Je leeft thuis al zoveel mogelijk zero waste en wil dit vasthouden op vakantie. Hoe pak je dat aan? Wij reisden zeven maanden met de trein door Azië en probeerden dat zero waste te doen. Met onze 6 tips slaag ook jij erin om in het buitenland verpakkingen te vermijden, weinig afval te creëren en zo zero waste vakantie te vieren.
1. Bereid je voor
Een goede voorbereiding is een must. Op vakantie is je leefritme anders dan thuis en heb je geen vaste adressen voor je boodschappen. Denk daarom vóór vertrek na over de plekken waar je afval kan voorkómen. Houd daarbij rekening met je vakantiebestemming en met je eigen wensen en voorkeuren.
Ga je backpacken door Azië? Dan is het slim om een paar herbruikbare eetstokjes mee te nemen. Ga je relaxen op een tropisch eiland? Neem een herbruikbaar rietje mee voor smoothies en sapjes. Drink je veel koffie to go? Dan is een koffiebeker of thermosfles handig. Overnacht je in een hotel? Neem je eigen shampoo(bar) mee en laat de miniverpakkingen links liggen. Reis je met het vliegtuig? Dan zijn een eigen besteksetje en beker handig.
Geen man overboord als je toch iets vergeet, want in andere landen zijn voldoende geschikte producten beschikbaar. Wij namen op onze reis door Azië het volgende mee: rvs-bewaarbak, thermosfles, waterzak, bestekset, bulkzakje en groentenet. Tijdens de reis schaften we eetstokjes (China), rvs-rietjes (Singapore) en een mooie thermosbeker (Japan) aan.
2. Zoek inspiratie
Wil je meer weten over zero waste en het land waar je naartoe gaat op vakantie? Google dan eens op ‘zero waste’ en de naam van het land. Veel zero waste bewegingen hebben daarnaast een eigen Instagram of Facebookpagina. Daarop zie je hoe de locals hun zero waste levensstijl vormgeven en tegen welke zero waste vraagstukken zij aanlopen. Handig voor jouw voorbereiding.
Wij kwamen er op deze manier achter dat in China overal (heet) drinkwater beschikbaar is: in restaurants, in de trein, op het station, in veel hotels. We vulden telkens onze thermosfles bij en hoefden daardoor geen plastic flessen water te kopen.
Ook is het handig om van tevoren op te zoeken hoe je ‘niet nodig’ of ‘geen tasje alstublieft’ zegt in de taal van je vakantiebestemming. Voor het geval je er met handen en voeten niet uitkomt. Eventueel print je de tekst thuis uit. Dan hoef je die alleen maar te laten zien.
3. Bezoek de markt
Wil je tijdens de vakantie zero waste boodschappen doen, dan is het advies om naar de lokale markt te gaan. In buitenlandse supermarkten zijn de producten veelal verpakt, meer nog dan in Nederland. Op de markt liggen de etenswaren juist onverpakt uitgestald: groente, fruit, noten, eieren, vlees, vis. Bijkomend voordeel: het kost minder, het assortiment is groter en je begeeft je onder de lokale mensen. Zie het als een cultureel uitje. Met een paar stoffen zakjes en een lichtgewicht boodschappentas kom je een heel eind op de markt.
Op de markt in de Chinese stad Guilin vulden wij bijvoorbeeld onze bulkzakjes met gedroogd fruit, noten, koekjes en chips. De keuze was er vele malen groter dan in Nederland!
4. Stel je in op vragende blikken
Waar het in Nederland steeds gebruikelijker is om je eigen verpakkingen mee te nemen, is dat in het buitenland minder het geval. Bereid je erop voor dat je uitleg moet geven over je eigen verpakking. Anders zit je, voordat je het doorhebt, met een wegwerpexemplaar.
Wees daarom alert als je iets koopt of bestelt. Leg je herbruikbare rietje vast klaar op tafel zodat je ernaar kan wijzen als je je bestelling doet. Zwaai met je bakje als je je bestelling daar in wil hebben. Check bij binnenkomst in een koffietent of ze stenen mokken of wegwerpbekers hebben.
In Japanse supermarkten werden wij telkens raar aangekeken als we zeiden geen tasje te willen. Het is daar gebruikelijk om alle boodschappen in kleine plastic tasjes te doen. Toch voldeden ze altijd aan ons verzoek, hoe bijzonder ze het ook vonden.
5. Ga voor multifunctioneel
Ga je zero waste, dan is het niet meteen nodig allerlei nieuwe producten aan te schaffen, Heb je toch iets nieuws nodig voor je vakantie, schaf dan een multifunctioneel product aan. Het liefst tweedehands, want dat is duurzamer. Neem bijvoorbeeld één fles of beker mee om water, thee, koffie en smoothies uit te kunnen drinken. Het moet dan geschikt zijn voor zowel warme als koude dranken, onder een koffie-apparaat passen en eventueel een theefilter hebben.
In het ideale geval zijn de zero waste benodigdheden die je meeneemt stevig, lichtgewicht en lekvrij. Je zit natuurlijk niet te wachten op een te zware tas, op krassen en deuken of op een lekkend bakje in je koffer. Onze winnaar op het gebied van multifunctionele items was onze rvs-bewaarbak. We gebruikten ‘m voor zelfgemaakte lunches, restjes eten, street snacks en boodschappen van de markt.
6. Haal je schouders op…
… als je zero waste poging een keer mislukt. In een Japanse supermarkt haalden we een verse maaltijd, met daarbij de vraag deze in onze rvs-bewaarbak te doen. Voordat we het doorhadden schepte de medewerker een plastic bakje vol en zette het volle plastic bakje in onze bewaarbak. Poging mislukt. Ons devies in zo’n geval: volgende keer een nieuwe kans. Je hebt je best gedaan en het hoeft niet perfect te zijn. Geniet van de keren dat het wél lukt een verpakking te vermijden. Sta stil bij het aantal verpakkingen dat je wél hebt bespaard. En wees blij met het zero waste zaadje dat je door jouw acties plant bij de lokale bevolking. Succes!
Meer over onze zero waste reis per trein vind je op onze blog: hetbewustestel.nl. Heb jij aanvullende tips voor een zero waste vakantie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.