7 manieren om je badkamer groener te maken

Een groenere badkamer is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor het milieu en je energierekening. HetkanWEL zet zeven gemakkelijke tips voor je op een rij.

1. Groen, groener, groenst in de badkamer

Jawel, planten in de badkamer staan niet alleen gezellig, ze zijn ook een waardevolle groene toevoeging. Ze helpen verontreinigde lucht te absorberen (altijd fijn als je in de stad woont en het liefst je badkamerraam open laat staan) en geven er verse zuurstof voor terug.

2. Een duurzaam toilet

Het doorspoelen van een toilet kost heel veel water. Wel 6 liter per keer, ondanks dat er op de meeste toiletten een knop zit voor kort of lang doorspoelen. Een grijswatersysteem voor je wc is veel duurzamer. Je kunt bijvoorbeeld doorspoelen met douchewater. Zo hergebruik je je eigen water. Ook een droogtoilet, dat zonder water of chemicaliën werkt, is een optie. Je kent ze misschien al van een caravan, of boot, maar ze zijn nu ook voor in huis verkrijgbaar en werken op elektriciteit.

Helemaal mooi is een regenwater toilet, waarmee je doortrekt met regenwater. Je moet er wel een regenwateropvangsysteem voor plaatsen en dat is vrij kostbaar. Voor de technische mensen onder ons, kun je zelf een systeem bouwen, dat je kunt gebruiken zonder pomp. Online is volop inspiratie te vinden.

Bij de meeste standaard leveranciers, zoals Badkamerdepot.be, zijn duurzame toiletten nog niet verkrijgbaar. Je kunt hiervoor het beste hiervoor naar een specialist.

3. Tegels en vloeren

Op de wand kun je tegenwoordig kiezen voor duurzame tegels. Tegels zijn per definitie een duurzame keuze, want ze zijn slijtvast, waterdicht en gaan jaren mee, maar het kan nog een stapje verder. Sommige producenten maken namelijk tegels volgens het cradle-to-cradle principe, onder goede arbeidsomstandigheden.

Op de vloer kun je ook kiezen voor tegels, maar bijvoorbeeld ook voor linoleum. Linoleum is een natuurproduct, zonder chemicaliën. Het is samengesteld uit lijnolie, geperst uit zaden van de vlasplant. Dit wordt vermengd met kurk of houtmeel, kalksteen en hars van pijnbomen en aangebracht op een rug van jute of canvas.

4. Gerecycled toiletpapier

Het grootste voordeel van gerecycled toiletpapier is dat er niet opnieuw bomen voor gekapt zijn. Overigens spoelen we in Nederland per dag 22.000 kilometer aan papier door het toilet. Maar ook hier kun je wat aan doen. Je kunt ervoor kiezen om een bidet te installeren. Daarmee was je jezelf met water, in plaats van dat je papier gebruikt. In veel zuidelijke landen is dit heel gewoon. Voor ons is het misschien even wennen, maar het is wel heel hygiënisch. Natuurlijk gebruik je dan wel weer iets meer water. Kies je toch papier, kies dan ook voor de variant die in papier verpakt is (in plaats van al die rollen in een plastic tas).

5. Korter douchen

Misschien wel één van de meest voor de hand liggende en tegelijkertijd meest effectieve tips: korter onder de douche staan. Met elke minuut dat je korter doucht, bespaar je ongeveer zeven liter water. Om het douchen extra duurzaam te maken en fijn te besparen op je energierekening is een waterbesparende douchekop een aanrader. Naast dat het niet eens zoveel anders voelt om met een waterbesparende douchekop te douchen, bespaar je hiermee maar liefst 900 emmers water per jaar. Een andere optie is koud douchen: ook daarmee bespaar je water (want doorgaans douche je dan korter) en de cv-ketel hoeft niet aan, dus het scheelt ook nog eens in je gasrekening. Bovendien is koud douchen heel gezond voor je, net als winterzwemmen.

6. Duurzame handdoeken en een wasbaar douchegordijn

Heeft jouw douche een gordijn? Dan kun je kiezen voor een wasbaar, katoenen exemplaar. Dan loop je niet het risico dat het vies en schimmelig wordt. Je wast het gewoon regelmatig. Plastic varianten kun je overigens ook prima schoonmaken met een emmer met azijn en een sponsje.

