5 bijzondere groene daken in Nederland en België

Door de beperkte ruimte moet je in de stad de hoogte in. Niet alleen om te wonen, maar ook om van het nodige groen te genieten. Want als er iets duidelijk is geworden tijdens corona, dan is het wel hoe belangrijk groene ruimtes zijn in de stad. Bovendien helpen groene daken bij het opvangen van hittestress, extreme neerslag of langdurige droogte. En hoewel nog maar een paar procent van de daken wordt benut, zijn er steeds meer bijzondere initiatieven waarvoor je het dak op moet. We zetten er een aantal voor je op een rij. 

1. Het Dakpark met konijnen, schapen en een vos

In Rotterdam ligt het grootste Dakpark van Europa op negen meter hoogte. Het park is bijna een kilometer lang en is bovenop een oud rangeerterrein in Delfshaven gebouwd dat nu in gebruik is als winkelcentrum. Hier zit je niet alleen fijn hoog tussen het groen, met prachtig uitzicht over de haven, maar je kan er ook genieten van dieren. Zo laat de stadsherder hier regelmatig schapen grazen en zijn er zoveel konijnen dat er zelfs ooit sprake was van een plaag. Er is ook een keer een jonge vos gesignaleerd in het Dakpark (misschien wel vanwege die konijnen).

2. Het Hofbogenpark, de high line van Rotterdam

In Rotterdam verreist straks ook het Hofbogenpark op een oude spoorlijn, die zes meter boven de grond ligt. Eind 2024 moet het mogelijk zijn om vanaf het Hofplein in het centrum over deze Rotterdamse high line door het groen naar de A20 te wandelen. Het twee kilometer lange park moet het langste en smalste dakpark van Nederland worden. De ontwerpers noemen het zelf een ‘natuurinclusief en klimaatadaptief landschap op hoogte’ in dagblad Trouw. ’s Nachts worden hier de lichten trouwens gedoofd, zodat de nachtdieren ook volop gebruik kunnen maken van het park. In het Hofbogenpark komt een gemeenschappelijk voedseltuin en plukperron.

3. Een duindak met zoutwaterzwembad

Dat daken niet alleen geschikt zijn voor stadsparken laat het ontwerp voor het Amsterdamse duindak zien. Op de Groenmarktkade (what’s in the name?) wordt gebouwd aan een appartementencomplex met op het dak een duinlandschap dat aangelegd wordt met materiaal dat ook daadwerkelijk van de kust gehaald wordt. In het zand vind je dus ook schelpjes. Verder komt er een  zoutwaterzwembad op het dak, een strandpaviljoen en een houten terras om te werken of te ontspannen.

4. Collectieve dakmoestuin in Gent

Bij onze zuiderburen in Gent, vind je bovenop het bedrijvencentrum De Punt een dakmoestuin van Rooffood met circa 200 m2 aan terrrassen en looppaden en 300 m2 aan kweekbedden. In eerste instantie was het bedoeld voor ecologische catering van ‘dakschotels’ (jawel) en vonden er populaire dakdiners plaats. Maar nu wordt het omgevormd naar een collectieve moestuin waar buurtbewoners kunnen moestuinieren.

5. Daktuinen op oude Philipsfabrieken in Eindhoven

Op Strijp-S in Eindhoven wordt gewerkt aan een groen walhalla van daktuinen. De eerste twee parken werden in 2013 aangelegd op de gerenoveerde Philipsfabrieken Anton en Gerard. Daar kunnen bewoners op 34 meter hoogte genieten van een spectaculair uitzicht, terwijl ze tegelijkertijd omringd zijn door groen. Slingerende wandelpaden verbinden terrassen en plateaus met elkaar. Verder is er een pantry, goed leeslicht, toiletten en elektriciteitspunten. Een tweede huiskamer dus eigenlijk voor de bewoners.

Welk groene daken in Nederland of België verdient volgens jou extra aandacht? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten met daarin jouw favoriete groene daken.

Lees ook: 

We zoeken het park hogerop

Dit groene dak is gemaakt van condooms en maandverband

Parijs opent grootste urban farm van Europa: op een dak!

Over de schrijver