Deze modulaire woningen komen in oude, leegstaande kantoren

Als je door Nederland rijdt, barst het van de leegstaande kantoren. Zo’n 20 tot 30 miljoen m2 staat leeg. Een groep van 52 studenten van de TU Delft bedacht daar een oplossing voor: energie-leverende modulaire woningen, die je kunt inbouwen in een gedateerd, leegstaand kantoor.

Betaalbare woningen zijn nodig

We hebben in Nederland een groot tekort aan (betaalbare) woningen. In de komende drie jaar moeten er 1 miljoen woningen bijkomen. Vooral in de stad is het een probleem. Buiten de stad heb je iets meer kans op een groter huis. Misschien zelfs met een garage met openslaande deuren van Hörmann, maar voor de meeste mensen is dat in de stad een utopie.
Daarnaast moeten 55% van de kantoren dicht, omdat hun energielabel lager dan C is. De studenten combineerden beide uitdagingen in een concept voor betaalbare woningen in bestaande gebouwen, die bijdragen aan de leefbaarheid in de stad.

Een woning opgebouwd uit modules

De woningen komen met modules in de vaste constructie van de gebouwen. Er zijn vier verschillende modules; een façade-, slaapkamer-, badkamer- en muur-module. Afhankelijk van de wensen van de bewoner kunnen deze modules worden ingezet. De bewoners kunnen zelf kiezen hoeveel slaap- en badkamers ze willen. Daarnaast komen er gezamenlijke ruimtes bij, die bijdragen aan de sociale cohesie in het gebouw, maar er ook voor zorgen dat de bewoners faciliteiten met elkaar delen.
Door de inzet van modules kan de ruimte op elk ogenblik weer anders worden ingedeeld. Afhankelijk van wat er nodig is. Het kan dus zijn dat de wensen van de bewoners veranderen, of dat er ineens meer kantoorruimte nodig is in de stad.

Meer energie opwekken dan gebruiken

Het doel van deze aanpak is dat het gebouw meer energie opwekt dan gebruikt. Ze zijn positief op vijf verschillende gebieden. Allereerst wekken zonnepanelen meer energie op, dan dat de bewoners gebruiken. De lucht wordt gezuiverd door een grote groene wand in het gebouw, waardoor de lucht binnen schoner is dan buiten. De bouwmaterialen zijn duurzaam en worden na hun levensduur gerecycled en het afvalwater wordt onder andere gebruikt om de wc meer door te trekken. Tenslotte kunnen de bewoners op het dak hun eigen groente en fruit verbouwen.

Solar Decathlon Europe 2019

De studenten van de TU Delft presenteerden hun prototype tijdens de Solar Decathlon Europe 2019 – het wereldkampioenschap bouwen van de meest grondstof- en energiezuinige woning – en wonnen de tweede prijs.  Nu maar hopen dat ze het snel gaan toepassen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze modulaire woningen komen in oude, leegstaande kantoren”

  1. Geweldig mensen met zulke ideeen, die moeten er meer zijn. Het is ongelofelijk dat in dit rijke land niet voldoende woningen zijn. Ik hou mijn ogen en oren altijd open voor mogelijkheden zoals bijv. tiny houses. Zag ook eens een docu over huizen in (dacht) Japan. Ze hadden daar van de grootste rioolbuizen kleine apartementjes gemaakt. Nu maar hopen dat het allemaal betaalbaar blijft. En de Grote JONGENS willen investeren, ook als ze er niet persoonlijk zo rijk van worden. Veel succes hoor alle knappe koppen… Chapeau, HELEEN

Reacties zijn gesloten.