Kan je plastic douchegordijn echt niet meer? Dan kun je het gebruiken bij het schilderen, onder het picknickkleed of onder je matje bij het kamperen (nadat je het schoongeboend hebt natuurlijk).

Met handdoeken van een biologische stof en met verf op plantbasis gemaakt zijn, kies je de groenste optie voor in de badkamer.

7. Kies voor herbruikbaar, natuurlijk en plasticvrij 

Je tandenborstel of scheermes kun je makkelijk opbergen in een glazen potje, make up verwijder je net zo makkelijk met een washandje of herbruikbare  wattenschijfjes en je kunt het gebruik van plastic in de badkamer heel goed minimaliseren door bijvoorbeeld verpakkingsvrije shampoo en zeep te kopen, of natuurlijk zelf te maken. Ook plasticvrije  scheermesjes en tandpastatabletten (in plaats van tandpasta uit een tube) helpen bij het verduurzamen van je badkamer.

Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten!

15 gedachten over “7 manieren om je badkamer groener te maken”

  1. Ik mis bij het douchen de recirculatie douche zoals die van Upfallshower. Hierbij heb je het comfort van een regen/welnessdouche maar verbruik je nog maar 2 liter water per minuut en heb je een enorme energiebesparing te pakken.
    Een warmte terugwin installatie zou ook benoemd mogen worden, al zet dat minder zoden aan de dijk.

  2. Fijn om te weten dat tegels per definitie duurzaam zijn. Ik ben namelijk bezig met het renoveren van mijn badkamer en wil graag voor duurzame opties kiezen. Tegels vind ik ook erg mooi en ik ga zeker eens een kijkje nemen naar cradle-to-cradle-tegels. Waar kan je die zoal vinden?

  3. u schrijft:
    “…..Ook een droogtoilet, dat zonder water of chemicaliën werkt, is een optie…… en dan ….”Helemaal mooi is een regenwater toilet, waarmee je doortrekt met regenwater”…..
    Hier wordt er denk ik van uitgegaan dat drink-waterbesparing de grootst te behalen winst is om een milieuvriendelijk toilet te hebben.
    Het grootste probleem is echter dat oppervlaktewater wordt vervuild met grondstoffen (fecaliën en urine) die -op een andere manier verwerkt- bijzonder waardevol kunnen zijn.
    Dus dat maakt een droogtoilet bij uitstek winnaar als het er om gaat een zo milieuvriendelijk mogelijk toilet te gebruiken. Deze wijsheid heb ik o.a. van een uitgebreide site die gespecialiseerd is op dit onderwerp (in vele talen). http://www.eautarcie.org/nl/index.html

    1. Nasa heeft een lijst met luchtfilterende planten opgesteld die goed zijn om binnenshuis neer te zetten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtfilterende_planten

      Een varen heeft weinig licht nodig en houdt van vochtige lucht, die kan prima in de badkamer.

      Ook mooi zijn stortbakken voor de wc met geintegreerd fonteintje, heb alleen nog geen leverancier in Nederland kunnen vinden. Hetzelfde principe bestaat ook voor urinoirs: handen wassen is doorspoelwater.

      Voorbeeld van wc stortbak:
      https://www.leroymerlin.fr/v3/p/produits/reservoir-bas-wc-wirquin-e1400127420

  4. Eerder woonde ik ook in een huis met plastic douchegordijn. Goed uit elkaar laten drogen na het douchen. En gewoon af en toe in de wasmachine op 30 C. Sopje met azijn erin.
    Zo gaat hij jaren mee. Beter is een vaste glazen deur. Gaat in principe niet meer af. Wel goed schoon houden. En vooral na afloop afdrogen met trekker en handoek. Zo krijg je ook geen kalkaanslag. Zo simpel is het.

  5. De redactie heeft moeite met nummer 4, korter douchen. Watjes! Wat dachten jullie van: niet elke dag douchen (maar een gewone wasbeurt aan de wastafel)? Dan ben je pas groen bezig!

    1. Eindelijk, H. Janssen, iemand die het dagelijks douchen bespreekbaar maakt. Wat een onzin om dagelijks te moeten douchen. Nog slecht voor je huid ook.

  6. Probeer ook zo min mogelijk palmolie producten zoals vloeibare zeep, shampoos etc. in je badkamer te hebben staan. Palmolie plantages zijn een grote bedreiging voor het tropisch regenwoud.

Reacties zijn gesloten.