Wilde dieren eisen hun ruimte op nu de mens binnen zit

Dat de natuur in deze tijden van het Corona virus als winnaar uit de bus komt, lijkt overduidelijk. In India kunnen ze voor het eerst sinds lange, lange tijd weer de Himalaya toppen zien van zo’n 160 km afstand. In Venetië is het water ineens weer helder genoeg om de vissen te zien zwemmen. En de satellietfoto’s van de schone lucht boven China gingen de hele wereld over. Het is stiller. De lucht is helderder. Er ligt minder troep op straat. En de wilde dieren heroveren natuurgebieden en zelfs straten van steden, die anders overstroomd worden door mensen.

Beren, lynxen en coyotes

Sinds de uitbraak van het Corona virus is het Yosemite National Park gesloten voor publiek. Dat betekent dat de wilde dieren de meer dan 3.000 km2 voor zich alleen hebben en daar maken ze dankbaar gebruik van. “De berenpopulatie is verviervoudigd,” zegt Dane Peterson in de LA Times. “Het is niet zo dat ze er anders niet zijn, maar ‘normaal’ hangen ze rond aan de randen van het park of blijven ze in de schaduw.” Hij heeft een hotel in het park en heeft nog nooit zoveel beren, rode lynxen en  coyotes bij zijn appartementen gezien als nu.

Bioloog en boswachter Katie is opgetogen. “In deze tijd van het jaar is het normaal gesproken best lastig voor de dieren. Ze vermijden mensen liever, maar stuiten regelmatig op muren van auto’s en drommen toeristen in het park. Nu er geen mensen zijn, lopen ze letterlijk over de weg om te komen waar ze heen willen. Dat is fantastisch om te zien.” En dat is vaak verder dan het Nationale Park alleen, want ook in San Fransisco zijn de coyotes al op straat gespot.

Een olifant, nijlgau, civet kat en wilde apen

Amerika is zeker niet het enige land waar de wilde dieren weer bezit nemen van moeder aarde en hun habitat vergroten. In de  Indiase stad Kozhikode (een kuststad met een half miljoen inwoners) werd een filmpje gemaakt van een wilde malabar civet kat, die de verlaten straten tijdens de lockdown aan het verkennen is. In andere Indiase steden werden een olifant, een nijlgau (of nilgai) en sambar herten vast gelegd (klik vooral op de links om te zien hoe dat eruit ziet). Terwijl de toeristenstad Lopburi in Thailand wordt overgenomen door een groep wilde apen op zoek naar voedsel. Want terwijl sommige dieren uit nieuwsgierigheid door de straten slenteren, hebben anderen honger omdat ze gewend zijn geraakt aan toeristen die ze te eten geven.

Een poema en een groep leeuwen

In de Chileense hoofdstad Santiago werd een poema gespot, die door het centrum van de stad wandelde. “Dit is het leefgebied dat ooit van hen was, maar wat we van ze hebben afgenomen,” zegt Marcelo Giagnoni. Hij is het hoofd van de landelijke landbouw- en veeteeltorganisatie in Chili.

Wilde Dieren

Terwijl leeuwen in het Kruger Park in Zuid Afrika van de gelegenheid gebruik maken om massaal een dutje te doen op de verlaten weg. Normaal zou deze weg bezaaid zijn met toeristen, maar ook dit park is 25 maart dicht gegaan vanwege het Corona virus.

Leeuwen 2 E1587578095600

Europa

Ook in Europa vergroten dieren hun habitat. Zo werd in het centrum van Barcelona een wild zwijn gespot. In Ronda namen pauwen de straten over. In de Italiaanse havens werden dolfijnen gespot. En in Wales kwamen berggeiten een kijkje nemen in de straten van Llandudno.

Over de schrijver

4 gedachten over “Wilde dieren eisen hun ruimte op nu de mens binnen zit”

  1. Er is duidelijk te zien dat de natuur zijn verloren grond weer terugneemt. Moedernatuur is langzaam aan het herstellen. Er is hoop voor de toekomst. Wel interessant om grote groepen dieren te zien bewegen, terwijl er geen mensen te zien zijn. Hoe lang zal de natuur zo blijven? Voor je het weet hebben mensen het milieu weer vervuild.

  2. Er ligt minder troep op straat ?? waar ?
    waar ik woon gooien mensen klakkeloos hun latex handschoenen overal neer, etensresten en verpakkingen, mondkapjes en allerhande artikelen op straat, ik vind het vreselijk dat mensen zo zijn, mentaal gezien, als we fysiek wat meer zouden bukken en rapen gaat het met onze gezondheid ook ietsje beter, en dan zou het mentale misschien ook volgen, nu is het nog steeds ikke ikke en de rest kan… oké daar gaat dit stuk verder niet over, maar de zin in de inleiding geeft mijn inziens een verkeerd signaal af, ik ken maar een minuscuul stukje van de wereld, dus moet wellicht niet bagatelliseren?
    We zouden de dieren weer hun habitat terug moeten geven, dan komt de wereld meer in balans, hoe dan ook is het de mens die er een zooi van maakt.

    1. Ik ben het volkomen eens dat we de dieren hun habitat terug moeten geven en niet klagen dat de dieren te dicht bij komen want de mens heeft hun leefgebied gestolen en heeft niets te zoeken in het dierenrijk men kan toch ook niet de tuin van de buren bij hun tuin aantrekken???? Ja de mens maakt moeder aarde ziek met hun alles willen hebben, zelfs wat ze niet nodig hebben.

    2. Misschien is het virus de zoveelste waarschuwing voor de mens dat we wat zorgvuldiger met moeder aarde moeten omgaan en met de natuurlijke bewoners. MEER RESPECT, maar vele jongere mensen weten niet meer wat respect is en dat is de schuld van de ouderen die het niet doorgegeven hebben aan de kinderen omdat men alleen maar bezig is met het verkrijgen van alle luxe die je maar kan bedenken.

Reacties zijn gesloten.