“Dit is het verhaal van een simpele oplossing, een manier om onze planeet te helen,” zegt acteur Woody Harrelson, verteller in de nieuwe Netflix documentaire Kiss the ground. Dat klinkt hoopgevend en dat is het ook, al moet ik eerlijk bekennen dat de eerste 25 minuten verre van opbeurend zijn. Want voordat we bij de bodem komen als dé oplossing voor de klimaatcrisis, wordt eerst uitgebreid uiteen gezet hoe we hier beland zijn en waar het is mis gegaan. Kort gezegd: pesticiden, monoteelt en geïndustrialiseerde landbouw.
Kiss the ground
Doordat we het land zijn gaan omploegen en besproeien met chemicaliën, hebben we de microben in de grond om zeep geholpen. Zonder microben geen gezonde grond. En zonder gezonde grond gaat de CO2, die normaal in grote getalen in de grond opgeslagen ligt, weer de atmosfeer in. Er ontstaat verwoestijning waardoor jaarlijks 40 miljoen mensen van hun land verdreven worden. Als we zo doorgaan, zullen er in 2050 ongeveer een miljard mensen op de vlucht zijn als gevolg van verwoestijning. Tot zover de korte samenvatting van de eerste 25 minuten ellende.
Regeneratief boeren in Noord-Dakota
Maar: geen crisis zo groot of er zijn altijd wel mensen te vinden die niet opgeven, zo vertelt Woody Harrelson. Zo zien we een regeneratieve boer uit Noord-Dakota (Verenigde Staten), die zijn oogsten jaar na jaar zag mislukken door extreme weersomstandigheden. Tot dat hij op een dag geen geld meer had om kunstmest en pesticiden te kopen en noodgedwongen zijn heil zocht in regeneratieve landbouw. Niet alleen gaat het hem sindsdien financieel voor de wind, maar je ziet ook een duidelijk verschil tussen zijn weelderige groene land en het uitgedroogde land van zijn buurman.
Het Loess plateau in China
Ook is er het verhaal van Loess plateau in China. Ooit het meest uitgedroogde en verwaarloosde stuk grond op aarde, tot dat wetenschappers er gezamenlijk hun tanden in zetten en begonnen met het herstel van de grond (want dat is uiteindelijk wat regeneratieve landbouw is). De beelden van voor en na laten zien hoe een stoffige leegte kan veranderen in een waar groen paradijs. Wat ik al zei: hoopgevend.
Hollywood sterren
In de film worden ook de nodige sterren opgetrommeld, zoals dus Woody Harrelson (als verteller), maar ook supermodel Giselle Bündchen en haar man (de american football-speler Tom Brady), zanger Jason Mraz, actrice Patricia Arquete en acteur Ian Somerhalder. Allemaal doen ze een duit in het zakje om de kijker ervan te overtuigen dat we beter voor onze bodem moeten zorgen. Zo zegt Giselle: “Onze gezondheid en de gezondheid van de planeet zijn met elkaar verbonden.” En zet Patricia zich in voor composttoiletten: “Poop has to stay in the loop“. Want als je de bodem voedt met (menselijke) poep, voedt de bodem ons met gezond eten.
Heb jij de documentaire al gezien? Laat ons weten wat je ervan vindt door hieronder een reactie achter te laten.
10 gedachten over “Kiss the ground: een simpele oplossing voor de klimaatcrisis”
Hallo, saya amat menyenangi kabar ini. Kunjungi kami untuk kabar lebih lanjut perihal bola88 terpercaya.
What a material of un-ambiguity and preserveness of precious experience regarding unpredicted feelings.
0mniartist asmr
You have brought up a very superb details, regards for the post.
As soon as I discovered this site I went on reddit to share some of the love with them.
Saved as a favorite, I really like your blog!
