De meesten van ons gebruiken de periode rondom de feestdagen om uit te buiken, gas terug te nemen en op adem te komen. Dat betekent tegelijkertijd dat we onze lange to-do lijsten even parkeren en weer dingen kunnen doen waar we blij van worden. Boeken lezen bijvoorbeeld. Maar welke boeken dan? De redactie van hetkanWEL geeft 7 duurzame boekentips voor de kerstvakantie (of daarna).
Faces in the Water – Jane Frame (1961)
De mentale gezondheid van vrouwen staat centraal in deze Nieuw-Zeelandse roman uit 1961. Schrijfster Frame verbleef zelf jaren in psychiatrische instellingen. Ze verwerkte haar – nogal heftige –ervaringen in dit boek, wat het begin inluidde van een succesvolle schrijfcarrière. Faces in the Water is niet alleen goed geschreven (dicht op de huid, poëtische taal, scherpe observaties), het zet ook aan tot denken over de geestelijke gezondheidszorg. Vragen die het boek opwerpt zijn bijvoorbeeld: wat
is het verschil tussen een ‘psychiatrisch patiënt’ en een ‘normaal persoon’? En: zijn (een deel van de) psychiatrisch patiënten eigenlijk niet normale mensen die reageren op een gekke wereld? Uiteindelijk gaat het boek vooral over de vraag hoe we moeten omgaan met mensen die niet meekomen in de maatschappij, omdat ze ‘anders’ zijn. Frame laat zien dat de weg die zij bewandelde (o.a. verblijf in inrichting, behandeling met elektroshocks) geen adequate oplossing biedt: het falende zorgsysteem maakte haar alleen maar zieker.
Zo kan het niet langer – Ralien Bekkers
Geen luchtig boek, maar wel een heel sterk en krachtig verhaal. Schrijver Ralien Bekkers vertelt in dit boek hoe vrouwen de klimaatcrisis kunnen oplossen. Ze is in gesprek gegaan met veel verschillende mensen, heeft uitvoerig onderzoek gedaan en geprobeerd zo veel mogelijk verschillende perspectieven op papier te zetten. Ik geef toe: van sommige hoofdstukken werd ik best verdrietig, terwijl andere hoofdstukken me juist weer vertrouwen gaven in een positieve toekomst. Dit boek zet duidelijk op papier welke stappen er nodig zijn voor een mooie toekomst voor iedereen op deze aardbol. En vooral ook hoe vrouwen hierin een essentiële en belangrijke rol spelen. Voor de zekerheid: dit boek is natuurlijk niet alleen voor vrouwen bedoeld, maar kan juist een goed cadeautje zijn voor een sceptische oom.
Eigen welzijn eerst – Roxane van Iperen
Een goed geschreven persoonlijke essay over hoe Nederland ooit een land was van openheid en tolerantie, althans dat was wat we zelf dachten. Het beschrijft goed hoe we van sharing is caring– kansengelijkheid ongeacht afkomst – naar zelfbehoud zijn gegaan – you snooze, you lose. Een ruk naar rechts. Ze neemt onze geschiedenis mee, maar kijkt ook naar de hedendaagse instagram influencers.
Geillustreerd Botanisch Woordenboek – Corinne Decarpentrie
Als je je botanische kennis wil bijspijkeren, is dit een heel fijn boek om mee te beginnen. Met foto’s en tekeningen legt Corinne waar je bomen en planten aan kunt herkennen, van hun bast, tot plantenknop tot bladvorm. Zonder moeilijk wetenschappelijke benamingen. Erg interessant!
Vrij leven – Louis de Koning en Bert Zijlstra
Geen nieuw boek, maar een goed naslagwerk als je graag meer wil leren over leven in en met de natuur. De gids beschrijft hoe het is om te wonen in kleinschalige gemeenschappen, legt oude ambachten uit (van wijn maken tot vissen vangen), en beschrijft eetbare en giftige planten. Niet elke tip te serieus nemen, maar wel leuk om te kijken wat je kan toepassen in je eigen leven en je kennis te vergroten.
De middernachtbibliotheek – Matt Haig
Ooit gehad dat je je afvroeg wat er van je leven zou zijn geworden als je een andere keuze had gemaakt op een bepaald moment? Toch die andere opleiding had gekozen? Ja had gezegd tegen een verre reis? Of wel de moed had gehad om iemand op een date te vragen? Het fantastisch boek van Matt Haig gaat precies daarover, en laat je zien dat je eigen leven de moeite waard is, zoals het nu is.
Lees hier waarom lezen zo goed voor je is.
Je bent jong en je wil wat toekomst – Jantijn Anema en Hanna Prins
Een boek van twee jonge klimaatactivisten met een voorwoord van Jort Kelder. In dit boek zetten ze alles rondom de klimaatcrisis in kroegklare taal nog eens op een rijtje om af te sluiten met een: ‘Wij wensen jullie allemaal een groen en gelukkig leven toe, al is dit boek daarvoor misschien niet de gedroomde gids’. Omdat de wereld haast heeft, is het boek in korte tijd geschreven. En die snelheid, het ongeduld en de passie voor de klimaatzaak (we kunnen geen seconde wachten) spat dan ook van de pagina’s. Want waarom is die grens van 1,5 graden zo cruciaal en waarom moet Nederland in 2030 klimaatneutraal zijn (en hoezo halen we dat niet???) Misschien niet het gedroomde boek om heel lui (en vooral makkelijk) op een regenachtige zondagmiddag te lezen, maar wel een heel zinvol boek om alles nog eens op een rijtje te hebben en je eigen innerlijke activist te (her)vinden.
Bonus boekentip: HetkanWEL, voor een groener, eerlijker en leuker leven
In dit boek zetten we alles rondom de thema’s die je van de website kent nog eens op een rijtje (wonen, eten, lifestyle, zero waste, natuur, energie, reizen, body & mind). Vol inspirerende verhalen van groendoeners en veranderaars, feiten en praktische tips voor een duurzaam leven. Trouw schreef bij het verschijnen van het boek (2020) in een recensie: Het boek past in de groeiende rij groene gidsen, vol tips over duurzamer leven. Deze gids gaat verder dan de gebruikelijke cijfers, tips en recepten voor je eigen schoonmaakmiddel. Die staan er ook in, maar toegevoegde waarde vormen de voorbeelden van bedrijven en projecten. Dus ik zou zeggen: grijp je kans, bestel dit boek, lees het en kijk ondertussen (net als wij) uit naar ons tweede boek, dat in mei 2024 verschijnt: Anders Wonen, met verhalen van woonpioniers.
Lees ook onze 5 duurzame boekentips van afgelopen zomer (nog steeds actueel). Heb jij nog leestips? Deel die dan vooral met ons in een reactie hieronder!
-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-
2 gedachten over “7 duurzame boekentips voor de kerstvakantie”
Het boek Geld gaat nooit over geld van Raymundo Resink is inmiddels uit.
Zeer met de nadruk op zeer de moeite waard om te lezen. Hij is hier ook al eerder aan het woord gekomen:
https://maatschapwij.nu/sociaal/mundo-resink/
Hartelijke groet Gerard
goed boek met hoopgevende regeneratieve activiteiten
Nelleke de Nooy van Tol
VOORLEVERS van de nieuwe samenleving. prijs 17,50
vr gr
Jacqueline Veth
Reacties zijn gesloten.