5 oplossingen om je huis te verduurzamen en geld te besparen

Je wilt je huis verduurzamen om minder energie te gebruiken en klimaatverandering tegen te gaan, maar waar begin je en wat kost het? Wij geven je 5 oplossingen, die je of zelf kunt uitvoeren, of die zichzelf redelijk snel weer terugverdienen.

De prijzen blijven stijgen

Er zitten veel voordelen aan het verduurzamen van je huis. Voor het klimaat en voor je portemonnee. De verwachting is dat de prijs van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, zullen blijven stijgen. Dat betekent dat, als je niets doet, je energierekening ook blijft stijgen.

Van het gas af

Daarnaast weten we ook dat we uiteindelijk van het aardgas af gaan. Om toch comfortabel te blijven wonen, gaan we dat compenseren door meer elektriciteit te gebruiken. Die elektriciteit wil je dan zo efficiënt mogelijk gebruiken. Dat kan alleen als je goed voorbereid bent.

Het hoeft niet in een keer

Je hoeft je huis ook niet in een keer te verduurzamen. Je kunt een stappenplan ontwikkelen, waarmee je woning binnen een paar jaar volledig duurzaam is. Met een aantal ‘quick wins’ kun je een start maken. Die zullen je direct energiewinst opleveren. Daarna volgen de wat ingrijpendere investeringen en een ding is zeker; niks doen aan je huis, dat gaat echt veel geld kosten.

1. Quick wins

Je kunt beginnen met het vervangen van al je gloei- en spaarlampen door LED verlichting. Dit is een simpele, goedkope oplossing, die direct resultaat oplevert. Vervolgens kun je radiatorfolie achter je radiatoren bevestigen. Dit folie zorgt ervoor dat er geen warmte, via de buitenmuur, verloren gaat. Ook naden en kieren kun je direct dichten. Dit scheelt in stookkosten, net als het isoleren van de warme leidingbuizen van je cv-ketel.

2. Isoleren

Ongeveer de helft van je energiekosten hebben te maken met je verwarming. Op het moment dat je gaat isoleren, levert je dat eigenlijk meteen geld op. Zoals we bij al schreven bij punt 1, is het dichten van kieren en naden de eerste stap. Daarna kun je denken aan het isoleren van je dak, de (spouw)muren en de vloeren.

Het isoleren van spouwmuren is de goedkoopste eerste stap en snel te realiseren. Het kost ongeveer 800 euro en levert 220 euro per jaar op. Deze investering verdien je dus in ongeveer 4 jaar terug.

Het isoleren van je vloer (op de begane grond) kost ongeveer 1.400 euro en levert je gemiddeld 170 euro per jaar op. Een schuin dak isoleren kost ongeveer 4.000 euro en levert je (bij een verwarmde zolder) zo’n 550 euro per jaar op

3. Dubbelglas

Je kunt ook enkel glas vervangen door dubbel- of driedubbelglas. Dit levert je meteen energiebesparing op. Het houdt je huis in de winter lekker warm en in de zomer koel. De kosten zijn gemiddeld 3.100 euro en het levert je per jaar 250 euro aan besparing op.

4. Ventileren

Wat je ook doet in huis, ventilatie is net zo belangrijk als isoleren. Om een gezond binnenklimaat te hebben, is een constante toevoer van frisse lucht noodzakelijk. Veel huizen, die na 1980 zijn gebouwd, hebben mechanische ventilatie. Oudere huizen ventileren via kieren en naden. Als je die goed gaat isoleren, moet je dus wel nadenken over het aanbrengen van ventilatie.

5. Zonnepanelen

Om straks zo duurzaam mogelijk te wonen, zijn zonnepanelen de perfecte oplossing. Zonnepanelen zijn wel een goede investering. Gemiddeld kosten 10 zonnepanelen 4.400 euro, die je in ongeveer 7 jaar terugverdient.Vooral nu we allemaal van het gas af gaan, is dit een slimme investering om je verhoogde elektriciteitsverbruik op te vangen.

Meer weten over besparen? Daar verwijzen we je graag voor door. En natuurlijk hoort bij de verduurzaming van je woning ook de keuze voor een nieuwe manier om je huis te verwarmen, maar daar komen we binnenkort in detail bij je op terug.

Over de schrijver

3 gedachten over “5 oplossingen om je huis te verduurzamen en geld te besparen”

  1. Pingback: Zo denken we in Nederland over de klimaatmaatregelen - hetkanWEL

  2. Vervang je oude CV ketel door een nieuwe HR 107 (combi) ketel, hele snelle besparing!
    Als je binnen enkele jaren van het gas af wil/moet, is het een goedkope optie om er een te huren, die kan je ieder jaar opzeggen. Een zogenaamde wisselketel.

Reacties zijn gesloten.