Fietsers hebben het zwaar in de grote steden. Steeds vaker sta je met twintig man voor een stoplicht te wachten. Dat kan iemand ontmoedigen om op de fiets naar zijn werk te gaan, en dat is zonde. De Fietsersbond pleit er daarom voor dat fietsers meer groen krijgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig wordt er ondertussen een hoop getest op fietsgebied: van regensensors in het stoplicht tot een fietspad van gerecycled plastic. Wij zetten de leukste voorbeelden op een rij.
Wachtverzachters
Handig voor mensen die uit ongeduld even gauw door rood schieten: deze aftellichten geven met cijfers of lampjes aan hoe lang je nog moet wachten tot het stoplicht op groen springt.
Fietspad van gerecycled plastic
In een groot fietsland als Nederland mag een fietspad van gerecycled plastic natuurlijk niet ontbreken. Zwolle krijgt volgens de gemeente de eerste ‘PlasticRoad’ van de wereld. Het bijzondere fietspad moet in september klaar zijn. Het is de de bedoeling dat in december een tweede plastic pad volgt, op een andere plek in Overijssel. De paden worden 30 meter lang en zijn bedoeld om te testen of de techniek haalbaar is.
Regensensors
Onder andere in Rotterdam, Enschede en Groningen staan stoplichten met een regensensor. Fietsers mogen dan eerder doorrijden als het regent. In Rotterdam zijn ze zelfs bezig met een samenwerking met Buienradar, zodat een complete route wordt vrijgemaakt voor fietsers.
SolaRoad
In Krommenie ligt een fietspad dat volledig gemaakt is van zonnepanelen. De SolaRoad vangt zonlicht op met zonnecellen en zet dit om in elektriciteit. Het is als het ware één groot zonnepaneel.
Infraroodstraling
De gemeente Rotterdam heeft in 2016 warmtecamera’s laten ophangen boven de verkeerslichten. De lichten kunnen zo zien of er veel mensen staan te wachten. Hoe meer mensen er staan, hoe meer lichaamswarmte de infraroodstraling meet en hoe eerder fietsers groen licht krijgen. De wachttijd verminderde met 38 procent.
Ken jij nog innovatieve ideeën die het fietsprobleem kunnen oplossen? Laat het ons weten!
1 gedachte over “5 verrassende oplossingen voor fietsfiles”
waarom worden wegen voorzien van geluidsschermen en fietspaden niet? Want zou je een geluidsscherm langs een fietspad zetten en dan op een of andere manier de wind ombuigen, dan heb je altijd wind mee…. of maak twee tunnels over een fietspad heen, en zorg voor wind in de rug, ben je ook gelijk droog
Reacties zijn gesloten.