5 tips om meubels nieuw leven in te blazen

Wil je die oude kast een opfrisbeurt geven? Of heb je bij de kringloop een geweldige mooie kast gevonden in een vreselijke kleur? Dan kun je er met een pot verf een ware eyecatcher van maken. Kleine moeite, groot plezier.

Tijdens de corona-crisis ruimde heel Nederland op. Niet zo gek dat de kringloopwinkels nog steeds vol staan met afgedankte meubelen, maar ‘one man’s trash is the other man’s treasure’. En zo is het. Wil je dus je huis een beetje veranderen? Dan kun je op zoek naar nieuwe hoekbanken, dressoirs of boekenkasten, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Dat is niet alleen duurzaam, maar vaak ook nog een stuk goedkoper.

Een echte blikvanger

Houten meubelen zijn vaak echte blikvangers, maar de houtkleur kan een interieur donker of een beetje saai maken. Niet gek dat de kringloopwinkels er vol van staan, maar door de meubelstukken in een bijzondere kleur te schilderen, krijgen ze een hele andere uitstraling.

Waar is het mee behandeld?

Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst weten waar het meubelstuk mee behandeld is. Dat ontdekt je door er een druppeltje terpentine op aan te brengen. Maakt het druppeltje het hout van je meubelstuk blank? Dan is het behandeld met een olie-of waslaag. In alle andere gevallen is het lak of vernis. Voor je begint te schilderen, is het slim om alle sloten en andere plaatjes van het meubel af te halen. Dan kun je ongestoord aan de slag, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je deze plaatjes onbewust mee verft.

Verwijder oude verflagen

Een oude laklaag verwijder je met schuurpapier. Een oude waslaag verwijder je met een staalborstel. Als je alle oude lagen hebt verwijderd, reinig het dan met een vochtige doek met water en ammonia. Vervolgens kun je aan de slag.

Antiek look

Wil je je meubels een antieklook geven? Ga dan niet te netjes te werk. Je wilt juist dat het meubelstuk een beetje vaal is, met stukjes afgebladderde verf. Dat geeft het meubelstuk de juiste uitstraling. Dit doe je door verschillende lagen verf aan te brengen. Standaard is een lichte verf op een donkere ondergrond, maar je kunt ook kiezen voor verschillende kleuren over elkaar te schilderen. Als de verf erop zit, kun je de lagen een beetje opschuren. Dan komen de verschillende kleuren tevoorschijn. Ga niet meteen te rigoureus te werk met het schuurpapier, maar richt je op de hoekjes, randjes, poten en handgrepen. Dat zijn de plekken die normaal slijtage vertonen en daardoor ziet het er natuurlijk uit.

Krijtverf

Naast de antiek look, kun je ook kiezen om je meubels te verven met krijtverf. Dat is nog gemakkelijker. Krijtverf is mat en geeft je meubels een zachte uitstraling. Ook doorschuren waar we het eerder over hadden, gaat gemakkelijk met krijtverf. Wil je de meubels een beschermende laag geven? Daar kun je boenwas voor gebruiken.

Whitewash

Tenslotte kun je meubels ook een gebleekte uitstraling geven met ene whitewash. Whitewash is eigenlijk gewoon verdunde verf.Met deze techniek blijft de kleur van de ondergrond altijd doorschijnen en zie je ook de houtnerf. Zo krijg je een soort waas over de muebels. Je kunt whitewash verf kopen in de winkel, maar je kunt ook gewone verf zelf mengen met water. De verhouding is dan 400 – 500 ml water en 100 gram verf. Wel goed roeren en klaar ben je.

En wil je helemaal duurzaam aan de slag. Kies dan voor een duurzame verf. Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten.

Over de schrijver