DIY: Zelfvoorzienend worden in 7 stappen

Zelfvoorzienend worden is een droom van velen. Nu het consumentenvertrouwen in voedsel afneemt en de ‘meer is beter’-landbouwfilosofie een kleine dood sterft, wordt zelf voedsel verbouwen en dieren houden steeds populairder. Het streven naar zelfvoorzienend zijn, in het Engels homesteading genoemd, was echter met name weggelegd voor diegenen met een grote tuin. De grootte van je tuin hoeft niet langer een belemmering te zijn voor homesteading. Hier zeven stappen naar zelfvoorzienendheid voor mensen met een kleine tuin of balkon.

1. Leg een verticale tuin aan

Een verticale tuin is wellicht een van de meest efficiënte manier van groenten of kruiden verbouwen. Het idee is dat potten of bakken boven elkaar worden gehangen om zo een verticaal rek met planten aan te leggen. Op het internet zijn tal van ‘Do It Yourself’ ideeën hiervoor te vinden. Hier is alvast ééntje: De Piëdestal

2. Plant mini fruit- en notenbomen

Mini fruit- of notenbomen zijn groot genoeg om fruit te produceren en klein genoeg om zonlicht in je tuin of op je balkonnetje over te houden. De dwergbomen worden vaak maximaal 1,5 meter hoog en minder breed dan de grotere broertjes.

Foto: Flickr, Lollyknit
Foto: Flickr, Lollyknit

3. Koop dubbel doel kippen

Dubbel doel kippen zijn hennen die zowel eieren leggen als voor lekker vlees zorgen. Wat is er nou lekkerder dan een eitje van ‘eigen’ leg? Voor de vleeseters onder ons: geen supermarktlabel voor diervriendelijke kip die opkan tegen vlees van eigen kippen. Immers, door zelf kippen aan te schaffen, weet je tenminste zeker dat de kippen die je opeet een goed leven gehad hebben. Hoe je kippen moet houden lees je hier.

4. Houd je eigen bestuivers

Zonder bestuivers geen appels en peren. Als je dus bezig bent zoveel mogelijk ‘homestead’ te gaan leven, kun je ervoor kiezen ook bijen te gaan houden. Bijen houden kost weinig tijd en een leuke hobby. Het is echter niet goedkoop. Wil je weten hoe het moet? De Nederlandse Bijhoudersvereniging heeft een interessant e-magazine uitgegeven waarin de eerste stappen naar het bijhouden uitgebreid worden beschreven.

5. Leer seizoensgroenten te eten

Door het grote aanbod in de supermarkt zijn we gewend geraakt aan het feit dat altijd alle groenten beschikbaar zijn. Seizoensgroenten zijn echter vaak goedkoper en lekkerder. Bovendien is de kans groot dat je meer van je groeten en fruit gaat genieten als je ze alleen ‘vers’ consumeert wanneer ze oogstrijp zijn. Hier kun je vinden welke groeten je het beste in de herfst kunt eten.

Foto: Flickr, Gabriel Amadeus
Wecken. Foto: Flickr, Gabriel Amadeus

6. Leer hoe voedsel te conserven

Wil je wel graag aardbeien eten in de winter, leer dan hoe je groenten en fruit het beste kunt bewaren. Wecken is eenvoudig te leren. Lees hier meer over fermenteren en bekijk deze aflevering om meer over wecken te weten te komen.

7. Leer hoe voedsel op te bergen

De houdbaarheid van voedselproducten wordt ook aanzienlijk verlengt wanneer je weet waar je producten moet opbergen. Wist je bijvoorbeeld dat je paprika’s beter niet in de koelkast kunt bewaren? En dat je een krop sla wekenlang goed kunt houden als je de onderkant in een bakje met water zet? Hier vind je een overzicht van welke groeten je het beste wel en niet in de koelkast kunt bewaren.

Meer info en drie extra tips vind je, in het Engels, op de website van The Prepper Project

Lees ook
Zoveel land kost het om zelfvoorzienend te leven

Over de schrijver

4 gedachten over “DIY: Zelfvoorzienend worden in 7 stappen”

  1. Pingback: 3,5 aarde's nodig voor de Nederlandse levensstijl » hetkanWel.nl

  2. Hoe treffend. Een artikel over het houden van dieren waaronder kippen en het kweken van eigen groente en fruit en daaronder een advertentie over een hond aanschaffen. Past dat bij het artikel of vinden we hem in de pot.

Reacties zijn gesloten.