9 tips om veel water te besparen

Als de regen met bakken uit de hemel valt, vullen de lege emmers in mijn tuin zich snel met water. Een beetje een amateuristische oplossing, want ik heb dus nog steeds geen regenton, maar het werkt. En dat is hard nodig, want water wordt steeds schaarser. We denken dat we 60 liter water per dag gebruiken, maar in werkelijkheid is het 134 liter!  En de verwachting is dat we in 2050 nog eens 30% meer water gebruiken dan nu. Als we zo doorgaan, verwacht waterbedrijf Vitens grote problemen in de toekomst. Zeker omdat we in de zomer ook in Nederland steeds vaker met droogte te maken hebben. Omdat we nog lang niet zo ver zijn, dat we allemaal ons eigen regenwater kunnen zuiveren, is het tijd voor andere maatregelen. Met deze tips moet dat lukken.

1. Laat de kraan niet lopen

Het is een open deur, maar je kunt wel 13 liter water per dag besparen door de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen of handen wassen. Als je 2 minuten de kraan laat lopen, kost je dat namelijk 10 liter water! Ook onder de douche kun je de kraan uitzetten terwijl je jezelf scheert of inzeept. Met het uitspoelen weer aan en klaar ben je.

2. Een water besparende douchekop

Met douchen gebruik je gemiddeld 10 tot 13 liter water per minuut. Elke minuut dat je korter doucht bespaart water, maar hoeveel is natuurlijk wel afhankelijk van je douchekop. Een standaard regendouche gebruikt al snel 15 liter water per minuut water, maar een waterbesparende Hotbath Regendouche  bijvoorbeeld weer een stuk minder. Een normale waterbesparende douchekop gebruikt 4,5 tot 7 liter per minuut.
Korter douchen is natuurlijk ook een goede manier om water te besparen. Een zandloper kan je helpen om maximaal 5 minuten te douchen. En als we eerlijk zijn: eigenlijk hoef je helemaal niet elke dag te douchen, maar kan je sommige dagen ook prima volstaan met een beetje poedelen bij de kraan.

3. De wc doorspoelen

Op de meeste wc’s zit een waterbesparende knop. Je kunt kiezen uit een grote en een kleine spoelbeurt. Het is aan te raden om die ook te gebruiken, want dat scheelt veel water. Een wc zonder spaarknop gebruikt 10 liter per beurt. Een wc met spaarknop 2 tot 6 liter per beurt.

4. Download een app

Er zijn diverse apps die je kunnen helpen om water te besparen, vooral voor kinderen is het een leuke manier om ze spelenderwijs bewust te laten worden van het belang van water. Zo houdt Simple showertimer bij hoelang je doucht en hoeveel water je bespaart als je korter doucht. De app My Theeth herinnert je eraan om de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen (en geeft je nog allerlei statistieken). En in de app Virtual Water kan je zien hoeveel water er nodig is voor het voedsel wat je eet. Als je hier rekening mee houdt, kan je enorme hoeveelheden water besparen. Wist je bijvoorbeeld dat thee ecologisch gezien beter is om thee te drinken dan koffie?

5. Doe iets aan een lekkende kraan

Een lekkende kraan is niet alleen vervelend, maar gebruikt ook meer dan 9 liter per dag en zo’n 3000 liter water per jaar. Als je de kraan uitzet, zorg dan dat hij ook echt niet meer loopt en als je een lekkende kraan repareert scheelt dat water en geld.

6. Vul je wasmachine

Een wasmachine gebruikt 55 liter water per wasbeurt, dus het is belangrijk om de machine alleen te laten draaien als hij vol zit. Wacht dus even met wassen als je nog niet genoeg hebt. Als je dan ook de temperatuur nog iets lager zet, scheelt dat water én elektriciteit. Twee vliegen in een klap.

7. Zet planten in de grond

Super leuk als die potten met planten in je tuin, maar je moet ze vreselijk veel water geven. Als je de planten gewoon in de grond zet, drinken ze van het grondwater en dat scheelt aanzienlijk; dus tegels uit de tuin en planten in de grond. Dat is ook nog goed voor de biodiversiteit en om bij hevige regenval het water weg te kunnen laten lopen.

