,” zegt Willemijn. “Ik kende ook schroom, maar uiteindelijk zei iedereen die ik benaderde ja. Mensen willen graag helpen, meedenken en praten over hun werk. En je weet nooit waar het verder toe leidt. Zo benaderde ik een ondernemer die MKB-bedrijven adviseert over duurzaamheid. Haar site sprak me erg aan, maar ik kende haar niet. Toen ik de stoute schoenen had aangetrokken en contact met haar zocht, bleek ze juist op zoek te zijn naar iemand die kennis had van Human Resource. We hebben nog steeds contact.”

Ook Fleur heeft goede ervaringen met het benaderen van mensen uit haar omgeving of via LinkedIn. “Iedereen stond erg open om het over hun baan te hebben met mij. Via een kennis kwam ik uiteindelijk op ‘scrum master’. Een rol waarbij je je team coacht, problemen tackelt, geen (diepgaande) technische kennis hoeft te hebben, maar wel goed met mensen om moet kunnen gaan. Dat paste bij mij.”

Toen Daan helder had wat hij niet meer wilde in zijn werk, begon hij tegen veel mensen te vertellen dat hij iets anders wilde doen, iets maatschappelijks met een doel waarin hij geloofde. “Ik ben met veel mensen uit verschillende sectoren gaan praten. Uiteindelijk stuurde een vriend de vacature bij IVN natuureducatie door. Dat voelde gelijk als een roeping.” Zo helpt het praten met anderen dus bij het vinden van je weg in je carrièreswitch.

4. Geef jezelf de tijd

Het is een proces om erachter te komen wat je niet wilt en wat je wel wilt. Gun jezelf hiervoor dan ook de tijd: een carrièreswitch is meestal niet iets wat over één nacht ijs gaat. Waar anderen vooral naar buiten traden om met mensen te praten, kroop Pim juist naar binnen. “Ik was al twee jaar aan het mediteren toen ik vertrok bij het bouwbedrijf,” vertelt hij. “Ik dacht: daar zit iets. Ik heb al die tijd geprobeerd de buitenwereld naar mijn hand te zetten zodat ik gelukkig kon zijn en realiseerde me toen dat dat nooit ging werken. Ik moet rust en geluk in mezelf vinden, onafhankelijk van externe factoren. In die crisis, waarin ik geen werk meer had, mijn relatie stuk ging en mijn huis onzeker werd, heb ik mezelf meer gevonden dan waar dan ook. Dingen werden helder.”

“Het was een periode waarin ik veel alleen ben geweest. Maandenlang zat ik iedere dag in stilte vijf uur te mediteren. Op een gegeven moment merkte ik dat ik er klaar voor was om naar buiten te treden. Ik ging schilderen en vond een internationaal groepje dat bezig was met mediteren. Toen ben ik zelf ook mensen gaan begeleiden in hun meditatie.”

Willemijn maakte gebruik van een vrijwillige vertrekregeling bij de KLM, waardoor er ruimte en tijd ontstond om kopjes koffie te drinken met mensen en webinars te volgen om zo meer vorm te geven aan haar carrièreswitch. “Toen ik nog werkte, was mijn zoektocht zo doelgericht: er moest per se iets concreets uitkomen. Door de vrijheid en rust die ik kreeg nadat ik was opgestapt, viel die druk weg en ontstonden er allemaal nieuwe gedachtenpatronen. Zo kwam ik erachter dat ik helemaal geen corporate salaris nodig had om rond te komen. Ik redde het ook prima met mijn WW. Dat haalde ook wat druk van de ketel.”

5. Zie je carrièreswitch als reis, niet als eindbestemming

Vaak denken we bij het maken van een carrièreswitch dat we het meteen goed moeten doen, wat een hoop druk legt op het zetten van zo’n stap. “Ik zie het zelf echt als een reis,” zegt Willemijn. “Ik ben op reis en elke tussenstap is daar onderdeel van. Ik weet nog steeds niet precies hoe die reis eruitziet en waar het me gaat brengen, maar je moet gewoon beginnen en die eerste stap zetten. Zo ontdekte ik dat zelfstandig ondernemen toch wel goed bij me past, voor nu in ieder geval. Morgen ga ik misschien weer iets heel anders doen. Daar geef ik mezelf ook de ruimte voor.”

Pim heeft het ook over de reis. “Dat succes tot geluk leidt, is de illusie van onze maatschappij. Ik was wel succesvol, maar niet gelukkig. Het is een enorme reis geweest, vanaf mijn 22e tot nu, tien jaar later, om dat te ontdekken. Het zal de rest van mijn leven ook nog duren denk ik: dichterbij mezelf komen. Ik hoef niet veel geld te verdienen of succes te hebben, maar mensen op een kleine manier helpen wil ik wel. In 2020 begon ik een ‘Sportschool voor de mind’, maar toen kwam corona en werd het een constant open-dicht verhaal. Dus ben ik er weer mee gestopt. Nu begeleid ik mensen één op één met meditatie en bewustwording en dat gaat goed.”

Daan heeft het over de persoonlijke groei die hij ervaarde door het maken van een carrièreswitch: “Waar ik eerst vrij onzeker was over mijn eigen kunnen, durf ik nu veel meer van mezelf te laten zien en heb ik mijn talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Ik voel me meer verbonden met anderen, met de aarde en met de natuur. Het was blijkbaar de juiste omgeving voor mij om tot bloei te komen – daarvoor had ik ruimte en vertrouwen nodig.”

“Je gaat nooit spijt hebben dat je een carrièrreswitch probeert,” voegt Fleur toe. “In het ergste geval kan je weer terugvallen op je oude functie. Iedereen zegt dat een carrièreswitch een grote stap is, maar grote stappen hoeven echt niet eng te zijn. Inmiddels werk ik bijna een jaar als scrum master en leer ik elke dag wel weer iets bij. Natuurlijk maak ik fouten of doe ik gekke dingen, maar leren is iets moois. Mijn nieuwe functie past bij mij en ik ben heel enthousiast om de komende jaren steeds beter te worden in de rol die ik vervul.”

Wat zijn jouw ervaringen met een carrièreswitch? Laat het ons weten door hieronder jouw verhaal en tips te delen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze mensen maakten een carrièreswitch en delen 5 tips om het roer om te gooien”

  1. Hoi, Ik ben Angelique Smit en ik ben geswitched van huismeester naar dierenverzorger. Maar dat ging helemaal mis. Doordat ik niet meer kon leren aan de dierenverzorgingsopleiding. Dat kwam doordat ik hals over kop mn baan had opgezegd door een conflict met mn leidinggevende. Terugvallen op mn oude baan kon niet omdat je daar nu papieren voor moet hebben en mijn oude baan voor mij gecreeerd was. Bij mij is het dus niet zo goed gegaan en heb ik nu nog geen werk na 5 jaar.

Reacties zijn gesloten.