I went over this internet site and I conceive you have a lot of superb info , saved to favorites (:.
very good submit, i certainly love this web site, carry on it
Sorry, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit voor een groot deel valse propaganda is om de werkelijke problemen te verdoezelen. En hoewel we echt wel wat beter met de grond kunnen omgaan en dat zeker ook een effect zal sorteren, is het een excuus om door te gaan met de uitstoot van CO2 als business as usual.
Nu al nemen de oceanen een derde deel van de totale CO2 op. Anders was het nu al veel warmer geweest. Het resultaat is dat de oceanen verzuren. Dit proces loopt nog wel even door. Het is inmiddels al zo warm dat we te maken hebben met positieve terugkoppeling wat een versnelling is van de opwarming. Bijvoorbeeld door het dooien van de Permafrost waardoor enorme hoeveelheden methaan in de lucht terecht komen. Dit is jarenlang een blinde vlek geweest. Helaas is methaan een veel schadelijker broeikasgas. Dit lost de docu niet zomaar op.
Er wordt namelijk een beeld voorgehouden dat we de temperatuur snel kunnen omkeren wat het als grafische projectie leuk doet, maar per definitie niet klopt. Het staat nu al vast dat de 1,5 graad opwarming binnen dit decennium een feit is. Tenzij we vanaf vandaag de volledige wereldwijde CO2 uitstoot stoppen. Hoewel er veel actie wordt ondernomen, is dat een utopie. De keuze die voor ons ligt is de opwarming niet boven de 2 graden te laten uitkomen. En ook dat heeft al heel grote consequenties voor de wereldbevolking. Mede door watertekorten en verwoestijning. Een thema dat ook in de docu wordt aangehaald.
De politiek verwijten dat ze niet genoeg doet is ook een reden om zelf achterover te leunen. De hoop die de documentaire geeft is een sprankje dat kan groeien als de mensheid in staat is om drastisch te veranderen. Dan is er pas echt sprake van kiss the ground.
Toegegeven, ik haakte tijdens het kijken af, ben gaan scrollen en heb daardoor vast e.e.a. gemist.
30 jaar geleden was het al bijna te laat, 20 jaar geleden was het opnieuw bijna te laat, 10 jaar geleden was het wederom bijna te laat, en op dit moment is het ook alweer bijna te laat…
Roland, geloof jij het nog? Ik ben na ruim 20 jaar mijzelf wegcijferen wel klaar. Ik heb mijzelf kleiner gemaakt (geen auto, geen kinderen, eigen biologische moestuin, etc.), om alleen maar te zien hoe mensen om mij heen alleen maar meer en groter gaan. De mensen die het hardste roepen (politici, beroemdheden) doen zelf totaal NIETS om hun carbon footprint kleiner te maken. Grotere huizen, snellere auto’s, prive vluchten over de hele wereld, grootse feesten en noem maar op. Daarnaast gaan landen die voorheen ‘arm’ waren zich nu ontwikkelen, en willen de burgers daar dezelfde welvaart als hier. India en China, dat zijn meer dan 2 miljard mensen die op dit moment alleen maar meer gaan consumeren.
De enige echte oplossing is om de bevolkingsgroei te beteugelen. Helaas totaal onbespreekbaar, hoewel het me hoop geeft dat David Attenborough het beestje overbevolking op zijn nieuwe Instagram bij de naam noemt. Minder mensen is de enige oplossing, maar niemand wil er aan. Nou, ik doe in dat geval niet meer mee! Als jij zo gek wil zijn Roland, doe gerust!
Hoi Driessen. Wat een mooi betoog en hoe goed is het van je dat je er al zo vroeg bij was. Jij was wakker daar waar de meerderheid nog sliep. Dat vind ik een groot compliment!
Je noemt David Attenborough. Zijn laatste film is indringend en ingrijpend. En hoopgevend. Het is een mooie film om te zien en eigenlijk verplichte kost op iedere school.
Ik hoop dat ik net zo “gek” ben als jij. En velen met mij. Niet om ons weg te cijferen, maar om ons weer te verbinden.
Reacties zijn gesloten.