Mediteren is allang niet meer zweverig, en bij veel van ons zijn de positieve effecten inmiddels bekend. De meest gehoorde reden om te mediteren is om rust te nemen, stil te staan in de drukte en weer balans te vinden! Graag deel ik met jou mijn favoriete ademhalingsoefening (alternate nostril breathing) om weer in balans te komen.
Hoe werkt deze ademhaling?
Wist je dat we niet altijd door beide neusgaten even krachtig ademen? We ademen om en om in via ons linker- en rechterneusgat zodat we ons lichaam, hersenen en zenuwstelsel in balans houden. Alleen inademen door je linkerneusgat helpt om te kalmeren. Inademen door je rechterneusgat helpt om jezelf energie te geven. Hier kun je tijdens het ademhalen dus bewust gebruik maken.
Onderstaande harmoniserende ademhalingsoefening (alternate nostril breathing) wordt veel gebruikt in de yoga. In het Sanskriet wordt deze Nadi Shodhana Pranayama genoemd. Door de oefening adem je precies evenveel in door je linker- en rechter neusgat waardoor je zenuwstelsel kalmeert en je terug in balans komt.
De effecten van deze ademhalingsoefening
Onze ademhaling heeft direct effect op ons zenuwstelsel. Met je ademhaling kun je dit dus beïnvloeden en zo ook een effect hebben op bijvoorbeeld je immuunsysteem. Je kunt deze oefening doen om je zenuwstelsel te kalmeren, terug in balans te komen, maar helpt ook heel goed bij hoofdpijn of migraine.
Zelf gebruik ik deze ademhalingsoefening vaak als ik merk dat ik teveel in de stress schiet en me zorgen begin te maken. Wanneer ik teveel ga nadenken, brengt deze ademhaling me weer terug bij de rust. Ik vind het fijn om de oefening op een enigszins nuchtere maag te doen in de ochtend, maar ik doe hem ook vaak genoeg even een minuut midden op de dag!
Hoe werkt de ademhalingsoefening
Zo ga je zitten:
- Ga rustig zitten in kleermakerszit, of op een stoel met je voeten op de grond.
- Recht je rug, ontspan je schouders en trek je kin een klein beetje in voor verlenging in je nek.
- Leg je linkerhand in je schoot.
- Breng je rechterwijsvinger en -middelvinger samen en leg deze op je op je voorhoofd zodat je met je duim je rechterneusvleugel kunt openen en sluiten, en met je ringvinger je linkerneusgat kunt openen en sluiten.
De ademhalingsoefening: Alternate nostril breathing
- Plaats nu je rechterduim op je rechterneusvleugel en adem in door je linkerneusgat. Adem rustig en diep in.
- Houd dan even je adem vast.
- Sluit je linker neusvleugel af met je ringvinger en laat je duim los. Adem uit door je rechterneusgat. Adem lang en diep uit.
- Adem nu ook weer lang en rustig in door je rechterneusgat.
- Houdt dan even je adem vast.
- Sluit nu je rechterneusvleugel af met je duim en laat je ringvinger los. Adem uit door je linkerneusgat.
- Adem dan weer lang en diep in door je linkerneusgat.
- Houd je adem vast.
- Sluit nu je linker neusvleugel af met je ringvinger en laat je duim los. Adem uit door je rechterneusgat.
- Adem nu ook weer in door je rechterneusgat.
- Houdt dan even je adem vast. En sluit nu je rechter neusvleugel af met je duim en laat je ringvinger los.
- Adem uit door je linkerneusgat.
- Continueer deze cyclus.
Je kunt dit bijvoorbeeld 10 keer aan beide kanten doen, of je kunt een timer zetten en dit 3 minuten doen. Wanneer je het prettig vindt kun je de oefening zo lang als je wilt doen! Zolang als dat jij er behoefte aan hebt. Mocht je het lastig vinden om dit zelf te doen de eerste keren, dan vind je hier deze ademhalingsoefening met een begeleiding!
We zijn benieuwd of deze ademhalingsoefening voor jou werkt.
Deze blog is geschreven door Willemijn Welten. Meer meditaties ontvangen? Volg haar dan op Instagram waar ze dagelijks tips post!
1 gedachte over “Een harmoniserende ademhalingsoefening voor meer balans in je leven”
het is voor mij niet zo duidelijk of je langer moet uitademen dan inademen.
Reacties zijn gesloten.