5 tips: zo breng je je interieur in balans voor positieve energie

Je huis heeft – helemaal nu – zo’n belangrijke plek in je leven. Je slaapt er, leeft er, werkt er en het is de plek waar je je vrienden af en toe kunt zien. En dan is het fijn als de energie klopt. Met behulp van feng shui, regelmatig opruimen en handige trucs, breng je je interieur in balans brengen en geniet je van de positieve energie.
Als ik bij mij thuis om me heen kijk, zie ik overal spullen. Meubels, planten, vazen met bloemen, maar ook souvenirs, boeken, brieven waar ik iets mee moet, tekeningen van de kinderen en kleine troep. Vroeger had ik daar nooit zo veel last van, maar nu ik zo veel tijd thuis doorbreng, krijg ik elke week een soort van opruimwoede. Dat duurt een uur of twee en dan ligt alles weer (even) op een vaste plek en ben ik tevreden. Het voelt dan zo veel beter in huis.

Je interieur in balans

Hoe de inrichting van je huis (en alle rommel) invloed heeft op je humeur, vind ik altijd heel interessant. Je krijgt positieve energie van een goed ingerichte ruimte, maar staat je bed op de verkeerde plek, dan slaap je helemaal niet lekker. Volgens de eeuwenoude Chinese filosofie feng shui is dat logisch. Feng shui betekent letterlijk ‘wind – water’; wind zorgt voor energie en water houdt het vast en dat moet in balans zijn. Feng shui maakt gebruik van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element geeft ruimtes een eigen energie en sfeer en dat voel je echt.

1. Goede doorstroom

Als je je interieur in balans wil krijgen, kun je beginnen bij de voordeur, want dat is waar de Chi energie door naar binnen stroomt. Zorg dat er geen rommel in de hal ligt, want dat verstoort de energie. Vervolgens is het belangrijk dat je meubels op de goede plek in huis staan, waardoor de Chi soepel naar alle kamers van je huis kan stromen. Zet dus geen meubels, die doorgangen blokkeren en gebruik juist spiegels om een ruimte optisch groter te maken.

2. Leg alles op een vaste plek

Het is ook belangrijk dat je alle andere ruimtes in het huis goed opruimt en niet te veel spullen hebt. Zorg daarom dat je niet te veel spullen hebt, maar ook dingen op een vaste plek kunt opruimen, zodat ze niet door je huis heen zwerven. Dan voelt je huis meteen een stuk lichter.

3. Gebruik de elementen

Als je aan je gezondheid wilt werken, is het element hout belangrijk. Dat kan met een houten vloer, of houten jaloezieën voor de ramen, maar vooral ook met planten. Planten reinigen de lucht in huis, maar brengen ook balans. Sommige mensen maken van hun huis zelfs een urban jungle, maar dat moet je wel liggen. Je kunt ook mooie kunst verzamelen. Schilderijen met rustige kleuren, of beelden met vormen die je blij maken.

4. Maak gebruik van rustgevende kleuren

Elke kleur geeft een ander soort energie. Per ruimte in huis kun je daar heel leuk mee spelen. Blauw heeft bijvoorbeeld een rustgevende en verkoelende werking. Groen staat voor verfrissing en ontspanning en bruin – als je het gebruikt in combinatie met andere kleuren – voor voedende energie. Zwart staat voor stabiliteit, diepte en kracht, maar kun je het beste wel combineren met lichte kleuren. Rood geeft kracht en geluk, maar kan ook onrust veroorzaken, paars staat voor spiritualiteit, roze voor romantiek en zuiverheid en geel is energie opwekkend. Oranje is energie opwekkend, grijs beschermt tegen invloeden van buitenaf en wit staat voor puurheid.

5. Feng shui in je slaapkamer

In je slaapkamer wil je natuurlijk helemaal tot rust komen en daar kunnen kleuren, zoals geel, lavendel, lichtblauw of zacht roze bij helpen. Zet je bed zo neer, dat je direct de deur kunt zien. En als je naast je bed twee dezelfde nachtkastjes zet, zorgt dat voor een groter saamhorigheidsgevoel en is alles in balans. Werk je ook in je slaapkamer, probeer dat gedeelte dan af te scheiden. Dat zorgt voor een betere nachtrust.
Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons weten. 

Over de schrijver

1 gedachte over “5 tips: zo breng je je interieur in balans voor positieve energie”

  1. Het zijn dit soort berichten over magie en bijgeloof die de geloofwaardigheid van de zo belangrijke groene beweging bij bepaalde groepen beschadigen. Zij zien het helaas als één pot nat, die integraal opzij kan worden gezet. Terwijl het één van wezenlijk belang is voor het overleven van de Aarde en haar huidige ecosystemen, en het ander een sprookje is om boeken en rommel mee te verkopen. What’s the harm? That’s the harm.

Reacties zijn gesloten.