5 manieren om microplastics uit je leven te bannen

We vallen meteen met de deur in huis: microplastics uit je leven bannen kan eigenlijk helemaal niet. Het is inmiddels zover doorgedrongen in onze maatschappij dat we het zo ongeveer inademen. Zo kwam eind vorige maand naar buiten dat er voor het eerst microplastics gedetecteerd waren in de placenta van vier gezonde vrouwen, die normale zwangerschappen en bevallingen hadden. Maar: je kan wel iets doen om de microplastics in je leven te minimaliseren. We geven 5 tips. 

1. Check je cosmetica op microplastics

Deze week hoorde ik een NPO Radio 1 presentatrice vol verbazing zeggen dat ze niet wist dat er microplastics in haar tandpasta zaten. Tandpasta is natuurlijk een aansprekend voorbeeld, omdat iedereen het gebruikt en omdat je het letterlijk in je mond stopt. Maar er zitten microplastics in veel meer cosmetische producten dan je denkt, zoals shampoo, make-up remover of zonnebrand. Gelukkig kan je met de app Beat the microbead van de Plastic Soup Foundation heel makkelijk checken wat er in jouw cosmetica zit. Dus gooi al die microplasticrommel weg (bij het restafval) en koop alleen nog maar microplasticvrije cosmetica, zoals een ouderwets stuk zeep.

En nu we het toch over badkamerzaken hebben: veel maandverband en tampons bevatten ook microplastics. De (individuele) verpakking is vaak van plastic, in het touwtje zit soms plastic en het absorberende buitenlaagje van een tampon kan ook plastic bevatten. En dan laten we de pesticiden die vaak voor het katoen gebruikt zijn, maar even buiten beschouwing in dit verhaal. Maar er is licht aan het eind van de tunnel, want er verschijnen steeds meer plasticvrije en/of herbruikbare alternatieven. Denk aan de menstruatiecup of menstruatie ondergoed, dat je gewoon weer kan uitwassen.

2. Let op je kleding

Veel mensen realiseren zich niet dat kunststof in kleding vaak plastic betekent. Ook als je kleding heel ‘duurzaam’ gemaakt is van gerecyclede PET flessen uit de oceaan, zoals bij sommige sportkleding bijvoorbeeld het geval is, komen er bij elke wasbeurt microplastics in het water. En als het in het water terecht komt, zo weten we inmiddels, komt het ook in onze eigen maag terecht (via de vis op ons bord bijvoorbeeld). Probeer er dus op te letten als je ‘nieuwe’ kleding aanschaft, dat het alleen maar gemaakt is van natuurlijke materialen, zoals katoen, bamboe, hennep of wol. En dus níet van materialen als polyester, acryl, nylon of lycra, want dat is plastic fantastic. Ook de meeste glitter en pailletten zijn trouwens van plastic gemaakt, helaas.

Omdat je niet meteen al je goede (plastic) goed de deur uit wil of kan doen, is onze aanvullende tip: was minder vaak. Hoe minder je wast, hoe minder plastic deeltjes in het water terecht komen. Bovendien blijft je kleding er langer goed door en bespaar je op water en elektriciteit.

3. Verwarm je eten niet in plastic bakjes

Plastic bakjes zijn superhandig om je eten in te bewaren en zo verspilling tegen te gaan. Maar bij het opwarmen van kliekjes in die bakjes (in de magnetron bijvoorbeeld) komen er microplastics vrij, die je met je opgewarmde prakje binnen krijgt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zat glazen opbergbakjes te koop en als je het helemaal duurzaam wil doen, kan je natuurlijk ook gewoon glazen (jam)potten en dergelijke recyclen om je eten in te bewaren. Verwarm het dan gewoon in de pan of in de oven.

Ook op andere manieren kan je plastic in je keuken minimaliseren. Heb je bijvoorbeeld echt een plastic snijplank nodig of kan je het ook met hout af? Denk maar eens aan al die groeven en sneetjes in zo’n plank: waar is dat plastic gebleven?

