7x duurzaam ondergoed en lingerie van biologische en gerecyclede materialen

Laatst kreeg ik de vraag van iemand of ik wist waar je duurzaam ondergoed kon kopen waarin je er ook nog enigszins sexy uitziet. Blijkbaar wordt duurzame kleding toch nog steeds geassocieerd met degelijk of saai, maar dat is al lang niet meer zo. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we zeven duurzame ondergoedmerken én een duurzame lingeriewinkel op een rij gezet.

Organic basics

Dit Deense merk timmert al jaren aan de weg met z’n sportieve ondergoed van biologische en gerecyclede materialen. Van ondergoed en zwemkleding breidt het merk steeds verder uit naar bovenkleding (sinds kort hebben ze zelfs een eigen denimlijn), maar wij willen het vooral hebben over het ondergoed. Wie van minimalisme houdt, is bij Organic Basics aan het goede adres. Ze werken met maten XS t/m XL (geen cupmaten dus) en hebben dus ook modellen in alle soorten en maten. Wel zo sympathiek vinden wij. Je kan er ook een ‘starter pakket’ kopen: onderbroek en bh samen. Ze hebben ook mannen ondergoed trouwens.

Oc Campaign Web 2400

Saint basics

Dit Nederlandse ondergoed wordt onder andere gemaakt van eucalyptus, dat zo’n 95% duurzamer is om te produceren dan standaard katoen. En bovendien 100% vrij van pesticiden, sweatshops, kinderarbeid en oneerlijke handel. Het merk werkt dan ook in een transparante keten, waarbij de productie in Portugal gedaan wordt. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het ook hier om ‘basic’, oftewel minimalistisch ondergoed met mooie pasvorm, anti-geur en geen schurende labels. Ook fijn.

Foto Saint Basics

Woron

Dit Deense merk wordt door de zussen Arina en Anya Woron gerund, die een passie hebben voor het leven in de ‘slow lane’ zoals ze het zelf noemen. Comfort is belangrijk voor de zussen en dus maken ze onderbroeken die niet in je bilnaad kruipen en bh’s die niet in je huid snijden. Je ziet bij dit merk dan ook vooral sportieve bralettes en onderbroeken, die crueltyfree en plantbased zijn. Oftewel vegan, maar ook zonder gebruik van chemische verf bijvoorbeeld. Sportief hoeft trouwens niet te betekenen dat het niet sexy is, want kant zit hier gewoon in de collectie. En (dat vind ik zelf wel fijn) ze hebben lekker lange hemdjes.

Woron 01 02 21 Lookbook 13866 1400X

Underprotection

Is ook al een merk uit Denemarken, een land waar duurzaam ondergoed blijkbaar hoog in het vaandel staat. Dit merk richt zich vooral op lingerie, dus hier komt kant en sexy om de hoek kijken. En kleur, want ook dat gebruiken ze volop. De kleding is gemaakt van biologische en gerecyclede materialen. Ze hebben ook zwemkleding en loungewear voor de bankhangdagen.

Luna Bralette White Clayunderprotection 1800X.progressive

Bamigo

Voor de mannen is dit ondergoed van bamboe een uitkomst. Alle producten zijn handgemaakt van bamboe viscose. Het merk ziet het materiaal dan ook als hét textiel van de toekomst: bamboe groeit sneller dan katoen en heeft geen kunstmatige bewatering nodig. Ze mixen de bamboe overigens nog wel met andere textielsoorten. Zo wordt er polyamide of elastan toegevoegd voor de perfecte pasvorm.

Zwarte Shirts 2

Soft Revolt

Dit Nederlandse bedrijf maakt bh’s zonder beugel die wel degelijk support biedt tot maar liefst cup G en dat is echt uniek. Er zijn dan ook heel wat prototypes (47!) aan dit ontwerp vooraf gegaan. Een normale beugel bh bestaat vaak uit 48 onderdelen, die allemaal op verschillende plekken op de wereld gemaakt worden. Deze bh bestaat slechts uit 8 onderdelen en is de eerste 3D gebreide bh ter wereld. Hiervoor werkt Soft Revolt samen met breiers en ateliers in Europa en gebruiken ze duurzame materialen waaronder biologisch afbreekbaar elastaan. Omdat de bh 3D gebreid wordt, is er nauwelijks sprake van restmateriaal (oftewel afval).

Soft Revolt

Savara Intimates

Een ander Nederlands bedrijf is Savara Intimates, dat sexy lingerie maakt die ook nog eens duurzaam is. Ze timmeren hard aan de weg. Zo heeft Victoria Koblenko haar favoriete duurzame lingerie van Savara Intimates uitgekozen (te zien in de shop). Het ondergoed wordt gemaakt in Europa (kleine batches zelfs in Amsterdam) van duurzame, gecertificeerde materialen of van geupcyclede stoffen die op die anders op de vuilnisbelt zouden eindigen. Bovendien kunnen klanten hun producten gratis laten repareren bij het bedrijf, ook een plus. Voor elk verkocht item, plant Savara Intimates een boom via One Tree Planted.

Bonus: The Lingerist

Geen merk, maar een online winkel uit Amsterdam (die je als fysieke winkel terug vindt in de 9 straatjes) waar je verschillende duurzame lingeriemerken vindt, zoals het bovengenoemde Woron. De online winkel bestaat sinds 2019 en is opgericht door Jules Schneider, die als gefrustreerde consument tien jaar geleden begon met het maken van haar eigen lingerie. Duurzaamheid is een fundamenteel criterium van de lingerie, maar een goede pasvorm en betaalbaarheid zijn net zo belangrijk.

Wat is jouw favoriete duurzame ondergoedmerk? Laat het ons hieronder weten door een reactie achter te laten. Bekijk ook onze tips voor vegan sneakers en duurzame tassen van gerecyclede materialen.

Over de schrijver

5 gedachten over “7x duurzaam ondergoed en lingerie van biologische en gerecyclede materialen”

  1. Hoi Wyke,
    Interessant artikel. Even nog een aanvulling. De Duitse merken Comazo, Albero en Living Crafts maken ondergoed van GOTS-gecertificeerde biologische katoen en de damesmaatvoering gaat bij Comazo tot maat 46 en bij Living Crafts soms zelfs tot maat 50. Veel Duitse degelijkheid in de ontwerpen, geef ik toe. Maar toch hebben ze regelmatig wat frivolere opties.
    Hartelijke groet, Jitske van http://www.susenso.nl

    1. Bij Saint Basics hebben ze een ‘boyshort’ voor dames van eucalyptus. Bij de Hema zijn er boxers van bamboe voor dames. Ik heb deze van de Hema en ben blij met de pasvorm én de prijs.

Reacties zijn gesloten.