5 voordelen van een warmtepomp voor je op een rij

Als je huis geschikt is voor een warmtepomp, kun je het op een hele duurzame manier verwarmen. In dit blog leggen we je uit hoe een warmtepomp werkt, hoe je weet of jouw huis er geschikt voor is en wat de voordelen van een warmtepomp zijn.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt kou aan de omgeving. Met een compressor en een condensor zet de warmtepomp gas om in vloeistof, die kan worden verwarmd. Deze warmte wordt vervolgens afgeleverd aan de woning en kan worden gebruikt om het huis te verwarmen via de radiatoren, het warme water en de vloerverwarming. Dit proces is circulair en wordt telkens herhaald.

Een warmtepomp kan ook koelen

Veel warmtepompen kunnen – door het werkingsprincipe om te draaien – je huis ook koelen. Er zijn twee manieren voor: actief en passief. Bij passief koelen maakt de circulatiepomp in het systeem gebruik van de kou die in de bodem of waterbron zit. Actief koelen laat zich vergelijken met airconditioning. In dit geval wordt warme lucht omgezet in koud water. Dat gebeurt met behulp van de compressor in het systeem.

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp

Voordat je beslist over de aanschaf van een warmtepomp, wil je weten hoe je huis geïsoleerd is. De warmte moet namelijk niet via het dak, de vloer, of de ramen je huis net zo snel verlaten, als het binnenkomt. Met een nieuwbouwwoning zit je goed, maar oudere huizen (vooral van voor 1992) vragen soms nog om wat extra werk. Ook de radiatoren zijn belangrijk. Vloerverwarming en lage-temperatuur radiatoren zijn het meest geschikt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoeveel warmte en water je gebruikt en of er ruimte voor de pomp en het buffervat aanwezig is.

5 voordelen van een warmtepomp  

Tenslotte zetten we nog een aantal voordelen van een warmtepomp voor je op een rij.

  1. Een warmtepomp is een schoon, milieuvriendelijk alternatief voor stoken op gas of elektriciteit. Bij Zerogas vind je hier meer informatie over.
  2. Met een warmtepomp kun je besparen op je verwarmingskosten.
  3. De warmtepomp zorgt voor een comfortabele binnen temperatuur. Het systeem verwarmt in de winter en koelt in de zomer.
  4. Je kunt gebruik maken van de ISDE-subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. De subsidie is niet voor elk soort pomp hetzelfde.
  5. In combinatie met zonne-energie is het mogelijk om je huis helemaal energie neutraal te verwarmen.

Hoe denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Laat het ons weten. 

Over de schrijver

5 gedachten over “5 voordelen van een warmtepomp voor je op een rij”

  1. Een warmtepomp heeft meestal niet meer dan een kwart van het vermogen van een gasgestookte CV. Dus moet je anders gaan denken en doen met verwarming. Voordat je investeert in een warmtepomp eerst oefenen en isoleren.
    De maximale watertemperatuur van je CV kun je meestal zelf omlaag brengen naar bijvoorbeeld 50’C en je klokprogramma moet je aanpassen naar iets wat meer past bij vloerverwarming. Isoleren waar je warmte verliest: tijdens de winterkou is dat gemakkelijk op te sporen. Isoleren levert meteen comfort en stookkosten reductie, ook bij je gas CV.
    Na een paar jaar hiermee bezig te zijn geweest ben ik nu over naar een hybride installatie met een Elga warmtepomp van 6KW. Tot dusver werkt dat naar tevredenheid en hopelijk met winst voor het milieu.

  2. Ik heb buren (op enige afstand) wiens buren ook een warmtepomp hebben. Dat betekent voor de buren 1 dat ze geen woongenot meer hebben. Ze worden gek van het laagfrequente geluid van de warmtepomp van hun buren!

    1. Ik verwijs graag naar de meest recente aflevering van Radar. Zoals Henk al aangeeft is het helemaal niet zo prachtig, helaas.

      We kunnen als Nederland beter op gas blijven totdat we op waterstof over kunnen. Kan door dezelfde leidingen.

    2. Ik heb er zelf drie. Eentje voor warm water die draait op de binnenlucht,, eentje die werkt op de binnenlucht en eentje die van buiten zijn warmte haalt.
      Die op de binnenlucht werkt als het ware als een soort mechanische ventilatie. Dat werkt prima maar kost binnenwarmte en werkt niet bij kierdichte woningen.
      De unit die werkt op de binnenwarmte gebruiken we om warmte van de houtkachel op te slaan in een buffervat. Werkt ook prima maar geeft wat gebrom. De buitenunit werkt goed maar mijn vrouw wil het ding ‘snachts niet aan vanwege het geluid. Overigens is hij het meest efficient tussen de 5 en 15 graden. Beneden de 5 graden werkt het wel maar niet efficient en met te veel kabaal.

      Mijn buren hebben er nu ook een met buitenunit. Daar word ik dus niet blij van want het lichte gebrom gaat toch op den duur enorm irriteren.

      Overigens verwarm ik ook met infrarood panelen. Ik probeer gewoon alles uit. Fijne verwarming alleen als hoofdverwarming te duur wat verbruik betreft.

      Van het gas zijn we niet en kunnen dat ook niet denk ik ondanks energieklasse A woning. In de zomer waterstof opwekken en in de winter gebruiken lijkt me wel iets. In de zomer is er (helemaal straks) toch stroom over vanwege de zonnepanelen die er bij komen. Waterstof dan gebruiken als aanvulling op de rest.

Reacties zijn gesloten.