4. Shop verpakkingsvrij

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Waarmee we maar willen zeggen: waar plastic is, zijn microplastics. Probeer daarom zoveel mogelijk plasticvrij te kopen, door je eigen verpakkingen mee te nemen (een broodzak bijvoorbeeld) en groenten en fruit los te kopen (bijvoorbeeld bij de boer of op de markt). Als je online spullen of kleding bestelt, mail het bedrijf in kwestie dan of het zonder plastic verpakking verstuurd kan worden. Dat is namelijk mogelijk, door het bijvoorbeeld in papier te wikkelen of via RePack te versturen. We hebben niet de illusie dat zo’n bedrijf meteen het hele plasticbeleid omgooit bij het eerste beste mailtje, maar hoe meer en hoe vaker mensen hierover ‘klagen’, hoe groter de kans dat ze er iets aan gaan doen. De klant is immers koning.

5. Maak plasticvrij schoon

Eigenlijk geldt hier hetzelfde advies als bij cosmetica: check of er geen microplastics in je schoonmaakmiddelen zitten. Je hebt tegenwoordig allerlei duurzame alternatieven, zoals een zeepblok om mee af te wassen of een tablet dat je in water kan oplossen, zodat je allesreiniger krijgt. Maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag door je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Zo kan je met baking soda prima de gootsteen schoon schrobben, is mijn ervaring.

Let ook even op het schoonmaakgereedschap dat je gebruikt. Je afwasborstel kan namelijk ook prima van hout zijn en ook voor je plastic schuursponsje en de bekende gele doekjes bestaan prima plasticvrije alternatieven.

Wist je trouwens, dat er ook vaak plastic zit in de bekleding van je stoel of bank? Daar komen ook microplastics vanaf, die met het stof in de hoek van je kamer belanden en die je met een beetje pech dus inademt. Blijf je huis dus goed schoonmaken.

Heb jij nog tips om microplastics uit je leven te bannen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

10 gedachten over “5 manieren om microplastics uit je leven te bannen”

  1. Nog eentje is er hier vergeten: slijtage aan autobanden. Die belandt op straat en in de berm, en komt via regen in het riool of oppervlaktewater. En uiteindelijk in de oceanen.
    Verhoudingsgewijs is de hoeveelheid microplastics van autobanden in de oceanen 17.000 keer zoveel als van tandpasta. Dus als je naar de winkel rijdt voor microplasticvrije tandpasta, doe je dat voordeel alweer teniet.
    Just saying.
    Bron: De Verborgen Impact, van Babette Porcelijn.

  2. Webshop ZoZero is al ver met aanbieden van palmolie vrije en microplasticvrije producten. Uit Nederland! En nee, ik ben geen aandeelhouder of eigenaar, maar wel fan van dit bedrijf waar je veel verschillende artikelen op 1 adres kunt kopen. Het doosje wat je krijgt opgestuurd is superstrak ingepakt zonder opvulmateriaal. Dat je denkt ” zit hier alles in?”.

  3. Weet je wat ik nou niet begrijp?
    Dat ik nooit iets lees over het uitbannen van die plastic snertstickertjes op de los verkochte appels, peren etc. in de supermarkten (en elders). Wereldwijd overigens.
    Volgens mij dienen ze geen enkel doel. Ik heb tenminste nog nooit controle gehad of ik de juiste appels wel betaal en door elkaar rollen van spullen is ook anders op te lossen.

    Ik composteer zelf en moet ze dus telkens van van het fruit afpeuteren en ook voor het afhappen. Ik vraag me toch echt af of mensen die de schillen in de GFT-bak gooien dit ook doen. Langs die route eindigen ze ze gemalen en wel weer in het systeem, spoelen uit als micro’s etc.

    Ultieme bronaanpak nodig: kappen ermee, overal!

  4. Uien- en mandarijnennetjes zijn bij de meeste supermarkten van plastic en die vallen al in kleine stukjes uit elkaar als je er naar kijkt! Lekker in je fruitschaal… Biologische supermarkten (tenminste degene waar wij altijd heen gaan) hebben netjes van katoen. Wanneer volgen de grote supermarkten…?

  5. Als aanvulling op punt 2. Er bestaan waszakken waar je jouw kleding in kan doen en daarmee de microplastics opvangt. Maar een ook filter die tussen je wasmachine en afvoer kan plaatsen. Je kan dan een abbonement nemen waarmee je, afhankelijk van hoeveel je wast, regelmatig een nieuw filter toegestuurd krijgt. Het is niet goedkoop, maar ook niet overdreven prijzig. Zeker het overwegen waard.

Reacties zijn gesloten.