De naam zoete aardappel doet misschien vermoeden dat deze aardappel veel meer suikers bevat dan de gewone vertrouwde aardappel. Toch is de zoete aardappel het gezondere alternatief voor de gewone aardappel en is het beter geschikt voor mensen die op hun gewicht willen letten. Zeker deze zomermaanden, waarin we ons lijf wat meer laten zien, staat mijn tijdlijn vol met zoete aardappel recepten: van soep tot stoofpotjes en van salades tot brownies. Daarom is het misschien ook niet heel verbazingwekkend dat ik deze week, tussen alle kruidenplantjes, ook een zoete aardappelplant zag staan bij de biologische supermarkt. Daarom zetten we 7 gezondheidsvoordelen van deze groente voor je op een rij.
Verschil met de gewone aardappel
De gewone aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net zoals bijvoorbeeld tomaten, rode en groene paprika en aubergine. In nachtschade zit een stofje waar sommige mensen gevoelig voor zijn: alkaloïde solanine. Hierdoor kan je een opgeblazen buik krijgen, pijnklachten, diarree en nog een hele reeks klachten. De zoete aardappel behoort niet tot de nachtschadefamilie en is daardoor een stuk makkelijker te verteren. Je kan ze in principe zelfs rauw eten, al vind ik het persoonlijk lekkerder als de zoete aardappel gekookt, gestoofd of geroosterd is.
De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Net als bij de gewone aardappel bestaan er verschillende soorten. Zo hebben we de witte, oranje of rode (beetje paarsige) zoete aardappel. Daar waar je vroeger nog goed moest zoeken om ze in Nederland te vinden, liggen ze tegenwoordig gewoon in de supermarkt schappen en worden ze zelfs in Nederland verbouwd – al gebeurt dat nog niet zo veel als bij de gewone aardappel.
Gezondheidsvoordelen zoete aardappel
Zoete aardappels zijn zo gezond, dat sommigen claimen dat ze een superfood zijn. Het is dan ook rijk aan vitamine A, vitamine C, antioxidanten en bevat veel heilzame voedingsvezels. We zetten de gezondheidsvoordelen voor je op een rij:
1. Stabiele bloedsuikerspiegel
De zoete aardappel bevat 18 gram koolhydraten per 100 gram en de gewone aardappel 20 gram. Het belangrijkste verschil is echter het type koolhydraten. De zoete aardappel bevat meer complexe koolhydraten dan de gewone aardappel. Dit betekend dat de koolhydraten trager omgezet worden in glucose. Hierdoor krijg je een meer gelijkmatige afgifte van glucose aan de bloedbaan. De bloedsuikerspiegel blijft hierdoor stabieler waardoor het lichaam minder insuline hoeft aan te maken en je minder snel behoefte krijgt aan snacks en suiker.
2. Rijk aan antioxidanten, goed voor de huid
Zoete aardappel is rijk aan antioxidanten. Deze beschermen de cellen tegen vrije radicalen, die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Hierdoor kan oxidatieve stress ontstaan met mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg. Bovendien spelen vrije radicalen een rol bij het verouderingsproces, bijvoorbeeld van de huid. Het eten van antioxidanten houdt je dus niet alleen gezond, maar ook jong. In zoete aardappels zitten meerdere soorten antioxidanten: bètacaroteen, chlorogeenzuur, scopoletine, umbelliferon en esculetine. In rode (of paarse) zoete aardappels vind je de hoogste concentraties van deze antioxidanten. De antioxidanten in zoete aardappels zijn nog sterker dan die van blauwe bessen of bosbessen (die overigens tot de nachtschade familie, mocht je daar gevoelig voor zijn).
3. Goed voor je darmen
Zoete aardappels bevatten 50% meer voedingsvezels dan gewone aardappelen. Ze bevatten een mooie mix van oplosbare en niet-oplosbare vezels, zoals pectine. Het voordeel van pectine is dat het een gelachtige laag aan de binnenwand van de dunne darm vormt. Door deze laag wordt de opname van glucose uit de voeding vertraagd en blijft de bloedsuikerspiegel beter stabiel. Bijkomend voordeel van vezelrijke voeding is dat het verzadigingsgevoel wordt verhoogd. Hierdoor zit je eerder vol en duurt het langer voordat je weer trek krijgt.
De niet-oplosbare vezels in zoete aardappel zijn voeding voor de goede bacteriën die in de dikke darm leven. Goede bacteriën zorgen ervoor dat slechte bacteriën, schimmels en gisten niet gaan woekeren in de darmen. Ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht tussen de goede en de slechte bacteriën en dragen zo bij aan de darmgezondheid en spijsvertering.
4. Ontstekingsremmend
Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Eén van deze vitamines is choline. Choline is een halfvitamine uit het vitamine B-complex. Het is een stof die het lichaam in slechts geringe hoeveelheden zelf kan aanmaken. Deze stof is o.a. belangrijk voor de hersenen en het goed functioneren van het geheugen. Choline vermindert de chronische ontstekingsreacties in het lichaam. Zo wordt het risico op chronische ziekten verlaagd. Choline zit ook in lever, ei, groene bladgroenten en bonen.
5. Weerstand verhogend
Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat zoete aardappel een verlaagde weerstand kan versterken. Nou zijn muizen geen mensen, maar door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid antioxidanten en andere voedingsstoffen (B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, selenium, zink, jodium en vitamine E) lijkt het de weerstand te kunnen opkrikken (meestal denken we aan sinaasappels bij een verkoudheidje, maar zoete aardappel toevoegen aan je dieet is ook een goed idee). Ook is gebleken dat zoete aardappel goed werkt als prebiotica en zorgen voor een snelle toename van goede darmbacteriën (zie punt 3).
6. Rijk aan magnesium, tegen stress en insomnia
Een van de gezondheidsvoordelen van zoete aardappel is dat het een goede bron van magnesium is. Dat mineraal magnesium wordt voor ongeveer 700 lichaamsprocessen gebruikt. Zo is het bijzonder goed voor mensen die last hebben van chronische stress of een angststoornis of die slaapproblemen hebben. Een tekort kan zorgen voor insomnia, stemmingswisselingen en zelfs depressies. Magnesium is trouwens ook belangrijk voor het voorkomen van spierkrampen.
7. Goed voor de ogen
Zoet aardappel is heel rijk aan vitamine A. Deze vitamine komt met name voor in oranje groenten zoals wortels en oranje paprika. Bij een tekort aan vitamine A kan er permanente schade aan de ogen ontstaan. Met een paar happen zoete aardappel heeft je lichaam weer voldoende binnen. Om de opname van vitamine A te bevorderen is het goed om zoete aardappel in combinatie met iets vets te eten. Dit omdat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is.
1 gedachte over “7 gezondheidsvoordelen van zoete aardappel”
Zijn ze ook gezond als ze uit de VS komen of worden daar genetisch gemodificeerde aardappelen geteeld met lekker veel gif? Die van de Lidle komen namelijk uit de VS…
Reacties zijn gesloten.