4 innovaties op het gebied van groene energie

Kun je het je nog voorstellen? Daken zonder zonnepanelen, velden zonder windmolens? Veel Nederlanders kochten de afgelopen jaren massaal zonnepanelen in en ook steeds meer woningstichtingen en bedrijven zien in dat duurzame energie de toekomst heeft. De ontwikkelingen op het gebied van groene energie staan nooit stil, – integendeel zelfs, in Rotterdam wekken ze zelfs elektriciteit op door middel van oud brood – en naast de inmiddels vrij standaard geworden windmolens en zonnepanelen is er een heleboel in beweging op het gebied van groene energie. We zetten daarom de belangrijkste innovaties op het gebied van duurzame energie voor je op een rij. 

Groene energie met hybride zonnepanelen

Zonnepanelen die ook energie opwekken als de zon niet schijnt? Met een nieuwe hybride technologie is dat straks echt mogelijk. Door middel van twee transparante polymeerlagen boven op een fotovoltaïsche zonnecel kunnen regendruppels worden omgezet in statische elektriciteit. Op die manier heb je dus helemaal geen zonnige dag meer nodig voor een goede opbrengst van je zonnepanelen. De techniek is op zich niet nieuw, maar het nieuwe ontwerp een stuk eenvoudiger en efficiënter dan de al bestaande, waardoor de panelen een stuk lichter zullen worden. Laat dat typische Nederlandse weer maar komen! 

Ondiepe bodemwarmte voor verwarmde kassen

Het zal niemand ontgaan zijn: ook de agrarische sector moet verduurzamen. Ondiepe geothermie – duurzame warmte uit de bodem op 500 tot 1500 meter diepte – is hiervoor wellicht een belangrijke bouwsteen. Geothermie is het beste toepasbaar op de glastuinbouw, zoals bij kassen, waar je continue en veel warmteafzet hebt. Voor de potentie is de locatie bepalend: niet iedere plek leent zich voor een dergelijke oplossing, maar als geothermie omarmd wordt dan zou tegen 2050 een kwart van de warmtevraag in Nederland geleverd kunnen worden door bodemwarmte. 

Groene energie met zonnedakpannen van Solarcity

Natuurlijk juichen we het gebruik van zonnepanelen alleen maar toe, maar soms zijn die grote, zwarte vlakken op de daken behoorlijk ontsierend. Tesla kwam daarom met een speciaal soort zonnecel, die precies op een gangbare dakpan lijkt. Door de coating zie je vanaf de straatkant zelfs helemaal niet dat het dak hernieuwbare energie opwekt. De dakpannen zijn in vier verschillende varianten beschikbaar en Elon Musk claimt dat het aanschaffen en installeren van de Solarcity pannen – als je de energie opbrengst meerekent – goedkoper moet zijn dan een gewoon dak zonder zonnepanelen. 

Energie opwekken met golven

De zee: Nederland heeft er genoeg van. Een nieuw apparaat dat golven gebruikt om elektriciteit op te wekken lijkt dan ook een uitstekend groen alternatief. Het WaveBoost-project werd na drie jaar onderzoek afgesloten – en goed bevonden – en brengt Europa weer een stap dichterbij het effectief gebruiken van golfenergie. De drijvende boeien zijn simpeler dan andere getijden-installaties en wekken 27% meer energie op dan eerdere versies. De boeien, die op de golven heen en weer gaan, brengen door het deinen een dynamo in beweging die stroom levert. Bijkomend voordeel: de boeien nemen weinig ruimte in, waardoor ze geplaatst kunnen worden tussen windturbines op zee. Zo wordt elke centimeter van het zeeoppervlak effectief gebruikt! 

Wat ontbreekt er nog in dit lijstje? Laat het ons weten in een reactie. 

Over de schrijver

2 gedachten over “4 innovaties op het gebied van groene energie”

  1. Voor tien onderzoeken en studies over groene energie vind ik ook altijd 10 onderzoeken en studies die toch een andere kant van de medaille laten zien. Onze energietransitie is voor mij dan ook iets wat ik moeilijk kan begrijpen, en kan navigeren welke de juiste koers zal zijn. Hoe maken jullie hier de juiste afwegingen in? En het opwekken van de energie kan dan wel groen zijn, het opslaan van deze energie is bij lange na nog niet groen te noemen natuurlijk. Wat zijn hier de ontwikkelingen in? Zonder daar weer allemaal nieuwe resources en producten voor te hoeven mijnen…

  2. energie opgewekt door eb en vloed, de zee is altijd in beweging dus dit is een vrijwel konstante vorm van energie en dat is prcs wat er nodig is….

Reacties zijn gesloten.