Wie aan het schoolplein denkt, denkt aan stoeptegels. Een klimrek. Een zandbak. Maar niet per se aan groen. Tachtig procent van de Nederlandse schoolpleinen zijn zogenaamde tegelwoestijnen: grijs en saai. En dat is zonde, vindt IVN Natuureducatie. Want al die ruimte biedt enorme mogelijkheden voor voedselproductie, biodiversiteit en een plek voor kinderen om te leren van en over de natuur. Daarom is de organisatie begonnen met het planten van moestuinen en voedselbosjes op de schoolpleinen.
Nederlandse schoolpleinen
De groene schoolpleinen trekken vogels, bijen en insecten aan. “Vergroening van schoolpleinen is niet alleen goed voor de natuur. Het biedt ook schaduw en verkoeling tijdens warme zomers en vangt heftige regenbuien beter op,” zegt Esmeralda Eggen, projectleider bij IVN. “Bovendien wordt het schoolplein er een uitdagendere en gezondere omgeving van. Leuker tijdens de pauzes, en ook geschikt voor buitenles.” Tijd dus om afscheid te nemen van de grijze stoeptegels en aan het planten te slaan.
Groene revolutie
De natuurorganisatie pleit voor een ware Groene Revolutie op Nederlandse schoolpleinen. Kinderen in de basisschoolleeftijd ervaren zo de natuur en leren over voedselproductie én biodiversiteit. “School kan echt iets betekenen met lessen over gezonde voeding in combinatie met zelf groente en fruit verbouwen,” aldus Vincent van der Veen, projectmanager Kind en Natuur van IVN.
De organisatie biedt daarom een gratis lesprogramma aan voor scholen, om aan de slag te gaan met moestuinieren. Ook ondersteunen ze scholen in het opzetten van een ‘voedselbosje’. Die is ongeveer 30m2 groot en bevat zo’n twintig soorten planten, struiken en bomen. Allen (deels) eetbaar: van amandel, tot braam en van citroenmelisse tot colakuid.
Voedselbosjes
De Nederlandse natuur heeft het zwaar (WWF, Living Planet Rapport). Vlinders en insecten zien hun voedselplanten verdwijnen door te hoge concentraties stikstof in de natuur. En vogels zijn weer afhankelijk van deze insecten voor hun voedselvoorziening. Intensieve landbouw, verdroging van de grond en bestrijdingsmiddelen maken het nog een stukje zwaarder voor onze natuur. Voedselbosjes dragen bij aan een gezonde bodem, betere wateropvang en minder hittestress. Ze trekken daarnaast vlinders, vogels, bijen en insecten aan. Een mooie kans voor schoolpleinen dus.
Op de kaart
Momenteel hebben zo’n tien procent van de scholen toegang tot een moestuin: soms bij de school zelf en soms bij een volkstuin. Veel gemeenten bezuinigen momenteel echter op schooltuinwerk. “Het is in het belang van de kinderen dat schooltuinieren weer op de kaart wordt gezet”, vindt Van der Veen. Zo kunnen kinderen zien waar hun eten vandaan komt, hoe voedsel groeit en wat ervoor nodig is om groenten en kruiden uiteindelijk te kunnen oogsten. Daarnaast ziet Van der Veen dat even naar buiten gaan goed is voor de concentratie en komen er in de moestuin talenten naar voren van de kinderen. “Je ziet vaak dat kinderen, die misschien niet zo goed zijn in rekenen en taal, verborgen talenten hebben. Dat doet wat met hun zelfvertrouwen!’
Lespakket
Geïnteresseerd in het lespakket? Het lesmateriaal ‘IVN schooltuin’ kan gratis worden gedownload op de website. Liever een natuurvriendelijk voedselbosje? IVN realiseert dit najaar twintig Voedselbosjes. De organisatie hoopt dit op te schalen tot minimaal 1000 voedselbosjes. Door dit formulier in te vullen weet IVN, en daarmee investeerders, hoeveel behoefte er is aan voedselbosjes bij scholen en bij de kinderopvang.
Wat vind jij van het idee om de Nederlandse schoolpleinen te vergroenen door moestuinen en voedselbosjes aan te leggen? En wat zijn jouw ervaringen of die van je kinderen hiermee? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
1 gedachte over “Nederlandse schoolpleinen kunnen groener”
Vanuit de Deventer Bomenstichting hebben we jarenlang aan groene schoolpleinen gewerkt, voorlichting gegeven en bomen kado gedaan. Dat was mooi om te doen en heeft geholpen.
Reacties zijn gesloten.