Lang leve het buitenleven; minimalistische en zero-waste items voor op de camping (en thuis)

Of je deze zomer nou thuisblijft, of eropuit trekt; het buitenleven is heerlijk. Vooral kamperen is een geweldige manier om tot rust te komen, te genieten van de natuur en helemaal back to basic te gaan. Het is avontuurlijk en het maakt eigenlijk niet zo veel uit of je in Nederland blijft of naar het buitenland vertrekt. Voor je gevoel ben je helemaal in een andere wereld, maar een goede voorbereiding is het halve werk.Wij delen onze favoriete minimalistische en zero-waste items voor op de camping. En voor thuis.
Elk jaar gaan 4 miljoen Nederlanders kamperen; met een tent, vouwwagen, caravan of camper. Wat kamperen zo aantrekkelijk maakt? Uit onderzoek blijkt dat het leukste aan kamperen is, dat je helemaal loskomt van je stressvolle, werkende – en sociale – leven en alle taken die je thuis altijd moet doen. Een minimalistisch bestaan zonder verplichtingen, bij voorkeur midden in de natuur, waar je tot rust komt en écht lekker slaapt. Dat wil ik ook ervaren.

Groene camping

Sinds onze vakantie werd geannuleerd, broedde ik op een plan om er toch een onvergetelijke zomer van te maken. Onder het mom van ‘het leven is een feest, je moet alleen je eigen slingers ophangen’, gaan we de komende 6 weken zo veel mogelijk kamperen. In de natuur en in de tuin (er moet toch ook gewerkt worden). Ik vond een leuk overzicht van groene campings in Nederland, maar bedacht me dat ik eigenlijk helemaal geen spullen meer had om te kamperen. Ik besloot om er een project van te maken, want ik wilde zo veel mogelijk lenen en wat ik moest kopen, zo duurzaam mogelijk te doen.

Een handige paklijst

Online vond ik een handige paklijst. Het was even schrikken waar je allemaal aan moet denken als je gaat kamperen. Toen ik jong was, nam ik een tent, matje, slaapzak en rugzak mee, maar met twee kinderen moet je toch iets beter georganiseerd op stap gaan. Ik had bijvoorbeeld zelf niet gedacht aan hele logische spullen, zoals een koelbox, koffiezetapparaat, blik- en wijnopener en boxjes om lekker muziek te kunnen luisteren.

Op zoek naar minimalistische en zero-waste items

Met de paklijst bij de hand, zocht ik het internet af naar minimalistische en zero-waste items. Denk aan te gekke borden en kopjes van het merk Hulas uit Nepal. Ze zijn van RVS, net zo licht als plastic, duurzaam gemaakt, recyclebaar en het merk belooft dat ze eeuwig mee gaan. Ook vond ik een alles-in-een outdoor set. En ze waren betaalbaar ook. Precies wat ik zocht. Daarnaast vond ik bestek en een tandenborstel van bamboe, tandenpoets tabletten en een handige shampoo bar; lichter dan vloeibare shampoos en met alleen maar natuurlijke duurzame ingrediënten. Een superzacht plaid van alpacawol voor de koele avonden zou ervoor kunnen zorgen, dat ik lekker lang met mijn boek buiten kan blijven zitten. En ik vond nog een handige en vrolijke yoga sling voor mijn mat, want die moet natuurlijk mee voor mijn ochtendritueel. Zelf had ik nog een WAKA WAKA lamp op zonne-energie en van een vriendin kon ik een kookbrander lenen. Ik was er helemaal bijna klaar voor. Alleen nog een tent.

Een tent via marktplaats

Via marktplaats kocht ik twee tenten, matjes en slaapzakken. Alles was maar een paar keer gebruikt en zo goed als nieuw. Bij de slaapzakken twijfelde ik een beetje, want het idee dat er iemand anders in had liggen zweten, vond ik lastig van me af te zetten, maar toen bedacht ik me dat het met tweedehands kleding ook zo was. Daar heb ik geen enkele moeite mee, dus waarom hier wel mee. Even goed wassen en het was good to go.

Mooi weer kamperen

De kinderen kregen een eigen tent en konden hun geluk niet op met zo veel vrijheid. Ik was bang dat ze meteen uit huis wilden, maar dat viel gelukkig mee. Ze wilden wel meteen in de tuin slapen, wat ik een goed idee vond. Dan kon ik alles uittesten en staan we straks op de camping een stuk minder hard te klungelen.
Toen we de tent opzetten in de tuin, om te zien of alles werkte, besloten de kinderen de tent vast in gebruik te nemen. Samen met de hond, die daar geen zin in had en met haar snuit meteen een gat in de hor maakte. Ik moest even slikken. De eerste kras is altijd het ergste, maar snel gemaakt en de tent was een groot succes. Tot het ging regenen. De jongens kwamen naar binnen en even zakte de moed me in mijn schoenen. Wat moest ik met deze mooi-weer-kampeerders? Het gaf me wel een excuus om serieus na te denken over het aanschaffen van de kartonnen tent voor binnen van Kartent, want die staat al heel lang op mijn verlanglijstje.
Heb je nog tips voor me? Laat het dan alsjeblieft weten als reactie onder dit blog.

-Dit blog bevat een of meerdere affiliate links –

Over de schrijver

13 gedachten over “Lang leve het buitenleven; minimalistische en zero-waste items voor op de camping (en thuis)”

  1. Inderdaad, ook ik viel meteen over “midden in de natuur, waar je tot rust komt en écht lekker slaapt, en boxjes om lekker muziek te kunnen luisteren.”
    😀
    Wat ik wél miste was een zonnecel om evt. electronica op te laden.
    Bovendien zou ik even een bezoekje brengen aan een kringloopwinkel. Die hebben niet zelden allerlei ‘travel-spul’, van kampeermatieriaal tot reis-accessoires zoals mini-koffiezetters, -waterkokers, etc.
    Je zult er van schrikken als je ziet hoeveel kringloopwinkels noodgedwongen moeten weggooien omdat er – ten onrechte! – geen belangstelling voor is. Veel mensen kopen liever nieuw bij Kruidvat of Blokker. Dat kan anders.

  2. Kijk voor serieus en verantwoord kamperen ook eens bij Tatteljee. Geen hebbedingen maar alleen functionele artikelen. Vakkennis die zeldzaam is geworden en een atelier waarin (bijna) alles gemaakt kan worden op het gebied van tenten en slaapzakken en dingen daarbuiten. (bijvoorbeeld een rugzak waarin een hond met hernia gedragen kan worden)

  3. Boxen voor muziek heb ik nooit meegenomen. Genieten van de stilte is heerlijk. Verplicht worden om naar de muziek(keuze) van de buren is verschrikkelijk voor mij, er is het hele jaar al lawaai genoeg.
    Koffiezet heb ik ook nooit meegenomen. Thee of instant koffie. Ik heb trouwens nooit om stroom gevraagd op een camping.

  4. Ik vond het een leuk artikel. Maar inderdaad die boxjes. Dat is niet iets waar de buren blij van worden op de camping en ook niet in de tuin.

  5. Boxjes om muziek te luisteren op een camping is eigenlijk niet zo leuk voor de buren die van hun rust willen genieten, neem liever oortjes mee!

  6. Om lekker te slapen op de camping: natuurlijke campingmat van Bedaffair. Net als hun circulaire matrassen, kunnen alle materialen hergebruikt worden of gerecycled. NoWaste matrassen.

Reacties zijn gesloten.