Dit bedrijf maakt drinkwater met behulp van zonne-energie

In de Verenigde Staten zijn deze zomer vijftien huishoudens voorzien van drinkwater met behulp van hydropanelen. Deze panelen halen met behulp van zonne-energie waterdamp uit de lucht en zetten dat om in schoon drinkwater. Een ideale uitvinding voor zonnige regio’s waar weinig drinkwater voor handen is, zoals in het Navajo gebied in het Zuidwesten van de Verenigde Staten waar de panelen geplaatst zijn. 

Hydropanelen

De SOURCE hydropanelen van de Amerikaanse startup Zero Mass Water werken op zonne-energie en halen met behulp van ventilatoren lucht uit de atmosfeer, dat door een zogenaamde hygroscopic geduwd wordt. Uit die lucht wordt waterdamp onttrokken, dat vervolgens gecondenseerd wordt en als vloeistof wordt opgevangen in een reservoir onder het hydropaneel. Voor de smaak worden hier nog mineralen aan toegevoegd voordat het als drinkwater uit de kraan komt.

Drinkwater

Het project in Navajo blijkt een schot in de roos. “We zijn zo blij dat dit systeem naar onze gemeenschap komt, omdat we al jaren kampen met een groot tekort aan drinkwater,” zegt Mae Franklin tegen de Good News Network. De techniek van de SOURCE hydropanelen, is makkelijk opschaalbaar. Ze kunnen op het dak van een klein huis geplaatst worden, maar je kan er ook hele velden mee inrichten. En omdat de panelen off-grid functioneren, kunnen ze eigenlijk overal geplaatst worden. Er is geen stopcontact voor nodig, alleen wat zonlicht.

Meerdere awards

“Een standaardpaneel produceert vier tot tien liter water per dag en kan zo’n 60 liter water opslaan,” zegt Cody Frisen, CEO van Zero Mass Water.  Inmiddels heeft het bedrijf over de hele wereld (in 45 verschillende landen) hydropanelen geplaatst om op een betaalbare manier schoon drinkwater te krijgen naar plekken waar het normaal niet zo makkelijk te verkrijgen is. Het bedrijf heeft meerdere awards in de wacht gesleept met deze uitvinden en haalde begin deze zomer nog een investering van 50 miljoen dollar binnen waarmee het internationaal verder kan opschalen.

Drinkwater tekort

Wereldwijd hebben 2,2 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater, zo schrijven de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en Unicef vorig jaar al in een rapport. Ook in het waterrijke Nederland ontstonden er drinkwaterproblemen tijdens de hittegolf van augustus. Door het neerslagtekort staat 2020 nu al in de top-10 van droogste jaren ooit gemeten. Toch vinden we schoon drinkwater hier zo normaal dat we er zelfs de wc mee doorspoelen. Daar zal in de toekomst toch echt verandering in moeten komen, want met de klimaatverandering en de toenemende droogte wordt water alleen maar schaarser, zo lijkt het. Hopelijk kunnen uitvindingen als dit hydropanel die pijn een beetje verzachten.

Lees ook dit verhaal over dit dorp in Kenia, waar zout zeewater wordt omgezet in drinkwater. 

Foto: Navajo Power

Over de schrijver