Als de oorlog in Oekraïne één ding voor elkaar heeft gekregen, is het wel dat we versneld van het (Russisch) gas af willen. Op dit moment heeft nog maar 10% van de bijna 8 miljoen woningen in ons lang geen aardgasaansluiting. Om dat percentage omhoog te krijgen, maken gemeenten al langer plannen om wijken gefaseerd van het aardgasnet af te halen. Maar sommige mensen wachten niet af. Zij namen het heft (of de hamer) in eigen handen, en draaien nog dit jaar eigenhandig hun gaskraan dicht. Ik spreek met drie van deze fanatieke klussers, midden in hun verbouwing, om te kijken hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen.
“Ik heb een vast potje geld om van het gas af te gaan, en dat reikt niet tot in de hemel”
Tilburg: recyclen van isolatie in een huis uit 1900
Dirk Jansen kocht vorig jaar in Tilburg een tussenwoning uit 1900. Dirk: “Ik doe graag iets goeds voor ons klimaat. Dat is mijn belangrijkste drijfveer om aankomende winter van het gas af te gaan. Ik heb een vast potje geld, en dat geef ik graag uit aan het verduurzamen van mijn huis. Maar, dat potje reikt niet tot aan de hemel. Ik probeer het zo efficiënt mogelijk in te zetten. En ik kan dus niet alles doen.”
Isoleren
“Na de aankoop van dit huis ben ik direct begonnen met de zoektocht naar mogelijkheden om dit huis op een andere manier te verwarmen. Ik kwam uit op een lucht-water warmtepomp. Die haalt warmte uit de lucht, ook als het buiten koud is, en zet dat om in water van 55 graden. Dat warme water loopt door de vloerverwarming in de badkamer en woonkamer. Maar goed, dan moet je natuurlijk beginnen met heel goed isoleren. Waar ik heel blij mee was; ik zag toevallig bij mijn overburen PIR-platen buiten bij het grofvuil staan. Die zorgen voor een hele goede isolatiewaarde. Ongelofelijk wat mensen weggooien. Die platen kan ik gebruiken aan de binnenkant van mijn gevel en voor het dak. Ook de vloer isoleer ik opnieuw.”
Ventileren
Goed isoleren betekent ook dat je moet zorgen voor goede ventilatie. Veel mensen kiezen voor een automatisch ventilatiesysteem. Dirk: “Dat is een puntje dat waarschijnlijk niet meer in mijn budget past. Daarom heb ik kozijnen uitgekozen met ventilatieroosters. Ik ga het op die manier proberen. Maar, eerlijk is eerlijk, dat vind ik wel spannend.”
Verbruik
“Voor warm water uit de kraan installeer ik een elektrische boiler. En koken doe ik straks op inductie. Helaas kan ik op het dak maar acht zonnepanelen kwijt. Dat zal te weinig zijn om mijn verbruik te compenseren. Het gaat me daarom niet lukken om ‘0 op de meter’ te bereiken. Maar van het gas af vind ik al heel wat.”
“Hoe complexer de puzzel, hoe leuker wij het vinden”
Haarlem: met innovatieve maatregelen van het gas af
Casper en Elise La Grouw kochten zeven jaar geleden een typisch karakteristiek huis in Haarlem uit 1908. Twee jaar geleden besloten ze plannen te maken voor een grondige verbouwing. Gaandeweg kwamen ze erachter dat het dichtdraaien van de gaskraan een mogelijkheid was. En twee maanden geleden startte de verbouwing dan echt. “Toen bleek het heel fijn dat we zelf al jaren in het huis wonen. Daardoor weten we heel goed hoe we het huis gebruiken en welk comfort we nastreven,” vertelt Elise.
Totaalplaatje
Casper: “We wilden het echt groots aanpakken. Duurzaam en ook circulair, zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Daarom hebben we een architect in de arm genomen.” Elise: “We hebben ons huis als totaalplaatje bekeken. Ons verbruik bekeken, de warmtelekken opgespoord, de benodigde isolatiewaarden berekend, onze wensen voor comfort besproken én gezocht naar de beste oplossingen.”
Ideale pakket
Waar zijn Casper en Elise op uitgekomen? Het ideale pakket bestaat voor hen uit acht hybride zonnepanelen die naast elektriciteit ook voor warm (tap)water zorgen door een gekoppelde warmtepomp met geïntegreerde boiler, tien ‘gewone’ zonnepanelen, innovatieve vloerverwarming, een besparend douchesysteem, koken op inductie en een ventilatiesysteem dat per kamer regelbaar is. Ze zijn nu druk aan het verbouwen, de gaskraan is een paar weken terug al dichtgedraaid.
Hybride zonnepanelen
Ik ben benieuwd naar de hybride zonnepanelen. Casper legt het me uit: “Hybride zonnepanelen wekken elektriciteit aan de voorkant op, aan de achterkant stroomt glycol, een koudemiddel, dat wordt opgewarmd. Door een koppeling met een warmtepomp levert het ons voldoende warm water voor zowel de vloerverwarming als voor warm tapwater. En dat heeft echt veel voordelen voor ons. We hoeven niet de grond in te boren, we hebben geen buitenunit zoals bij een lucht-waterwarmtepomp en dus geen geluidsoverlast én het water koelt ook de zonnepanelen nog eens waardoor we een hoger rendement kunnen behalen.”
