Pruimen uit Chili en aardbeien uit Spanje. Nergens voor nodig vindt Amsterdam. Daarom tekende de gemeente deze week een intentieverklaring met boerenorganisaties om meer lokaal geproduceerd voedsel te verkopen in en om de stad. Want als je met de seizoenen mee eet, kunnen de aardbeien prima uit de omgeving van de stad komen, zo vindt wethouder Laurens Ivens. Lokaal eten wint terrein, niet alleen in Amsterdam.
“Ons voedselsysteem is te veel gericht op import en export, waardoor voedsel vaak enorme afstanden aflegt,” zegt de Amsterdamse wethouder in Het Parool. Er is wel eens berekend dat een gemiddelde maaltijd ongeveer 30.000 kilometer aflegt voordat het op ons bord belandt. En dan gaat het niet per se over exotische producten zoals avocado’s, bananen en kiwi’s, maar om producten die we ook gewoon hier in Nederland verbouwen. Zoals tomaten, aardappels, pruimen of aardbeien. Maar 5% van wat we eten komt nu uit de regio.
Buren voor boeren
De Regionale Alliantie Korte Ketens wil er in de hoofdstad voor zorgen dat over tien jaar 25% van het eten op ons bord lokaal verbouwd is. Dat lijkt ons nog best een voorzichtige ambitie, als je ziet wat voor initiatieven er al zijn, mede dankzij de corona-crisis. Zo zorgt de Stichting Buren voor Boeren sinds april voor betaalbaar groente en fruit voor huishoudens die het moeilijker hebben. Ze brengen voedselpakketten rond met gezond eten van boeren uit Flevoland. Op die manier helpen ze niet alleen mensen die het moeilijk hebben, maar worden ook de boeren uit de buurt gesteund.
Boeren & Buren
Niet te verwarren met Boeren & Buren trouwens waarbij je via buurtboerderijen verschillende producten van lokale producenten kan kopen, die op maximaal 20 kilometer afstand zitten. Zo worden boeren en buren (lokale bevolking) bij elkaar gebracht in een ‘buurderij’. Dit gebeurt niet alleen in Amsterdam trouwens. Ook regio’s zoals Drenthe, Overijssel en Zeeland doen mee, om er maar een paar te noemen.
Support your locals
En ook het Nederlandse initiatief met de Engelse naam Support your locals ging dit jaar van start. Dit is een boodschappendoos met producten van lokale leveranciers, die je aan huis bezorgd krijgt. Denk daarbij aan vers geproduceerd brood of granola en groente, fruit, melk en eieren uit de omgeving. Ook dit initiatief is bedoeld om lokale voedselproducenten te omarmen en samen korte ketens op te bouwen. Want hoe korter de afstand is die jouw maaltijd aflegt, hoe lager de CO2-uitstoot is. Het initiatief is inmiddels uitgerold tot heel Nederland.
Boerschappen
Ook boerschappen biedt een lokale boodschappenbox aan. “Zonder winkels, zonder verspilling, vervuiling of driedubbele marges. Wij brengen vers voedsel direct van onze Brabantse boeren naar jou,” zo is op de website te lezen. Dat de producten uit Brabant komen, betekent overigens niet dat ze alleen in die provincie bezorgd worden. Je kan door heel Nederland een box van Boerschappen bestellen.
Voedsel verbindt
Deze app is ontwikkeld door de provincies Noord-Holland en Flevoland in samenwerking met de Rabobank. Doel is om een duurzaam, regionaal en circulair voedselsysteem te promoten. Via de app kan je heel makkelijk zien wat er in jouw regio aan verse producten wordt aangeboden, zodat je weet waar je terecht kan voor producten bij jou uit de buurt.
Streekproducten supermarkt
Volgend jaar krijgt Lonneker in Twente de eerste regionale supermarkt met alleen maar producten uit de eigen streek. Alles wat daar te koop aangeboden wordt zal niet meer dan 40 kilometer gereisd hebben en komt rechtstreeks van de producent. Op die manier wordt de lokale economie gestimuleerd en worden de voedselkilometers terug gedrongen.
Ben jij bezig met lokaal eten of let je er niet zo op? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
1 gedachte over “Rechtstreeks van de boer: lokaal eten wint terrein met deze initiatieven”
Hier is “de grote verleiding”. Internet bio-boer/winkel. Bij alle producten staat de herkomst. Veel groenten is regionaal geteeld.(en lekker vers).
Reacties zijn gesloten.