5 nieuwe woonvormen voor ouderen

Waar zou jij willen wonen als je ouder wordt? Steeds meer mensen denken na over deze vraag en bedenken nieuwe woonvormen. Zo is er bijvoorbeeld een groep mensen die leegstaande boerderijen wil transformeren tot groene woonerven en een stichting die prachtige hofjes creëert waar mensen gezellig samen oud kunnen worden. Wij zetten een aantal nieuwe woonvormen voor ouderen voor je op een rijtje. Wat is jouw favoriet?

Wonen Werken Zorgen 50+

Dit project helpt mensen van 50+ aan een woonruimte waar ze oud kunnen worden en tegelijkertijd actief kunnen blijven in de maatschappij. Ze vormen groepen van ongeveer 35 vijftigplussers in een gemengde leeftijdsopbouw en helpen hen invulling te geven aan hun ideale woongemeenschap. Samen bepalen ze hoe het gebouw er uit ziet, welke zorg er wordt ingekocht en wat voor gezamenlijke ruimtes er komen voor sport en culturele activiteiten. Doordat elke groep andere wensen heeft krijgt elke locatie een andere vorm.
De eerste projecten staan op dit moment in de startblokken. Zo lopen er verschillende haalbaarheidsonderzoeken om een woongroep te starten in een voormalig klooster in Utrecht, een oude kerk in Tilburg en een oud kazerneterrein in Ede. Klik hier om meer te lezen over Wonen Werken Zorgen 50+.

Erfdelen

Erfdelen - Woonvormen Ouderen
De initiatiefnemers van Erfdelen werken aan een woonmodel waarbij ze een bestaande boerderij transformeren tot een kleine woongemeenschap. Zij signaleren namelijk dat er steeds meer ouderen op zoek zijn naar een sociale en groene woonvorm en er tegelijkertijd steeds meer boerderijen leeg komen te staan. Volgens hen is een boerderij de ideale locatie om samen te wonen op een duurzame, sociale en gezellige manier op een prachtige locatie: het platteland.
Erfdelen wordt een sociaal concept waar mensen gezamenlijke voorzieningen delen en elkaar helpen met allerlei zaken. Daarnaast willen ze in niet alleen een toekomst voor zichzelf maar ook rekening houden met volgende generaties. Daarom zullen ze o.a. CO2-neutraal gaan bouwen, biologisch tuinieren en elektrisch vervoer gaan delen. Klik hier om meer te lezen over Erfdelen.

De Knarrenhof

De Knarrenhof - Peter Prak - Woonvormen Ouderen
De Knarrenhof helpt ouderen in verschillende steden om nieuwe woonvormen te realiseren. Dat doen ze door woongemeenschappen te creëren op basis van de hofjes van vroeger. Deze hofjes zijn namelijk perfect voor mensen die comfortabel, veilig en zelfstandig willen wonen. Iedereen heeft een eigen huisje en samen delen ze een gezellige hof en hobbyruimte. Zo is er volop ruimte voor ontmoeting en tegelijkertijd ook genoeg privacy.
Toekomstige ‘hovelingen’ zullen samen met Stichting Knarrenhof het onderhoud, de zorg, energie en andere zaken organiseren. Daarbij proberen ze het meeste zelf te doen. Dat maakt het wonen namelijk actiever, leuker, beter én goedkoper. De bouw van de eerste Knarrenhof is al in volle gang en daar zal het zeker niet bij blijven. Er zijn namelijk al bijna enthousiaste 5.000 deelnemers die staan te springen om ook van start te gaan. Klik hier om meer te lezen over De Knarrenhof.

Thuishuis

Thuishuis - Woonvorm Ouderen
Thuishuis is een soort studentenhuis voor 60+ers waar je gezellig samen oud kunt worden met je (nieuwe) vrienden. Dat kan bijvoorbeeld in een gewoon huis zijn of op de verdieping van een flat. Een Thuishuis wordt gedeeld door ongeveer 5 tot 7 bewoners die allemaal hun woonruimte hebben met daarin een woonkamer, slaapkamer en een badkamer/toilet.
De bewoners delen verder samen een keuken, huiskamer, hobbyruimte, logeerkamer en als ze geluk hebben nog een tuin ook. Een Thuishuis staat bij voorkeur in een wijk waar de bewoners zelf vandaan komen en ligt dichtbij belangrijke voorzieningen. Klik hier om meer te lezen over Thuishuis.

Tiny House pensioen

Opportunity-Village - Woonvormen Ouderen
In Nederland is het helaas nog niet mogelijk om zomaar een tiny house ergens neer te zetten, maar we hebben goede hoop dat dit binnen een paar jaar heel anders is. In de VS zijn tiny houses al jaren populair en daar zijn er een heleboel te vinden op vaste plekken en op de weg. Je hebt daar zelfs al tiny house dorpjes en wijken voor gepensioneerden! Verder zijn er ook bedrijven die granny pods verkopen, dat zijn kleine huisjes die je in je achtertuin kunt zetten zodat je je (groot)ouders dichtbij hebt.
Nu konden we helaas nog geen mooi beeldmateriaal vinden van tiny house gemeenschappen voor ouderen die we konden gebruiken, vandaar dat we de afbeelding van een ander tiny house dorpje (Opportunity Village) hebben gebruikt. Wat ons betreft zou dit ook een prachtig plaatje kunnen zijn van een gezellig tiny house dorpje voor gepensioneerden. De huisjes mogen dan wel een slagje groter zijn, maar het zou ons niets verbazen als we dit over een tijdje ook op Nederlandse bodem tegenkomen.

Verder lezen?

Wil jij meer lezen over verschillende woonvormen? Kijk dan eens bij onze blogs over wonen of klik op de foto hier onder om te lezen over een bijzonder woonproject in Frankrijk.
Woonproject Zuid-Frankrijk
De afbeeldingen bij dit stuk zijn van Pixabay (bovenste twee), De Knarrenhof, Thuishuis, Opportunity Village en Rinus van Ravenstein.

Over de schrijver

55 gedachten over “5 nieuwe woonvormen voor ouderen”

  1. Hallo…
    Wil ook graag de nieuwsbrief ontvangen…ben een alleenstaande vrouw van 71 uit Drenthe en moet er niet aan denken om heel alleen oud te worden en afhankelijk te worden..dus een woonvorm spreekt mij aan zeker ook voor de gezelligheid….
    ben gelukkig een doener fotograferen,schilderen en tekenen en kamperen op de eilanden heerlijk,daarnaast heb ik een lief klein hondje.

  2. Ria van Raalten-Hölscher

    Ik ben ze geïnteresseerd in deze nieuwe woonvormen omgeving Amersfoort, Delft
    Ben een gezonde vrouw van 70 en weduwe.
    Wil graag wat meer gezelligheid om mij heen….

    1. Hallo Greetje,
      Er is inderdaad weinig te vinden in Limburg of ben je inmiddels al verder gekomen?
      Misschien kunnen we er eens samen over praten.

  3. Pingback: Nieuwe woonvormen in de zorg krijgen subsidie

  4. Pingback: In dit rusthuis zijn de bewoners medemanagers en verantwoordelijk voor alles - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.