Jordy maakt een carrière switch: van auto’s verkopen naar tiny houses bouwen

Toen Jordy Servaes vegan werd, merkte hij dat hij de rest van zijn levensstijl ook wilde verduurzamen. Voor zijn werk repareerde en handelde hij in auto’s. Dat paste niet meer. En dus besloot hij een carrière switch te maken en tiny houses te bouwen.

Minimalistisch wonen

‘Iets voor jou?’ vroeg zijn broer en liet een foto van een tiny house zien. Je weet wel, zo’n schattig plaatje van een houten huisje, een uitgestrekte horizon op de achtergrond. Zijn broer kreeg gelijk – Jordy was direct gecharmeerd. “Ik had al vaker in chalets en stacaravans gewoond op recreatieparken, dus ik had wel iets met minimalistisch wonen.” Het balletje ging pas echt rollen toen hij vegan werd. “Ik begon mij in het klimaat te verdiepen en besloot om mijn voetafdruk verder te verkleinen. Ik raakte ook geïnteresseerd in duurzamer wonen en kwam al snel op het idee om zelf een tiny house te bouwen.”

Tiny houses bouwen

“Ik merkte dat ik het bouwen van mijn huisje heel erg leuk vond. Ik had er echt een passie voor. ‘Hoe mooi is het om daar je werk van te maken?’ dacht ik. Ik had toen een heel ander vak: het verkopen en repareren van auto’s. Dat paste niet meer bij de duurzame leefstijl waar ik nu in geloof.” Hij besloot om tiny houses voor anderen te gaan bouwen. En stelde zichzelf voor een flinke uitdaging. “Binnen drie maanden wilde ik een casco, betaalbaar huisje opleveren. Zo duurzaam mogelijk geproduceerd.” De kennis haalde hij vooral van internet, met dank aan Youtube.

Een gok

Een sprong in het diepe? “Ja, eigenlijk wel. Want ik moest er geleend geld in steken om de materialen te kunnen kopen. En ik werkte zonder opdrachtgever, waardoor ik het huisje ook nog moest zien te verkopen, het liefst voor mijn spaargeld opraakte! Dat is goed gekomen. Elke onderneming die je start, is een gok. En van auto’s naar kleine huisjes is nogal een switch. Maar ik heb veel flow ervaren in hoe het uitpakte. Zo heb ik het enorm getroffen met mijn werkplek bij iemand die affiniteit heeft met duurzaamheid. Via hem kwam ik in contact met potentiele klanten.”

Een kleinere voetprint

“Tiny houses zijn sowieso een duurzame manier van wonen. Je hoeft maar een klein oppervlakte te verwarmen. Je kunt ze ook nog off grid maken, door zelf stroom op te wekken en regenwater te zuiveren tot drinkwater. Een klein woonoppervlak noodzaakt bovendien tot ontspullen. Van weinig spullen word je niet alleen relaxed in je hoofd. Als je zo klein woont, denk je wel drie keer na voor je iets aanschaft. Daarmee ontlast je het milieu aanzienlijk.”

Duurzaam bouwen

“Mijn doel is om zo duurzaam mogelijk én betaalbaar te bouwen. Dat is een pittige combinatie! Het maken van duurzame keuzes is sowieso complex. Wat lang meegaat en goed isoleert, is niet altijd het meest natuurlijk. Ga je voor een solide houtsoort, ook al komt het van ver en is het met een giftig goedje bewerkt? Zelf ben ik tevreden over mijn keuze voor douglas hout, dat is van goede kwaliteit en komt uit Europa. Waar mogelijk val ik terug op gebruikte materialen. Dat is altijd schoner en past vaak binnen mijn budget. Keerzijde is wel dat de bewerking veel tijd kan kosten.”

Tiny Houses Bouwen

Op het kneuterige af

Naast het klussen aan zijn eigen huisje, heeft Jordy inmiddels twee projecten gerealiseerd en verkocht. “Met deze ervaring wil ik begeleiding bieden aan mensen die ook een eigen tiny house willen bouwen.” En een eigen bouwproject? “Door het werken in opdracht heb ik gemerkt dat ik toch het liefst met een ontwerp werk waar ik helemaal achtersta. Ik houd van de meer klassieke huisjes:  van hout en met een puntdak. Op het kneuterige af, in een stijl die je ook wel in Oostenrijk en Scandinavië ziet. Al moet het natuurlijk wel verkoopbaar blijven!”

De werkplaats van Jordy bevindt zich bij gemeenschap en broedplaats Thuishaven in Zeewolde. Heb je ook een passie voor klassieke tiny houses? Je bent altijd welkom om te komen kijken. Stuur een berichtje via info@classictinyhouses.com

Is een tiny house volgens jou ook dé oplossing om duurzamer te wonen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Over de schrijver