In deze stadshof kom je tot rust in de drukke stad

Ken je dat? Je wandelt door het gezellige en drukke centrum van de stad (op 1,5 meter afstand). Beetje winkelen, kopje koffie. En dan opeens krijg je de sterke behoefte om er even uit te willen stappen, even naar een rustige groene oase in al dat steen. Hoe tof zou het zijn als je dan via een doorgang tussen de winkels een groene binnentuin in kunt wandelen om even lekker te chillen en bij te tanken? Goed nieuws, in Deventer gaat dat er (bijna zeker) komen met de Stadshof.

Stadshof Deventer

De Stadshof, zoals het wordt genoemd, is een ambitieus plan waar naar verluidt al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw over gesproken wordt. Het grootste struikelblok was tot nu toe een doorgang of ingang naar de binnentuin. Die is er namelijk niet. Daarom neemt de gemeente Deventer nu zelf het voortouw door een pand te kopen waarvan de begane grond doorgebroken gaat worden. Op die manier komt er een ruime toegang naar de Stadshof.

Wonen en werken

Naast de aanleg van een groene oase is het ook de bedoeling dat de nu vaak ongebruikte achterkant van de winkelpanden worden verbouwd tot woon- en werkruimtes. Die komen dus om de binnentuin te liggen. Dat zou op de krappe woningmarkt zo’n 80 tot 100 appartementen kunnen opleveren. Ook kleinschalige activiteiten als een sportschool of een terras van horeca worden mogelijk. Klinkt goed toch?
Stadshof Deventer

Goed voor de gezondheid

Openbare binnentuinen zijn op zich niks nieuws. Ook in vroegere tijden werden ze al aangelegd. Denk aan kloostertuinen en hofjes. Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen, schreef er een artikel over: De maatschappelijke baten van openbare binnentuinen. Zij schrijft hierin onder andere dat zulke tuinen vroeger werden aangelegd uit ideologische motieven. Zoals bevordering van rust, gemeenschapszin en gezondheid. Anno nu geldt dat ook nog wel, maar is ruimtegebrek voor groenruimtes in onze volle steden een belangrijke drijfveer. Verder concludeert zij dat publiek omsloten tuinen een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de belangrijkste problemen van het moderne stadsleven: verloedering, ongezondheid, eenzaamheid, en onveiligheid.

Revival van de openbare binnentuin

Deventer is niet de enige stad, die werkt aan het realiseren van een stadsoase of moderne binnentuin. In Antwerpen wordt er bijvoorbeeld als sinds 2019 gewerkt aan de aanleg van een tuin achter het DIVA-museum. In Den Haag is er sinds 2011 al een openbare binnentuin, de Nutstuin. Een verslag van de opening van de tuin door Omroep West geeft je een goede indruk van het effect van zo’n groen plek in de stad. Ik zie mezelf al zitten in de Stadshof, duimen dat het dit keer lukt om deze plek in Deventer te realiseren.
Weet jij nog meer van dit soort fijne, vaak verborgen openbare tuinen? Deel het met ons door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver