Dat we naar een nieuwe vorm van energie moeten, is inmiddels wel duidelijk. Maar er is ook veel verzet, want windmolens aan de horizon en weilanden vol zonnepanelen is gewoon niet zo heel erg mooi. Daar proberen ze bij de Wageningen University (WUR) nu wat op de verzinnen door energietuinen voor de toekomst te ontwerpen. Nog steeds met zonnepanelen, maar dan in een park. Met voedselbossen, moestuinen, wandelpaden en uitkijktorens erbij. En dan klinkt die energietransitie meteen al veel gezelliger. De gemeente Wijhe in Overijssel krijgt de eerste energietuin.
De eerste energietuin
Het stuk grond waar de nieuwe energietuin moet komen is nu nog een kale vlakte. Het is ooit door de gemeente aangekocht om als bedrijventerrein te dienen, maar dat is er nooit van gekomen. Samen met Stichting Noordmanshoek en Natuur en Milieu Federaties ontwikkelt Wageningen University er nu de eerste energietuin van Nederland.
Voedselbos, moestuinen en wandelpaden
Het perceel is ongeveer vijftig voetbalvelden groot. Een kwart wordt gereserveerd voor het zonnepark en de rest (dus het grootste deel) voor natuur, kleine akkers, recreatieplekken en grazers, zoals schapen. Er komt een voedselbos en moestuinen waar groenten en fruit worden verbouwd, die de biodiversiteit op deze plek een impuls moeten geven. Verder komen er waterplassen, beekjes, wandelpaden, natuurlijke speelplekken voor kinderen en een uitkijktoren. Dat klinkt toch vele malen beter dan het bedrijventerrein dat hier in eerste instantie moest komen.
De energietuin van Wijhe
“We creëren hier iets unieks, het bestaat nog nergens,” zegt Anton Kleine Schaars van Stichting Noordmanshoek in De Stentor. Normaal komt een zonnepark vaak tot stand doordat een projectontwikkelaar een deal sluit met de grondeigenaar. Er is dan weliswaar een inloopavond voor de buurt, maar voor echt meedenken is vaak geen ruimte en dat stuit op weerstand. “Dat heeft zonneakkers een negatief imago bezorgd,” zegt landschapsarchitect Sven Stremke van de Wageningen University & Research in dezelfde krant.
Bij de energietuin in Wijhe gaat dat anders. Deze wordt gerealiseerd door een lokale energie coöperatie waardoor de opbrengsten van het zonnepark binnen de gemeenschap blijven. Verder moet het dus een plek worden waar de mensen uit de omgeving graag komen om te recreëren en van de natuur te genieten.
Het zonnepark van de toekomst
Het is de bedoeling dat de energietuin hét zonnepark van de toekomst wordt. Ook in Assen en Montfoort werken ze aan zo’n energietuin. ,Deze dienen als voorbeeld voor de rest van het land. We verwachten dat energietuinen de komende tijd een sneller opmars maken. Over pak ‘m beet vijf jaar is er in iedere gemeente wel een grote energietuin te vinden,” zegt Stremke in De Stentor.
Zou jij zo’n energietuin zien zitten in jouw gemeente? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook over de natuurinclusieve wijk in de gemeente Wijhe-Olst en de ecowijk met aardehuizen.
0 gedachten over “Wijhe krijgt de eerste energietuin, met zonnepanelen én heel veel groen”
Hallo,
Mooi initiatief! Ik ga er niet over, maar ik zou zo’n energietuin wel zien zitten in onze gemeente Overbetuwe. In park lingezegen is misschien nog wel plek.