Deze stad is een expert in recycling

Wie de trein naar het westen pakt vanaf Stockholm komt na een uur reizen uit in de stad Eskilstuna. Dit was ooit een staal-producerende krachtpatser, maar kwam in de problemen door de snelle achteruitgang van de industrie in de jaren ’70. Het gevolg? Een slecht imago. Maar daar heeft de stad een oplossing voor bedacht: recycling. 

In Eskilstuna vond je lange tijd veel pizzeria’s uit de jaren ’80, arbeiderscafés en pubs, maar sinds 2012 heeft de stad een reeks groene initiatieven geïmplementeerd:

  • Openbare bussen rijden op biogas en elektriciteit.
  • De stad gebruikt koolstofarme warmtekracht-centrales die de thermische energie uit elektriciteitsproductie gebruiken voor het verwarmen van water.
  • Bewoners sorteren afval in zeven categorieën: voedsel (groen), textiel (roze), metaal (grijs), papier (geel), plastic (oranje), kranten (blauw) en gemengd (zwart).
  • Bewoners kunnen producten naar een tweedehands winkelcentrum brengen voor recycling.

Tweedehands winkelcentrum

Vooral het tweedehands winkelcentrum is bijzonder initiatief. Je kunt er alles vinden: van meubels tot speelgoed en van bloemen tot kleding voor kinderen. Om het project op gang te brengen, investeerde de gemeente 19,5 miljoen Zweedse kronen (omgerekend 1,6 miljoen dollar). Er werken veel vluchtelingen in het winkelcentrum. Zij kunnen hier nieuwe vaardigheden leren.

Sorteercentrum

Producten die niet opnieuw verkocht kunnen worden, gaan naar een sorteercentrum twintig kilometer verderop. Hier wordt jaarlijks 20.000 ton afval verwerkt. Er werken nauwelijks mensen. De recyclingzakken passeren camerapunten die de verschillende kleuren herkennen en de zakken sorteren. Voedsel wordt gecomposteerd en verkocht aan de bewoners. Er is ook een onderzoeksproject gaande waarbij larven worden gebruikt om voedsel te verteren. De gemeste maden dienen als voedsel voor vee.

Mooie voorbeelden van recycling

Eskilstuna kampt nog steeds met het slechte imago en de werkloosheid is hoog, maar de inwoners zijn trots op de stad. Stukje bij beetje krabbelt het op. En dat is niet onterecht, want de stad en haar recyclingprogramma vormen een mooi voorbeeld voor andere steden en landen. Hier kun je meer lezen over de stad Eskilstuna.

In Japan is overigens iets soortgelijks aan de gang: het dorp Kamikatsu wil volgend jaar 100 procent zero waste zijn. En dat lijkt aardig te lukken, want in 2018 tikte het dorp de 80 procent aan. Ken jij nog meer mooie zero waste-voorbeelden? Laat het weten in een reactie!

Over de schrijver

1 gedachte over “Deze stad is een expert in recycling”

  1. In Nederland is er een gemeente die ook veel doet aan recycling.
    Zo wordt er opgehaald: papier, plastic, kranten, gft (2xper week), en grijs afval.
    En voor metalen hebben ze een apart depot waar de bevolking het kan brengen.
    Het is de gemeente Horst a/d Maas in Limburg.
    Misschien kunnen jullie hier iets mee?

    Vriendelijke groet,
    Geertrui Potveer

Reacties zijn gesloten.