Zwitserland is één van de meest duurzame reisbestemmingen van Europa

Wie aan duurzame bestemmingen denkt, denkt misschien niet meteen aan Zwitserland. Toch is het land op het gebied van duurzaamheid goed bezig. Zo staat het bovenaan in het tweejaarlijkse rapport van het World Economic Forum (2019) als het gaat om ‘environmental sustainability’. Eindigt het op een derde plek op de Environmental Performance Index (EPI). En bereikte het de 10e plek, nog voor Nederland (19), in de nieuwe ranglijst voor duurzaam toerisme van Euromonitor International (2021). Als je er wat langer over nadenkt, is dit misschien ook niet zo verwonderlijk. Want als Zwitserland ergens om bekend staat dan is het wel om de fenomenale natuur en daar zijn ze (terecht natuurlijk) zuinig op.

Swisstainable

Sterker nog: Zwitserland heeft zelfs een hele campagne rondom duurzaam toerisme gelanceerd onder de naam Swisstainable. Hiermee willen ze van het land de meest duurzame bestemming maken, waarbij toeristen kunnen genieten van de Alpenpracht zonder daarbij een te grote voetafdruk achter te laten.  Dat sluit mooi aan bij de wensen van de reizigers, zo bleek deze zomer uit een peiling onder bijna 3.000 deelnemers uit 30 verschillende landen. Bij 83% van de reizigers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dan ben je in Zwitserland dus aan het goede adres. We zetten een aantal duurzame Zwitserse pijlers voor je op een rij:

1. Reizen met de trein was nog nooit zo makkelijk

Zwitserland is een paradijs als het op openbaar vervoer aan komt. Zo voert het land de Europese ranglijsten aan als het gaat om punctualiteit en zijn bijna alle plaatsen met de trein bereikbaar. Op de Grand Train Tour of Switzerland reis je met panoramatreinen naar alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Zwitserland het hele jaar door.

De Glacier Express is de bekendste van alle panoramatreinen. Deze rijdt 300 kilometer door de Zwitserse Alpen door 91 tunnels en over 291 bruggen. Je hebt gratis wifi en stopcontacten in de trein, maar je wil hier natuurlijk niet op je scherm kijken. Een Swiss Travel Pass geeft je toegang tot het openbaar vervoer en geeft je bovendien gratis toegang tot meer dan 500 musea. Zwitserland zelf is ook makkelijk te bereiken: je doet er ongeveer 6 uur over naar Basel. Vanaf eind dit jaar, zo is het plan, vertrekt er elke avond een trein vanuit Amsterdam naar Basel en Zürich.

Zwitserland

2. Roadrippin’ met je elektrische auto

Met een elektrische auto op vakantie gaan, zorgt altijd voor de nodige stress, omdat je niet helemaal zeker weet hoeveel oplaadpunten je onderweg tegenkomt. Maar in Zwitserland hoef je je daar geen zorgen over te maken. Er bestaat zelfs zoiets als een eGrand Tour Switzerland met over een stuk van 1600 kilometer meer dan 300 laadpunten. Verschillende routes door het land zijn al voor je uitgestippeld: hoe handig is dat?

3. Maak je verblijf duurzaam

Omdat duurzaamheid zo belangrijk is in Zwitserland zijn er ook volop ecologische accommodaties te vinden. Kamperen is natuurlijk de meest milieuvriendelijke manier om te overnachten, maar ook chalets of vakantiehuisjes kunnen duurzaam zijn. Bijvoorbeeld door energieneutraal te zijn, met groene stroom en een goede isolatie, door gebruik te maken van circulaire bouwmaterialen of door de aanwezigheid van een goede recyclingstroom van het afval, wat in Zwitserland niet zo moeilijk is. Zo krijgt 90% van de PET-flessen een tweede leven. Op Interhome Vakantiewoningen vind je een uitgebreid aanbod van vakantiehuizen in Zwitserland.

4. Connect met de natuur

Zwitserland bestaat voor een derde uit bos en -in tegenstelling tot vele andere landen- wordt dat bos jaarlijks groter. Dat heeft te maken met het feit dat bomen alleen gekapt mogen worden met een speciale ontheffing en dat de gekapte bomen altijd vervangen moeten worden met nieuwe aanplant. In de winter bieden deze bossen bescherming tegen lawines, maar ze zorgen natuurlijk ook voor de nodige CO2-opslag en vormen de natuurlijke habitat van veel dieren. Van die natuur kan je al wandelend, fietsend, kanoënd of zelfs skatend genieten. Zo kent het land 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, 9.000 kilometers gemarkeerde trails voor mountainbikers en 12.000 kilometer aan routes voor tourfietsers. Hier  en hier vind je verschillende routes en trails. Er zijn ook meer dan 80 verschillende tours te boeken met lokale wildkenners waarbij de kans groot is dat je bijvoorbeeld een steenbok of bever te zien krijgt.

Zwitserland

5. Eet biologisch en vegan

Zwitsers consumeren de meeste biologische producten per hoofd van de bevolking ter wereld. Niet zo gek, want bij al dat buitenleven en sporten hoort natuurlijk een gezond eetpatroon. En dat betekent ook dat je, ondanks de beroemde kaasfondue, prima vegan eten kan vinden in Zwitserland. Want, net als in andere grote Europese steden, is vegan ook in de Zwitserse steden hip ’n happening. Maar er bestaan ook 100% vegetarische of vegan hotels in Switzerland. Bijvoorbeeld Chesa Pool in Engadin (één van de diepste bergdalen van de Alpen). Je kan ook de tips van de lokale bevolking volgen, die in de verschillende steden foodtours hebben uitgestippeld langs cafés en restaurants die je zelf niet zo snel zou vinden.

Over de schrijver