Plastic: we verdrinken er zo ongeveer in. En hoewel het al meer dan honderd jaar bestaat, gebruikten we de laatste tien jaar meer plastic dan in de hele twintigste eeuw. Wereldwijd wordt inmiddels meer dan 400 miljoen ton plastic geproduceerd. Daarvan is meer dan een derde verpakkingsmateriaal, dat dus meteen in de prullenbak verdwijnt na het uitpakken. Van al het plastic afval wordt slechts 9% gerecycled. 32% van al ons plastic eindigt in het milieu. Het zijn maar een paar cijfers van de Plastic Soup Foundation, die we hier noemen om duidelijk te maken dat het hoog tijd is om op plastic dieet te gaan. Maar hoe pak je dat aan: plastic verminderen?
Plastic verminderen
Toen Elisah Pals tijdens haar laatste vliegvakantie naar Colombia met haar blote voeten op het strand stond, voelde ze niet het fijne zand tussen haar tenen, maar het aangespoelde plastic. Afval, dat niet afkomstig was uit het land zelf, maar van heinde en ver was meegenomen door de zee. “Op dat moment realiseerde ik me dat dit een probleem van ons allemaal is wat we samen moeten oplossen,” zegt Elisah hierover. Weer terug in Nederland richtte ze Zero Waste Nederland op, dat inmiddels drie jaar bestaat.
Preventie
“We maken producten voor eenmalig gebruik van materiaal dat niet stuk gaat of afbreekt. Hoe bizar is dat? Plastic valt uiteindelijk uit elkaar in zulke kleine stukjes, dat het niet meer op te ruimen is. Hoe gaan we dat ooit nog repareren?” Dat lijkt een onmogelijke opgave. Daarom gelooft Elisah ook heilig dat de oplossing in preventie ligt. Al is dat voor velen van ons makkelijker gezegd dan gedaan. Want plastic zit overal in of omheen: van verpakkingen tot cosmetica en van schoonmaakmiddelen tot aan kleding. En hoewel het steeds makkelijker wordt om losse groente en fruit te kopen in de supermarkt, bestaat het grootste deel van ons afval nog steeds uit flinke volumes plastic. Zo gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 24 kilo plastic per jaar weg. Dat kan minder, maar hoe?
Masterclass: plastic verminderen
Met Zero Waste Nederland geeft Elisah consumenten en bedrijven tips en advies over hoe ze hun afvalstromen kunnen verkleinen en hun plastic intake op een makkelijke en leuke manier kunnen verminderen. Van het meenemen van je eigen zakjes en bakjes als je boodschappen doet tot het maken van je eigen cosmetica en schoonmaakmiddelen en het actief consuminderen. Want ook spullen en kleding leveren plastic afval op.
In de masterclass plastic minderen deelt Elisah haar eigen ervaringen, vertelt ze waar je op moet letten en geeft ze praktische informatie over de zero waste lifestyle en het verminderen van jouw berg plastic afval. Er is natuurlijk ook ruimte om vragen te stellen en je ervaringen uit te wisselen.
Praktische zaken
Datum: 11 mei 2021
Tijd: 20.00 – 21.00 uur
Kosten: 9,99 euro
Schrijf je hier in voor de masterclass plastic verminderen. Zit je met bepaalde vragen waar je graag antwoord op zou willen in deze masterclass? Of heb je behoefte aan bepaalde tips? Laat dat hieronder dan alvast in een reactie weten, dan neemt Elisah het mee in haar verhaal.
Meer weten over Elisah Pals? Lees hier ons interview met haar.
Op de hoogte blijven en meedoen aan het plastic dieet in mei? Schrijf je dan hier in voor onze speciale nieuwsbrief. Die stopt aan het einde van de maand automatisch. Samen met Dille & Kamille testen we in deze maand ook diverse zero waste producten voor thuis en onderweg.
Als je onze enquête over je plastic gebruik invult, dan maak je kans op een tegoedbon van 25 euro te besteden bij Dille & Kamille.