Op dit nieuwe platform vind je alles over duurzame interieuropties

In Europa gooien we jaarlijks 11 miljard kilo aan meubels weg. In Nederland is dat 250 miljoen kilo. En dat terwijl er slechts 10% van die meubels gerecycled wordt. Ikea verkoopt wereldwijd 12 Billy’s per minuut. Deze boekenkast gaat gemiddeld zeven jaar mee. “Fast furniture is een blinde vlek bij veel mensen,” zegt Machteld Rijnten. Samen met Marieke Kamphuis heeft ze daarom het nieuwe platform The Substitute opgericht, waarmee ze kennis wil delen over duurzame interieuropties. “85% van de mensen denkt niet aan duurzaamheid bij de inrichting of verbouwing van hun huis, simpelweg omdat ze de kennis niet hebben. En als die kennis ontbreekt, gaan mensen hun gedrag ook niet veranderen.”

De SUB-methode

Om daar verandering in aan te brengen heeft The Substitute de SUB-methode ontwikkeld. Dat staat voor Save, Use, Buy. “Save is de meest duurzame en budgetvriendelijke categorie,” licht Machteld toe. “Koester wat je hebt, door goed voor je spullen te zorgen, ze te onderhouden en waar nodig te repareren, opnieuw te stofferen of bijvoorbeeld te upcyclen. Maar ook het kopen van tweedehands spullen valt hieronder, want daarmee red je ze als het ware van de afvalberg. Er zijn steeds meer tweedehands winkels die zich specialiseren in bepaalde gecureerde producten. Van rotan tot aan design classics uit de jaren ’50. Deze winkels struinen de markt af voor je en verzamelen de stukken die in goede conditie zijn. Dat is fijn als je zelf niet zo veel zin of tijd hebt om uitgebreid op zoek te gaan naar iets in de groeiende tweedehands markt.”

Huren, delen, lenen

Use staat voor gebruik. Hieronder vallen begrippen als lenen, leasen en delen. “80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan één keer per maand,” zegt Machteld. “In dat geval kan je dus beter betalen voor het gebruik in plaats van het nieuw te kopen.” Zo worden producten als wasmachines, koffieapparaten en gereedschap steeds vaker gehuurd, maar ook meubilair voor de kinderkamer. “Een wieg of autostoeltje gebruik je relatief kort. Het is zonde als iedereen dat dan nieuw koopt en weer wegdoet als de kinderen eruit groeien. Huren is hier een prima model voor.” Net als in de mode-industrie lijkt huren als het nieuwe hebben in opkomst te zijn.

Duurzame Interieuropties

Kijk naar duurzame interieuropties

Tot slot is er dan nog te categorie Buy Conscious, oftewel kopen. “Er zijn gelukkig steeds meer duurzame opties voor nieuwe spullen.” Denk bijvoorbeeld aan circulaire producten die gemaakt zijn van restmaterialen, dat voorheen als ‘afval’ werd beschouwd. Of van gerecyclede producten. Maar ook biobased, oftewel natuurlijk materialen zonder synthetische toevoegingen, zijn beter voor het milieu. Iets anders om op te letten, is het transport dat komt kijken bij dit meubelstuk of door wie het gemaakt is en onder welke arbeidsomstandigheden. Zo worden er helaas nog steeds dingen door kinderhanden gemaakt of gedolven, denk aan natuursteen voor in de keuken of badkamer. “Lokale producten zijn vaak een veilige en duurzamere keuze,” zegt Machteld hierover.

Het verduurzamen van de industrie

Er zijn veel interieurprofessionals die zich bezighouden met het verduurzamen van de industrie, maar ze zijn klein en richten zich op een deel van het proces. “Sommigen maken hoogwaardige meubels van gerecycled materiaal, terwijl anderen zich op de tweedehands markt richten. Er zijn bedrijven die vooral fairtrade producten verkopen en anderen die juist bezig zijn met het verminderen van het gebruik van chemicaliën of water. Met The Substitute willen we die bedrijven allemaal samenbrengen en aan elkaar koppelen, want samen sta je sterk en help en versterk je elkaar,” vertelt Machteld. Ze voegt er het motto van hun bedrijf aan toe: “Don’t panic, organize. Want met een georganiseerde school kleine visjes kan je de grote haai best aan. We willen het duurzame interieur alternatief in de etalage zetten en kennis delen, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken.”

Duurzame Interieuropties

Duurzame merken en ontwerpers kunnen zich aansluiten bij The Substitute om elkaar zo te versterken en de beweging naar een duurzamer interieur te versnellen. Machteld en Marieke organiseren ook de Duurzame Woonbeurs van 12-14 november in de Kromhouthal van Amsterdam, dus schrijf dat alvast in je agenda als je geïnteresseerd bent in duurzame interieuropties.

Denk jij bij het inrichten van je huis aan duurzaamheid? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Op dit nieuwe platform vind je alles over duurzame interieuropties”

Reacties zijn gesloten.