Wordt jouw stad straks ook zero-waste? De Clique maakt het mogelijk

Koffiedik, snij- en voedselresten en verpakkingen gaan bij heel veel bedrijven gewoon bij het restafval en vervolgens de verbrandingsovens in. Doodzonde, vond Anja Cheriakova. Met De Clique maakt zij daar nu een einde aan. Ze helpt bedrijven met afval scheiden, haalt het vervolgens op en maakt er nieuwe producten van.

Helpen met afval scheiden

We kennen Anja al van de BinBang. De BinBang is een afvalbak van gerecycled afval, waarmee je op een eenvoudige manier thuis, of op je werk, afval kunt scheiden. Met De Clique doet ze dat nu op grote schaal in Utrecht voor zo’n 70 klanten, zoals Hoog Catharijne, TivoliVredenburg, Universiteit Utrecht, supermarkten, horeca en andere bedrijven. Het doel van De Clique is namelijk om Utrecht zero-waste te maken, door alle reststromen opnieuw te gebruiken.
De Clique

Hoe gaat het in zijn werk

De Clique helpt klanten met het scheiden van afval in acht verschillende categorieën. Deze zijn onder te verdelen in biostromen (plantaardig afval) en verpakkingsmaterialen. Deze reststromen halen ze vervolgens CO2 neutraal bij de bedrijven op. Verpakkingsmaterialen, zoals plastic en blik brengen ze naar verwerkers, die ze recyclen. Met de biostromen gaan ze zelf aan de slag.

Oesterzwammen op koffiedrap

Voor elk soort biologisch afval dat de klanten inleveren, zoekt De Clique naar lokale partners, die dit kunnen gebruiken als grondstof. Op de koffiedrap gaan ze met de binnengehaalde investering oesterzwammen kweken, die ze vervolgens weer aan lokale ondernemers verkopen. Een restaurant kan dus koffiedrap inleveren en vervolgens oesterzwammen serveren, die op de eigen drap zijn gegroeid. Een hele verbetering, want op dit moment komen veel van de oesterzwammen uit andere landen. En dat is straks helemaal niet meer nodig.

De Clique

Olie uit sinaasappelschillen

Ook sinaasappelschillen worden apart verzameld. Deze worden geperst bij hun partner Peelpioneers en de olie wordt gebruikt om een heerlijke geur aan schoonmaakmiddelen te geven. Dit proces kan op vele schillen en restanten toegepast worden, dus experimenteren ze ook met andere grondstoffen, om er een concentraten van te maken.

Hoogwaardige compost

De biostromen, die niet direct gebruikt kunnen worden, eindigen in de compostmachine. De compost die ze hiermee maken, gebruiken ze voor de bemesting van stukken land waar lokaal voedsel wordt verbouwd, of bijvoorbeeld de kruiden voor de thee van Wilder Land groeien. Ook deze thee gaat dan weer terug naar de ondernemers met wie ze samenwerken.

De Clique

Bierborstel voor brood

Bierborstel (een restproduct van het bierbrouwen) gaan ze ophalen en brengen naar lokale bakkers. Dit kan namelijk een percentage van het graan vervangen, maar bakkers zijn ook aan het experimenteren met sinaasappelbrood op basis van de olie uit de schillen. En je raadt het al, ook deze producten ga je vervolgens terug vinden in lokale restaurants, bedrijven, kantines en cateringbedrijven.

Elke reststroom een nieuwe toepassing

Zo zoekt De Clique voor elke reststroom naar nieuwe toepassingen. Waar het kan werken ze samen met lokale ondernemers en als die er niet zijn, pakken ze het zelf op. Om zo elke dag de stad een beetje meer zero-waste te maken. En op termijn natuurlijk heel Nederland en de hele wereld.
De Clique

Steward Ownership

Natuurlijk doet Anja dit niet alleen. Ze werkt richtte De Clique samen met Bas van Abel (de oprichter van FairPhone) op en werkt met een team van bevlogen en betrokken mensen. Wat het bedrijf – naast het concept – ook bijzonder maakt, is dat de missie leidend is in alle beslissingen die ze maken. En niet de waarde van het bedrijf voor de aandeelhouders. Dit heet Steward Ownership en is een heel vernieuwend model in Nederland.
Wat denk je van dit bedrijf en de missie? En is jouw stad ook al klaar voor De Clique?

Over de schrijver

1 gedachte over “Wordt jouw stad straks ook zero-waste? De Clique maakt het mogelijk”

Reacties zijn gesloten.