Ik hoor het mezelf steeds vaker denken: straks, als de feestdagen in zicht zijn en de kerstvakantie is begonnen, ga ik met een dekentje, een dampende kop thee en een hele stapel boeken op de bank liggen en ik kom er niet meer af. Nou ja, af en toe, om even een ommetje te maken en wat frisse buitenlucht te scheppen. Maar dat is het dan. Ik verheug me er nu al op. Wat zijn de boeken die nu al op mijn nachtkastje op me liggen te wachten (en waarvan ik in sommige al stiekem begonnen ben)?
Geluk zit in een groen hoekje – Suzanne de Boer & Nicolien de Rooij
Alleen al vanwege de titel natuurlijk, want keer op keer komt er uit wetenschappelijk onderzoek naar voren dat groen ons gelukkig maakt. Het lettertype van de titels her en der is niet helemaal mijn ding, maar ik ben voor alle boekjes die je helpen om je balkon, dakterras, patio of geveltuin te vergroenen. En dit is er één die vol tips, feiten en een paar interviews met deskundigen staat. Plus je krijgt hier en daar een schattige tekening te zien van een hommel, een lieveheersbeestje of een rups. Ook de Groene Buurvrouw vind je terug in dit boek trouwens. Wij spraken haar vorig jaar over haar groene vingerwerk.
Omarm de chaos – Jan Rotmans
Het voelt inmiddels alsof we in een permanente crisis zitten. Van klimaat tot pandemie, van wonen tot de zorg, van biodiversiteit tot onderwijs: het gaat niet goed. Dus helemaal niet gek dat je nu onrustig bent. Sterker nog: het zou gek als je dat niet was, zegt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde. We leven in een verandering van tijdperk, waarin alles wat vanzelfsprekend is ter discussie komt te staan, en zitten op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid. Maar er is perspectief laat hij met dit boek zien. We kunnen de wereld nog redden.
Het huis aan het einde – Irwan Droog
Ik ben iemand die bepaalde dingen graag zou willen willen. Zo zou ik heel graag in de winter het Noorderlicht willen zien en de stilte van Noord-Scandinavië omarmen, maar ik ben ook een verschrikkelijke koukleum. Dus doe ik het niet. De next best thing is dit boek, want Irwan Droog en zijn vriendin doen het echt: ze gaan het avontuur aan om in ieder geval voor een paar maanden neer te strijken op een eiland in het noorden van Noorwegen waar slechts een handjevol mensen woont. En hoewel alles in mij schreeuwt: wat verschrikkelijk ongezellig en koud, is het heerlijk om onder je warme dekentje op de bank te lezen hoe het is om op zo’n verlaten stuk wereld te wonen. Het boek verschijnt pas 13 januari officieel, dus niet helemaal kerstvakantiemateriaal, maar zeker de moeite waard om alvast te bestellen voor die lange avonden in januari.
Het beklemde land – Kees Kooman
De politiek en het publiek willen dat de boeren zo milieuvriendelijk mogelijk produceren. Tegelijk wil de Nederlandse consument vooral ‘goedkoop en veel’ en daar past een eerlijke prijs voor biologische producten niet bij, want dat vinden we te duur. En dus blijft het biologisch boeren in Nederland achter in vergelijking met andere Europese landen. Toch zijn er veel boeren die het anders willen en het ook anders doen, zo hebben we tijdens de Anders Eten maand met eigen ogen gezien. In dit boek gaat Kees Kooman op zoek naar die boeren die het anders willen, laat hij zien hoe het vroeger en hoe het mogelijk weer zou kunnen worden. Aanrader voor iedereen die in ons voedsel geïnteresseerd is.
Earthshot – Colin Butfield & Jonnie Hughes
In oktober werden de eerste Earthshot prijzen uitgereikt door prins William, natuurlijk in het bijzijn van een hele parade aan sterren. Met deze prijs wil de prins de komende tien jaar, een cruciaal decennium, aandacht vragen voor het milieu. Pessimisme en somberheid moeten worden omgezet in actie. In dit boek, met voorwoord van de prins, staan bijdragen van verschillende mensen waaronder Sir David Attenborough en gaat over hoe we de wereld kunnen redden.
Nog meer boekentips:
- HetkanWEL – Wyke Potjer & Asceline Groot
- Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven – Marije van der Made
- Een wild jaar – Koen Arts
- De verborgen impact – Babette Porceliijn
- Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
- Plastic soup surfer – Merijn Tinga
- Een beter milieu begint niet bij jezelf – Jaap Tielbeke
- Zo redden we de wereld – Joop Hazenberg
Welk boek lees jij deze kerstvakantie? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.