9 geneeskrachtige kruiden op een rij en hoe je ze zelf kunt verbouwen

De kracht van kruiden is ongelofelijk. Ze kunnen je spijsvertering bevorderen, samen met jou tegen een verkoudheid vechten en je zenuwstelsel tot rust brengen. We zetten er 9 voor je op een rij, beschrijven hun geneeskrachtige werking en Wouter Slob van Vertisign legt uit hoe je ze zelf kunt verbouwen. In de tuin, in potten of in je duurzame moestuinbak.

Basilicum

Basilicum is niet alleen ontzettend lekker in een salade of cocktail, maar ontspant je zenuwstelsel en bevordert je spijsvertering ook nog. Vooral na een grote maaltijd helpt een kopje basilicum thee om het eten beter te verteren.
Vanaf mei kun je basilicum zaaien. Plant de zaadjes 25 centimeter uit elkaar en bedek ze met aarde, zodat ze ongeveer 1 centimeter diep komen te liggen. Geef ze voldoende water en voeding en houd je moestuin of moestuintafel onkruidvrij. Je kunt je kruiden oogsten van juli tot oktober. 

Salie

Ook salie bevordert de spijsvertering, is effectief bij astma, bacteriële of schimmelinfecties, kalmeert en stimuleert je zenuwstelsel en helpt als je verkouden bent. Etherische olie van salie verbetert je concentratievermogen en geheugen.
Als je salie gaat planten, moet je er rekening mee houden dat de plant graag wat ruimte om zich heen heeft. Salie doet het vooral goed in een grote pot of moestuinbak op zandgrond, want als de plant in de winter veel in de regen staat, is de kans groot dat ze het niet overleeft.
Salie kun je het beste in het voorjaar in huis planten op een ondergrond van potgrond en brekerzand. Dan kun je de zaden afdekken met een dun laagje brekerzand. Elke dag een beetje sproeien, want als ze gaan ontkiemen en ze zijn te droog, dan gaan ze dood.  Na de kieming kunnen ze naar buiten.

Koriander en Dille

Koriander is rijk aan ijzer, waardoor het helpt tegen bloedarmoede. Het versterkt ook je afweersysteem en is een krachtige ontgifter van zware metalen en een ontstekingsremmer. Dille is rijk aan vitamine C en heeft een gunstige invloed op je slaap.
Je kunt koriander en Dille zaaien vanaf mei in een pot of moestuinbak. Plant de zaadjes 5 cm uit elkaar en zorg dat ze ongeveer 1 cm onder de grond komen te liggen. Geef ze voldoende water en voeding.  Als ze goed gegroeid zijn kun je ze overplanten of in je moestuinbak houden. Houd je moestuin onkruidvrij. Je kunt beide kruiden oogsten van mei tot in september.

Oregano

Oregano is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium. Etherische olie van oregano heeft grote antibiotische krachten, die je kan helpen bij het bestrijden van verschillende soorten micro-organismen in je lichaam.
Oregano zaai je in het voorjaar en laat je op kamertemperatuur kiemen. Oregano houdt van zon en groeit goed in een pot of verhoogde bak. Zeker in tuinen met vaste, natte kleigrond. Als ze groot genoeg zijn, kunnen ze naar buiten. Oregano heeft water nodig, maar niet te veel.

Munt en Peterselie

Munt kalmeert je darmen. Als je regelmatig last hebt van je darmen, dan is muntthee echt een aanrader. Peterselie is een goede detox voor je nieren. Vooral in combinatie met citroensap. Daarnaast is peterselie rijk aan mineralen, beta-caroteen, chloroyl en vitamine C.
Je kunt munt en peterselie zaaien tussen maart en augustus. Bedek de zaadjes met voedende grond en zorg dat ze 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan. Geef ze voldoende water. Je kunt de munt oogsten van mei tot oktober.

Tijm

Tijm heeft een antibacteriële en antiseptische werking. Het helpt goed bij keelpijn of ontstoken tandvlees.
Zaai tijm in het vroege voorjaar op kamertemperatuur. De zaden zijn heel klein en kiemen onregelmatig. Sommige zijn binnen 2 weken zo ver, maar anderen doen er wat langer over. Als je de gekiemde zaadjes over een moestuinbak met potgrond verspreid, zorg dan voor luchtige grond. Bijvoorbeeld een combinatie van potgrond met zand. Leg ze zo’n 0.5 centimeter onder de grond en houdt het vochtig, maar niet kletsnat.

Rozemarijn

Rozemarijn is goed voor de spijsvertering, de bloedsomloop en je energieniveau. Dit komt doordat rozemarijn een goede antioxidant is. Drink het bijvoorbeeld als thee na de maaltijd.
Zaai de zaadjes ongeveer 1 centimeter onder de grond en plaats ze op een zonnige plek. Als de stekjes ongeveer 10 centimeter zijn, dan kun je ze planten in droge, zanderige grond. Alleen water geven als de toppen gaan hangen.
Heb je zelf nog tips? Laat je het ons dan weten? En lees vooral ook dit blog over hoe je groente en kruiden kweekt uit keukenafval. 

Over de schrijver