Waarom een little black dress niet mag ontbreken in je duurzame garderobe

Je kan niet genoeg little black dresses in je kast hebben, zei een vriendin ooit tegen me. Een advies dat ik ter harte heb genomen, want zwart was lange tijd mijn lievelingskleur en dus legde ik een indrukwekkende verzameling aan. Van kort naar lang, van wikkel naar ruches, met rits of knopen, grote zakken of geen zakken. You name it, I had it. En nog steeds, na het verduurzamen en uitmesten van mijn kledingkast, blijft de LBD (little black dress) een geliefd item in mijn kast. Waarom? Omdat het overal bij past. Omdat je het chique kan maken met hakken, sjaaltjes, kettingen, oorbellen, een riem of knalrode lippenstift. En omdat je het casual kan maken met sneakers of laarzen, een spijkerjasje of een coole pet of muts.

Coco Chanel en de little black dress

De oorsprong van de kleine zwarte jurk wordt toegeschreven aan Coco Chanel, die in 1926 met haar eerste little black dress kwam. De jurk was bedoeld als een duurzaam, veelzijdig en vooral betaalbaar kledingstuk dat breed toegankelijk was. Met een simpele zwarte jurk kon iedereen er chic uitzien, was het idee. Vogue noemde de jurk destijds ‘Chanels Ford’ en voorspelde dat de zwarte jurk een soort uniform zou worden voor alle vrouwen met smaak. Nu, bijna 100 jaar later, heeft bijna elke vrouw nog steeds minimaal één LBD in de kast hangen, omdat je met dit kledingstuk eigenlijk niet de mist in kan gaan.

Little Black Dress

Essentieel voor elke vrouw

De zwarte jurk kreeg in de jaren ’30 al snel een permanente plek in ‘mainstream fashion’. Fast fashion was er in die dagen gelukkig nog niet, dus een garderobe werd met zorg en aandacht samengesteld. Je kan je geld tenslotte maar één keer uitgeven en dus is het handig om een tijdloze jurk te hebben, die je zowel casual als chique kan dragen met de juiste accessoires. “Een zwarte jurk is essentieel voor elke vrouw,” zei ontwerper Christian Dior dan ook en daar ben ik het van harte mee eens. Hoe minimalistisch je kledingkast ook is samengesteld, er zijn een paar klassiekers die niet mogen missen en de LBD is daar zeker één van.

30 keer aan

Zelf groeide ik op in de jaren ’80 en ’90, waarin ik van een new wave fase naar een grunge fase ging. Zwart vormde al die tijd de basis van mijn garderobe en hoewel ik door de jaren heen veel meer kleur ben gaan dragen, ben ik nog steeds geen fan van schreeuwende prints en grijp ik bij twijfel nog altijd naar zwart. Het resultaat is dat ik eindeloos lang met mijn kleding doe, omdat zwart tijdloos is en je het werkelijk met alles kan combineren. Ik durf dan ook met zekerheid te zeggen dat ik al mijn zwarte kledingstukken minimaal 30 keer gedragen heb, een richtlijn die ik heb opgepikt van de Britse Livia Firth (de vrouw van acteur Colin Firth). Zij stelt dat je een kledingstuk pas ‘mag’ kopen (nieuw of tweedehands) als je het minimaal dertig keer zal dragen.

Little Black Dress

Little black dress

Ben je op zoek naar nieuwe ideeën om jouw LBD te dragen? Check dan vooral een paar looks op Pinterest, Instagram of YouTube ter inspiratie. Op zoek naar een nieuwe, zomerse LBD? Check dan de GenerationS Nooma van watMooi. Deze vegan jurk van glanzende zwarte stof van eucalyptusbomen is ontworpen met tips van de klanten van watMooi en geproduceerd in Nederland. De stof is fijn dun voor de warme dagen, de mouwen hebben een mooie lengte die de jurk net iets meer stijl geven en het elastiek accentueert je taille mooi, zonder dat het knelt. Gympen eronder en spijkerjasje erover en je bent klaar voor een avondje terras. En geschikt voor iedere leeftijd. Kies wel voor een grotere maat: ik draag deze jurk in een L (waar ik normaal een M draag).

Een speciale kortingscode

Speciaal voor onze lezers geeft watMooi in juni 2021 15% korting op deze bijzondere little black dress en de rest van de collectie (met uitzondering van de sale). De kortingscode is HKW6 en kan een keer per persoon gebruikt worden.

Foto’s: Marie van der Heijden

Little Black Dress

Over de schrijver

6 gedachten over “Waarom een little black dress niet mag ontbreken in je duurzame garderobe”

  1. Ik kan me helemaal vinden in de uitgangspunten van kleding voor de lange termijn, zorgen voor je kleding en de waarde van enkele tijdlozere kledingstukken die je makkelijk en fijn kan combineren. Wat mij betreft hoeft het alleen niet per se een little black dress te zijn. Liever een kledingstuk dat perfect is voor míj. Misschien wel een little green dress of juist een prachtige, roestkleurige broek. Kwaliteit, pasvorm, materiaal, kleur en je leefstijl (kleding moet je ondersteunen in wat je doet) zijn allemaal onderdeel van wat een kledingstuk perfect maakt voor de drager. Dan kun je er inderdaad héél lang mee doen.

    1. Helemaal mee eens: het kan ook een little green dress zijn natuurlijk. Basisidee is dat je het kan combineren met (bijna) alles in je kast en er lang mee kan doen, omdat het tijdloos is en bij jou past (en niet zo zeer bij de trend van dit moment).

  2. Kleding minimaal 30 keer dragen voor er nieuwe mag komen ?
    : ik doe er het veelvoudige mee en : of maak het zelf of koop het 2e hands of in de uitverkoop.

    1. Niet zo zeer voordat je nieuwe mag kopen, maar meer: als je iets nieuws koopt (of tweedehands of ruilt), stel jezelf dan de vraag of je het minimaal 30 keer gaat dragen. En anders koop je het niet. Het mooie van minimaal 30 keer is dat het ook het veelvoudige mag zijn natuurlijk 🙂

  3. Dat is juist een stuk kledingstuk wat ik juist niet in de kast heb hangen, Zeker geen zwart, het is jammer dat dit altijd wordt gepromoot. Niet iedereen staat zwart en heeft een sombere uitstraling, terwijl antraciet of een mooie donkerblauw of bruin veel meer flatteert en beter kleurt bij de huid.

Reacties zijn gesloten.