Als huiseigenaar zit je er graag warmpjes bij, maar dan wel zonder ontzettend veel CO2 uit te stoten, of een gasrekening te ontvangen waar je adem van stokt. Dan kan je dat geld beter investeren in het verduurzamen van je huis om het zoveel mogelijk energieneutraal te maken. Maar soms is het lastig om wijs te worden uit alle maatregelen die je kan nemen of subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken. Woon Duurzaam schiet je daarbij te hulp met een one-stop-shop om je woning te verduurzamen.
Waar moet je beginnen?
Zo’n 22 procent van de Nederlanders is echt bereid om te investeren in duurzaamheid. Dat blijkt uit het onderzoek naar de energietransitie dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd. De explosieve stijging van de energieprijzen in 2021 heeft ervoor gezorgd dat huiseigenaren, meer dan ooit, op zoek gaan naar manieren om die gasrekening omlaag te krijgen en hun huis dus te verduurzamen. De oorlog in Oekraïne draagt daar gek genoeg ook aan bij: het Russische Gazprom Energy is marktleider in Nederland en dat is -op z’n zachtst gezegd- niet wat we nu willen, want daarmee spekken we ongewild de Russische (oorlogs)kas. Er loopt dan ook een petitie om van het Russisch gas af te gaan, die al door meer dan 75.000 mensen is ondertekend. Maar we zien ook hoe dit voor sommige mensen het laatste duwtje in de rug is om nu (eindelijk) de mogelijkheden te onderzoeken om zo snel mogelijk te verduurzamen en bijvoorbeeld te kijken naar de mogelijkheden van een warmtepomp. Alleen: waar begin je met het inwinnen van informatie? Een jaren ’30 woning vergt bijvoorbeeld een heel ander pakket aan maatregelen dan een jaren ’50 woning.
One-stop-shop voor het verduurzamen van je woning
Rense van Dijk, oprichter en CEO van Woon Duurzaam, kan hierover meepraten. “Ik was enorm gemotiveerd om onze Utrechtse gezinswoning uit 1930 te verduurzamen om zo de stap te kunnen zetten naar gasloos wonen”, vertelt hij. “Maar de ervaringen die ik op mijn zoektocht meemaakte brachten vooral frustratie. We gaven het bijna op.” Die ervaring was voor Rense aanleiding om Woon Duurzaam op te zetten. Het bedrijf wil fungeren als een ‘one-stop-shop-platform’, oftewel één plek waar je terecht kan voor alle verschillende aspecten die komen kijken bij het verduurzamen van een huis. Van energieplan op maat tot hoogwaardige installatie en beheer. Woon Duurzaam neemt ook de rol van hoofdaannemer en aanspreekpunt op zich en contracteert zelfs de installateurs. Dat creëert voor leveranciers en installateurs een waardevolle toegang tot een enorme markt van huiseigenaren.
Investeren in het verduurzamen van woningen
Woon Duurzaam heeft met haar unieke one-stop-shop-aanpak al honderden woningen verduurzaamd en hoopt met haar unieke concept en expertise de komende jaren een steeds grotere rol te spelen bij de verduurzaming van Nederland. Om dit te bewerkstelligen, heeft Woon Duurzaam investeringen nodig om haar processen te automatiseren. Ook wil Woon Duurzaam investeren in een groter team en in de toename van naamsbekendheid bij de Nederlandse huiseigenaren.
Word mede-eigenaar
Daarom hebben ze een crowdfundingcampagne gestart bij Oneplanetcrowd, het crowdfundingplatform voor duurzame en maatschappelijke ondernemingen en projecten. Geïnteresseerden kunnen met deze campagne in Woon Duurzaam investeren door een lening te verstrekken tegen een vast nettorendement van 5,2 %. Daarbij krijgen de investeerders binnen drie jaar de keuze om hun lening om te zetten in aandelen, waarmee ze mede-eigenaar kunnen worden van dit snelgroeiende bedrijf.
Draag jij ook je steentje bij aan de duurzame energietransitie? Meer informatie vind je hier.