Innovatieve vloerverwarming
Casper vertelt verder: “In de vloer hebben we PCM. Dat is een goedje dat steeds smelt en weer stolt. Als het smelt neemt het warmte op, als het stolt geeft het warmte af aan de omgeving. Het smelt bij ongeveer 26 graden, als onze vloerverwarming aan staat of de zon erop schijnt. Het is eigenlijk een warmteopslag. Heel handig, want als de zon schijnt en het goedje gesmolten is, hoeven we eigenlijk de hele avond de warmtepomp niet meer aan te zetten. Als het in de avond frisser wordt, stolt het waardoor het weer warmte afgeeft.”
Ventileren
Elise: “Volgens de strikte duurzaamheidsregels moeten alle kieren gedicht, waardoor je op een andere manier moet ventileren. Maar dat past niet bij hoe wij het huis willen gebruiken. We zetten graag een raampje open voor wat frisse lucht. Daar hebben we een passend systeem bij gezocht. De luchtkwaliteit wordt nu per kamer gemeten, en alleen als het nodig is wordt de lucht in die kamer automatisch afgezogen.”
“Duurzaam verbouwen is niet ingewikkeld, eerder heel logisch”
Roden: een woning uit de jaren ’60 van het gas af
Charlotte Bakker ging terug naar de basis: ze kocht een twee-onder-een-kap-woning uit 1968 dat identiek is aan haar ouderlijk huis in Roden. Gespiegeld ten opzichte van het huis van haar ouders, dat wel. Ze was daardoor bekend met de bouwkundige staat, en dat is fijn verbouwen. Begin januari van dit jaar startte ze samen met haar vader de verbouwing, in mei moet het klaar zijn. En dan draaien ze ook de gaskraan dicht.
Gronings gas
Charlotte: “Ik woon praktisch naast de gasopslag in de Kop van Drenthe. Ook werk ik inmiddels een jaar in de provincie Groningen. Ik ken de verzakkingen. Dat is wel een belangrijke reden waarom ik van het gas af wil. De oorlog in Oekraïne versterkt dat gevoel nog eens. De zon komt elke dag voor niets op. Ik vind het gewoon logisch dat we daar veel meer gebruik van gaan maken.”
Pakket aan maatregelen
“We moeten in dit huis alles aanpakken. De isolatie die we tegenkwamen bestond uit 2 plakjes piepschuim. Daar gaan we het niet mee redden.” Waar dan wel mee? Charlotte vertelt: “We hebben gekozen voor een combinatie van zonnepanelen, een zonneboiler, elektrische vloerverwarming in de badkamer, een pelletkachel beneden en vloer- en dakisolatie.”
Pelletkachel
Ik ben benieuwd naar de pelletkachel. Charlotte: “We hebben gekozen voor een pelletkachel om twee redenen eigenlijk. Om te beginnen zijn onze gevels niet te isoleren. Waardoor we de benodigde isolatiewaarde voor een warmtepomp niet halen. We moesten dus op zoek naar een andere oplossing voor de verwarming. Daarnaast wilden we graag een houten vloer beneden en dan is vloerverwarming ingewikkeld en kostbaar. Na wat onderzoek hebben we gekozen voor een pelletkachel. Een palletkachel zorgt tegenwoordig soms voor discussie. Maar het rendement is een stuk hoger dan een gewone kachel, de uitstoot is veel lager, ook is het beter dan gas. Omdat we de keukenmuur hebben opengebroken, kan de pelletkachel nu heel goed de grote ruimte verwarmen. Wat ook heel fijn is, we kunnen de temperatuur op afstand via een app regelen. En misschien nog wel het mooiste: vrienden van ons importeren afvalhout. Op die manier weten we zeker dat we alleen echt afval verstoken.”
Zonnecollectoren
“Voor warm tapwater hebben we naast onze 10 zonnepanelen ook zonnecollectoren op ons dak voor een zonneboiler met een 200 liter tank. Tot slot hebben we niet gekozen voor een ventilatiesysteem. Maar dat is eigenlijk ook niet nodig omdat we geen gevelisolatie toegepast hebben. Niet alles zit helemaal dicht.”
Ben jij al bezig met een plan om de gaskraan dicht te draaien in jouw huis? Laat het ons weten door hieronder in een reactie jouw verhaal en tips te delen. Lees ook het verhaal van Thijs, die zijn huis verbouwde met tweedehands materialen. Of het verhaal van deze bijzondere boomtoren, gebouwd van tweedehands materialen. Of het verhaal van Joost, die comfortabel woont zonder verwarming.
2 gedachten over “Deze 3 klussers gaan nog dit jaar van het gas af”
Ja fijn, een pelletkachel. Dat is duurzaam!?
En heerlijk de buurt trakteren op vervuilde lucht zodat men niet meer kan ventileren.
Intussen ook nog heel veel fijnstof verspreiden .
Voor informatie hierover: http://www.houtrookvrij.nl
Of Google “fijnstof” en dan ben je weer goed op de hoogte.
Wat mij altijd weer stoort aan deze mooie tips is dat ze niet weggelegd zijn voor diegene onder ons die in een woning van een woningbouw corporatie wonen. Mijn woning is niet bepaald duurzaam te noemen ,maar zelf verduurzamen is voor mij geen optie, niet alleen omdat ik er geen geld voor heb, maar ook niet omdat het huis niet mijn eigendom is. Het is voor een huurder niet rendabel om de woning te verduurzamen , doe je dat wel , gaat de huur omhoog dan ben je dus niet alleen je investering kwijt , maar betaal je er naderhand nog steeds voor.
Reacties zijn gesloten.