5 tips om je huis duurzaam te isoleren

Goed nieuws: een op de drie Nederlanders wil sinds de coronacrisis duurzamer leven, blijkt uit recent onderzoek van MilieuCentraal. Om daarmee te beginnen, is het aan te raden om je woning eens onder de loep te nemen.

Het isoleren van je huis is namelijk een must wanneer je duurzaam wil leven. Met de juiste isolatie zorg je ervoor dat je minder hoeft te stoken. Maar: welke opties zijn er wanneer je je woning duurzaam wil isoleren? In dit artikel lees je enkele tips voor duurzaam isoleren.

1. Ga voor natuurlijk isolatiemateriaal

Je hebt de keuze uit drie verschillende soorten isolatiematerialen wanneer je je huis wil laten isoleren: natuurlijke, minerale en synthetische isolatiematerialen. Wil je voor de meest groene optie gaan? Kies dan voor natuurlijk isolatiemateriaal. Dat zijn materialen die rechtstreeks uit de natuur komen, zoals kurk, stro, schapenwol, houtsnippers, klei en riet. Dergelijke materialen zijn vooral duurzaam op het gebied van recyclebaarheid, levensduur en broeikasgasuitstoot.

2. Minerale isolatiematerialen beter dan gemiddeld

Naast natuurlijke materialen kun je gaan voor minerale isolatiematerialen. Denk hierbij aan glaswol, biofam, eps, steenwol en gerecycled katoen. Dit soort materialen zijn misschien iets minder groen dan bijvoorbeeld natuurlijk isolatiemateriaal, maar zijn nog steeds een hele goede optie wanneer je je woning duurzaam wil isoleren. Ze worden door MilieuCentraal namelijk gezien als ‘beter dan gemiddeld’ wat betreft de levensduur. Dat houdt in dat je er lang gebruik van kunt maken wat met oog op duurzaamheid erg interessant is.

3. Isoleer alles wat mogelijk is in huis

Wanneer je weet welk duurzaam materiaal je wil gebruiken om je woning te (laten) isoleren, moet je kijken naar wat je zoal laat isoleren. Voor het optimale rendement is het goed om te weten dat je zowel de muren, de gevel, het dak als de vloer kunt laten isoleren. Investeer ook in het plaatsen van isolatieglas zodat daar geen warmte verloren gaat. Alleen op die manier kun je duurzaam isoleren, omdat je er zo voor zorgt dat je zo min mogelijk hoeft te stoken om het binnen lekker warm te hebben. In de zomer blijft de warmte door goede isolatie juist buiten.

4. Duurzaam isoleren met subsidies van gemeente

Het isoleren van je woning is niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook voor je portemonee. Door het toepassen van goede, duurzame isolatie verbruik je minder energie waardoor je minder geld kwijt bent aan je energierekening. Daar moet je natuurlijk wel eerst een investering voor doen. Goed nieuws: sommige gemeenten in Nederland verstrekken subsidies voor het isoleren van een huis. Het is dus zeker aan te raden om je daar in te verdiepen wanneer je aan de slag wil gaan met duurzaam isoleren. Dit kan je veel geld schelen qua investering en uiteindelijk qua energierekening.

5. Kijk naar seizoen waarin je gaat isoleren

Wat veel mensen niet weten, is dat je het beste in de zomer kunt starten met isoleren. Dat zit namelijk zo: in de zomer zijn er vaak minder lange wachtrijen bij bedrijven die je kunt inhuren. Ook is het vaak goedkoper om in de zomer te investeren in isolatie omdat de meeste huizen in de winter vochtiger zijn. Een expert moet in dat geval eerst allerlei voorbereidingsmaatregelen treffen voordat hij of zij aan de slag kan gaan. Wat tot slot ook fijn is, is dat je in de zomer sowieso minder energie hoeft te verbruiken wanneer je je woning moet ventileren nadat er net isolatiemateriaal met bijvoorbeeld glaswol is geplaatst.

Over de schrijver