Is hout, vlees en katoen uit een laboratorium de toekomst? Groeit de grondstof voor onze kleding straks niet meer op het land, maar in een steriele omgeving? Waar schoon geschrobde mensen in lab-jassen werken. In plaats van boeren, die het land bewerken. En hebben we voor vlees en hout geen boom of koe meer nodig?
De ontwikkelingen met het kweken van vlees, katoen of hout zijn volop in ontwikkeling. Het heeft grote voordelen, zoals minder watergebruik, minder ruimte, minder dierenleed en ontbossing en minder chemicaliën. En er is in potentie meer ruimte voor de natuur. Toch is elke verandering ook wel spannend. We vertellen je graag iets meer.
Gekweekt katoen
Zoals je weet, heeft de productie van een katoenen T-shirt heeft nogal wat voeten in aarde. Er is heel water, land en (bij niet biologisch katoen) een cocktail aan chemicaliën voor nodig om de planten te laten groeien. Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks 46 kledingstukken koopt en er 40 weggooit, is dat toch altijd weer even schrikken.
Natuurlijk moeten we massaal minder kleding kopen, maar de initiatiefnemer van Incredible Cotton katoen hebben ook een gevonden om de impact van de katoenproductie te verminderen. Zij produceren katoen uit cellen, dus niet uit planten, in een laboratorium. Op die manier kun je hetzelfde katoen verbouwen, maar je bent niet afhankelijk van bodem- en weersomstandigheden en je put de planeet niet uit. De katoen groeit namelijk tien keer sneller, gebruikt 80% minder water en land en stoot een fractie van het broeikasgas uit.
Als we hier gebruik van maken, kunnen we de landbouwgrond ‘teruggeven’ aan de natuur en onze planeet leefbaar houden, maar natuurlijk roept dit ook vragen op. Hoe zorgen we ervoor dat mensen echt minder kleding gaan kopen, want anders zitten we straks met gigantische laboratoria voor de fast fashion industry en als we massaal zouden overstappen op ‘gekweekt’ katoen, wat gebeurt er dan met de boeren? Het is interessant om over na te denken.
Gekweekt hout
De stijgende vraag naar hout en papier leidt tot ontbossing. Als we in 2050 50% van het aardoppervlak tot beschermd natuurgebied willen maken, moeten we ook daar iets aan doen. Een interessante ontwikkeling is dat onderzoekers van MIT een manier ontwikkelden om planttissue te laten groeien. Net als met katoen, in een laboratorium, zonder aarde, water of zonlicht. En er komt geen boom aan te pas. Het proces kun je vergelijken met het kweken van vlees. De onderzoekers gebruikten levende cellen, waar ze plantaardige hormonen aan toevoegen waardoor het uit kan groeien tot een houtachtig materiaal. Op termijn verwachten ze het ook nog in een specifieke vorm te laten groeien, zoals een kant-en-klare tafel. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Gekweekt vlees
Kweekvlees kennen we al wat langer dan kweekhout, of – katoen. Het komt uit een laboratorium en wordt gemaakt uit stamcellen van dieren. Bijvoorbeeld uit de billen van runderen. In een laboratorium worden die cellen in een kweekvloeistof gelegd, waarna ze zich gaan delen en spiervezels vormen. Het vlees dat daardoor ontstaat, kan je eten. Het blijft voorlopig wel bij gemalen vlees, zoals gehakt, worst en kipnuggets.
Voor het proces is wel voeding voor nodig en dat komt van het bloedserum van kalfjes. Dat stuit bij veel mensen op weerstand, daarom werken wetenschappers nu ook aan voeding met plantaardige eiwitten, zoals gisten. Met kweekvlees doden we geen dieren en besparen we energie en water. En het is de vraag of mensen het willen eten. We zullen er waarschijnlijk langzaam aan gaan wennen.
Wat denk jij van deze ontwikkelingen? Laat het weten in een reactie.