8. Je tuin sproeien

Als je de tuinslang een uur lang laat lopen, gebruik je 1000 liter water. Als je een gieter gebruikt, bespaar je 25 liter per 15 minuten. Dat is nogal wat, toch? Als je een tuinslang gebruikt, zorg dan in elk geval dat er een speciaal mondstuk op zit, waardoor het water niet doorloopt als je koffie gaat halen en de tuinslang even vergeet uit te zetten.

9. Gebruik een regenton

Water uit de regenton is ideaal om je tuin mee te sproeien. De regenton loopt lekker vol bij regen en vervolgens kun je het water weer gebruiken als het iets droger is. Scheelt schoon drinkwater en geld.
Heb je zelf nog bespaartips? Deel ze met ons door hieronder een reactie achter te laten.
Photo by bruce mars

Over de schrijver

21 gedachten over “9 tips om veel water te besparen”

  1. Ik gebruik het water uit mijn regenton om mijn wc door te spoelen. Ik tap een emmer water en een gieter. Met de gieter kan ik een aantal keren water gieten als ik alleen geplast heb. Met de emmer spoel ik een grote boodschap weg.
    Een groot deel van het jaar, is dit water in de regenton immers niet nodig om de tuin te sproeien.
    Tijdens het douchen heb ik een emmer achter me staan, waarin ik ook water opvang om het toilet mee door te spoelen.

  2. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

  3. Je kan ook gewoon regenwater als drinkwater gebruiken. En een regenwater opslag bouwen. Het is een grote investering, maar je betaalt 0% kosten per maand.

    1. Het is een investering, maar wij hebben een hydroloop gekocht. Water uit de badkamer wordt naar deze opslag gepompt, waarin microben het water filteren. Hiermee doen we de was en spoelen we het toilet door. Je zou er er zelfs een afwasmachine op kunnen aansluiten, maar de nederlandse wetgeving is daarvoor te streng.

  4. Ik probeer thuis ook zuinig om te gaan met water. Mijn afwasmachine en wasmachine zet ik ook alleen aan wanneer deze helemaal vol zijn. Naast duurzaamheid vind ik het ook belangrijk dat het water wat ik gebruik gezuiverd is. Zo heb je minder snel last van aanslag en gaat mijn wasmachine ook langer mee.

  5. een badje is leuk als de kleinkinderen komen… maar dan laten we het water in bad staan en halen we met emmers telkens water uit om wc door te spoelen (dan moeten we ongeveer 4 dagen wc niet doorspoelen).

  6. ik ga deze zomer een aantal grote watertanks (die van kunststof met een aluminium hekwerk er omheen) in mijn tuin ingraven en onderling verbinden als communicerende vaten. Daarmee wil ik minstens 2000 tot 3000 liter water op voorraad hebben. Het eruitzagen wil ik doen met een hand of elektrische pomp. Een soort moderne waterput maar dan met regenwater en geen grondwater.
    Water opvangen tijdens het douchen doe ik al jaren omdat ik op mijn woonschip watertanks heb en dan merk je dat veel water verbruiken veel extra werk betekent om het aan te vullen

  7. Als je het spoelwater voor groenten en fruit opvangt en in de tuin leeg giet, merk je goed hoeveel water je daarbij gebruikt.
    Ook als je de afwas met de hand doet kun je het spoelwater zo in de tuin kwijt.
    De nutriënten erin zijn mest.
    Verder kun je het afwaswater prima over de tegels gooien.
    Of maak er het toilet mee schoon.
    Of de vloer.
    Gebruik het liefst biologisch afbreekbaar afwasmiddel.
    Door al dat water in de tuin te gooien, wordt je vanzelf zuiniger met water.
    Het is extra werk, en je wordt je erg bewust van hoeveel water je nu werkelijk gebruikt

Reacties zijn gesloten.