Plantaardige alternatieven voor ei op een rij

Eieren zijn een handig ingrediënt voor bakken en braden, maar ze passen natuurlijk niet in een plantaardig dieet. Wil je eieren wat vaker vervangen? Dan zetten wij een aantal plantaardige alternatieven voor ei voor je op een rij.
Als flexi-vegan is er een ding dat ik lastig vind om uit mijn dieet te schappen: eieren. Aan mijn pannenkoeken of cake komt geen ei te pas, maar ik houd heel erg van scrambled eggs, een zachtgekookt eitje bij het ontbijt, of van de wentelteefjes van mijn zoon. Om dit te minimaliseren probeer ik allerlei plantaardige alternatieven voor ei uit, zoals scrambled eggs van tofu, want zoals Roanna van Voorst in haar blog schreef, is er heel veel mis met de eierindustrie. Ook met de biologische vrije uitloopkippen en dan smaakt mijn ei toch minder lekker.

JUST Egg

Mijn hart ging dus een beetje sneller kloppen toen ik last dat er nu plantaardig ei te koop is, dat er net zo uitziet als geklopt ei en volgens testers ook hetzelfde smaakt. Het bedrijf dat ze maakt komt uit Singapore en heet JUST Egg. Ze maken het ‘ei’ van mungbonen. Deze kleine groene boontjes zijn licht verteerbaar, reinigend en super voedzaam. Ze bevatten veel proteïne en vezels, maar weinig calorieën. Daarnaast zijn ze rijk aan kalium, foliumzuur, vitamine B en mineralen. Ik vond het veelbelovend en het zag er ook heel gemakkelijk uit, want het zit gewoon in een flesje, maar het probleem is dat JUST Egg nog niet te koop is in Nederland.

Follow Your Heart

Ik kon me niet voorstellen dat er niet iets soortgelijks in Nederland te koop was en al snel vond ik een plantaardig alternatief voor ei van het merk Follow Your Heart. Deze zijn gemaakt van algen en helaas ook alleen te koop in Engeland en Amerika. Het is een poeder dat je mengt met water, waardoor ze de structuur krijgen van geklopt ei. Je kunt het gebruiken om een roerei of omelet mee te maken, of je kunt het door de cake of hartige taart mengen. En zeewier is natuurlijk hartstikke gezond, waardoor deze ‘eieren’ vezels, gezonde vetten, aminozuren en voedingsstoffen bevatten. Ik moest dus toch zelf weer aan de slag in de keuken.

Plantaardige alternatieven voor ei

Het lijkt erop alsof we nog even moeten wachten op de kant-en-klare vloeibare ei-vervangers, maar gelukkig zijn er ook heel veel andere opties, die ik voor je op een rij zet.

1. Appelmoes

Je kunt appelmoes gebruiken bij het bakken. Ter vervanging van een ei in een cake gebruik je 60 milliliter ongezoete appelmoes. Het zorgt voor een smeuige textuur.

2. Aquafaba

Aquafaba is het vocht dat ontstaat bij het koken van kikkererwten en andere peulvruchten. Het zit boordevol eiwitten en zetmeel en is daardoor een goede vervanger voor het eiwit van een ei. Als je een eetlepel gebruikt, is dat net zo veel als een eierdooier, twee eetlepels staan gelijk aan een eiwit en met drie eetlepels vervang je een heel ei. Mijn collega Wyke zette al eerder drie recepten met aquafaba voor je op een rij.

3. Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel helpt om gerechten te laten rijzen. Je kunt een ei er dus goed door vervangen. Daarbij lijkt de smaak en de textuur ook op dat van ei. Als je een ei wil vervangen kan dat door drie eetlepels kikkererwtenmeel met drie lepels water te roeren tot een dik beslag. Je kunt er zelfs scrambled eggs van maken.

4. Zwart zout ofwel Kala Namak

Kala Namak is een vulkanisch zout dat in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Het zwavelgehalte is hoog en daardoor smaakt het naar ei. Je kunt het gebruiken in scrambled tofu, quiche of wentelteefjes. Je moet er alleen niet te veel van gebruiken, want het heeft een vrij heftige en overheersende smaak.

5. Ei vervanger in poedervorm

Bij de natuurwinkels koop je ei-vervangers in poedervorm. Ze bestaan meestal uit een combinatie van zetmeel of bloem, plantaardige gom en bakpoeder en ze helpen om volume te geven aan cake en koekjes, maar ook als bindmiddel voor bijvoorbeeld een ovenschotel. Het werkt echt super simpel en ik gebruik dit ook in pannenkoekenmeel. 

6. Lijnzaad

Lijnzaad is gezond en een goed alternatief voor eieren als je gaat bakken. Je kunt een eetlepel fijngemalen lijnzaad mengen met drie eetlepels water en dat vervolgens vijf minuten laten staan. Er ontstaat dan een soort papje waar je mee kunt bakken.

7. Bananen

Ook rijpe bananen kun je gebruiken om een cake of iets anders een smeuige textuur en zoete smaak te geven. Je moet dan wel bakpoeder toevoegen.

8. Tofu

Tofu is rijk aan proteïne en een goede vervanging voor ei. Zijden tofu geeft een romige structuur aan bijvoorbeeld een cheesecake of pudding. Stevige tofu is meer geschikt voor hartige recepten, zoals een omelet. Met een snufje kurkuma wordt het dan ook nog geel en krijgt het ook echt de smaak van ei. Hier moet ik zelf nog even op oefenen.
Heb jij nog een aanvulling op deze lijst? Of is er in Nederland wel een kant-en-klare eiervervanger? Laat het ons dan weten. Zoek je goede vegan recepten bij deze vervangers? Dan kun je dit overzicht van vegan blogs checken.

Over de schrijver