Het is eindelijk zomer! Na een winter waar geen einde aan leek te komen en een op z’n zachtst gezegd druilerig voorjaar kunnen we ons eindelijk tegoed doen aan van die lange, zwoele zomeravonden. Zodra de dagen langer worden lijken we minder slaap nodig te hebben – want we willen meer tijd buiten doorbrengen – en juist daarom is de tijd die we wél in bed spenderen extra belangrijk. Beter slapen geeft niet alleen ruimte aan mooie dromen, maar zorgt ook voor de energie om die dromen te verwezenlijken.
Beter slapen
Nederlandse volwassenen slapen gemiddeld zo’n 7,2 uur. In uren is dat genoeg, maar het zegt niet zo veel over de kwaliteit van je slaap. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld moeite hebt om in slaap te komen, of om door te slapen. Die slapeloosheid kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan stress, te weinig beweging, verstoorde hormonen of te lang door je social media scrollen voor het slapengaan. En als het dan buiten ook nog heel licht en warm is, wordt slapen er niet gemakkelijker op. Daarom geven we je 5 tips om beter te slapen.
1. Ga overdag naar buiten
Gebruik dit zonnige weer voor een goede nachtrust, door overdag lekker naar buiten te gaan, zodat je daglicht ziet. Vooral zonlicht stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Dit heeft overdag een positieve invloed op je humeur, maar ’s nachts ook op de kwaliteit van je slaap. Veel daglicht zorgt ervoor dat je ’s avonds sneller in slaap valt en beter doorslaapt. De serotonine wordt ’s avonds namelijk omgezet in het slaaphormoon melatonine.
Melatonine uit een potje is helaas geen wondermiddel. Melatonine wordt het slaaphormoon genoemd, maar is eigenlijk een nachthormoon. Het zorgt ervoor dat je lichaam weet dat het nacht is. Het hormoon is daarom belangrijk voor je biologische klok en minder voor je nachtrust. Slaapexperts wijzen het gebruik van de tabletjes daarom af.
2. Donker en fris
Licht en geluid zijn prikkels die ons wakker houden. In een lichte kamer word je vaker wakker en dat zorgt voor gebroken nachten. Zorg er dus voor dat je slaapkamer heel erg donker is met verduisterende gordijnen, of gebruik een slaapmasker. En het heeft nog meer voordelen, want uit Japans onderzoek onder 863 ouderen blijkt zelfs dat slapen in een donkere kamer depressies voorkomt.
Zorg daarnaast voor voldoende frisse lucht in je kamer. Slaap met je raam open, of op een kier. Is het heel warm buiten, dan kun je ’s ochtends goed ventileren, overdag je gordijnen dichtdoen om de warmte buiten te houden en ’s avonds en ’s nachts je raam weer openzetten. Zo zorg je voor voldoende zuurstof in je slaapkamer.
3. Beddengoed van natuurlijke materialen
Als je in bed ligt, wil je je natuurlijk comfortabel voelen. Een te warm dekbed wil nog wel eens voor slapeloze, plakkerige nachten zorgen. Kies daarom voor een kussen en zomerdekbed van natuurlijke materialen. Zo kun je kiezen voor koel en ademend katoen, een superzacht donzen zomerdekbed dat voelt alsof je onder wolken slaapt of flinterdun biologisch zomerwol dat zorgt voor een licht en ventilerend zomerdekbed. Ideaal om optimaal te genieten van de korte, maar krachtige zomernachten. Wil je het jezelf helemaal zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk maken? Kies er dan een biologisch en gifvrij katoenen dekbedovertrekset bij.
4. Van stress naar ontspanning
Als alle randvoorwaarde kloppen, kun je nog steeds niet lekker slapen. Voor veel mensen is stress een belangrijke oorzaak voor een slechte nachtrust. Vaak komt die stress door problemen, die je niet zo gemakkelijk oplost, maar ontspanningsoefeningen kunnen wel helpen om de stress te verminderen of even los te laten.
Je kunt beginnen met het opschrijven van de dingen, die je ’s nachts wakker kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan to do’s die je de volgende dag moet doen en echt niet mag vergeten. Zodra je ze hebt opgeschreven, zullen ze niet meer de hele nacht door je hoofd heen schieten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om avondyoga te doen, of een begeleide meditatie. Dankzij Youtube en Spotify heb je toegang tot een enorme variatie aan avond yoga video’s en begeleide meditaties. Beide helpen je om contact te maken met je lichaam en je ademhaling. Hierdoor zul je ontspannen en beter slapen.
5. Leg je telefoon of tablet weg
Heb je geen stress, maar wel last van slaapproblemen? Dan is de kans groot dat dit komt door onze 24-uurs economie. Vooral nu we nog steeds thuiswerken, gaan we daar tot in ons bed mee door. En ook al is het lastig; laat die laptop op kantoor of beneden en verban het liefst ook de televisie en de smartphone uit de slaapkamer. Deze producten stralen namelijk allemaal blauw licht uit en dat houdt ons wakker. Los hiervan zorgen de producten er ook voor dat mensen later gaan slapen dan ze eigenlijk willen. Zorg dat de slaapkamer weer gemaakt is om in de slapen.
Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten en slaap lekker!