Hoeveel voedsel kan je verbouwen in een achtertuin?

“Mensen hebben zich altijd verbonden gevoeld met het landschap door middel van eten. Eén van de dingen die me zorgen baart, is dat zo veel mensen die connectie met het land kwijt zijn.” Dat zegt de Australische Kat Lavers. Ze wilde die connectie met de aarde weer tot leven brengen en begon daarom aan een experiment met als centrale vraag: is het mogelijk om een grote hoeveelheid voedsel te verbouwen in je achtertuin in een grote stad? Het antwoord is simpel: ja, dat is mogelijk. 

Voedsel uit de achtertuin

Het stuk land waar Kat haar voedsel verbouwt is ongeveer 100 vierkante meter groot en ligt in de miljoenenstad Melbourne. Iets meer dan tien jaar geleden kwam ze hier wonen. Ze trof destijds een vervallen huis aan met een tuin, die vooral uit gras en een paar sierplanten bestond. De grond was bovendien extreem slecht van kwaliteit en vervuild met grote hoeveelheden lood. “Er was veel werk aan de winkel,” zegt Kat in een online documentaire van Happen Films.

Ze ging aan de slag en oogstte succes. In 2018 haalde ze 428 kilo aan kruiden, groenten, fruit en eieren uit haar achtertuin, die The Plummery heet. Dat is voldoende voedsel voor haar en haar partner Danny om een jaar lang van te eten. Maar dat niet alleen: er verblijven regelmatig gasten in haar huis, die in de tuin helpen in ruil voor onderdak en eten. Ook voor hen is er meer dan genoeg.

Dat de tuin een succes is, betekent overigens niet dat Kat en Danny helemaal zelfvoorzienend zijn. Zo kunnen ze op dit kleine lapje grond geen graan verbouwen om bloem van te maken, om maar iets te noemen. Dat kopen ze dus bij een boerderij in de buurt. Net als melkproducten en olie.

Een zorgvuldig ontwerp

Het succes van de tuin ligt in het zorgvuldige ontwerp ervan. Zo legde het stel drie verhoogde groentebedden aan, die ze vulden met nieuwe, vruchtbare aarde. In elk bed staan groenten uit verschillende seizoenen bij elkaar, zodat ze optimaal produceren en niet met elkaar concurreren. Omdat ze met een strak roulatiesysteem werken, kunnen de groenten vrij dicht op elkaar staan. Inmiddels hebben ze een heel script voor hun tuin waarin staat wanneer ze welke groenten waar moeten plaatsen en hoeveel er op een rij kunnen in elk bed om optimaal gebruik te maken van de ruimte.

Naast groenten houdt het stel trouwens ook kwartels in de achtertuin. Deze vogels zijn, in tegenstelling tot kippen, vrij stil en daarom geschikt voor een stedelijke omgeving. Bovendien hebben ze minder ruimte nodig en helpen ze bij het produceren van mest voor de planten.

Het kost minder tijd dan je denkt

Het klinkt natuurlijk prachtig, een stedelijke achtertuin die genoeg voedsel voor een heel jaar produceert, maar het klinkt ook als veel werk. Niks is minder waar.  Kat geeft aan, dat ze ongeveer 4 uur per week kwijt zijn aan de tuin. Wat wel veel tijd in beslag nam, was het ontwerpen van een zo efficiënt mogelijke systeem en het vergaren van kennis over permacultuur en het verbouwen van planten. Daarom geeft Kat inmiddels ook workshops om anderen te helpen met het opzetten van hun eigen efficiënte groentetuin in een beperkte ruimte.

Zou jij het zien zitten om je achtertuin te veranderen in een gigantische moestuin? Of heb je een vergelijkbaar project? Laat het ons vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto Kat Lavers komt van Facebook. 

Over de schrijver

9 gedachten over “Hoeveel voedsel kan je verbouwen in een achtertuin?”

  1. Samen met een klein groepje vrienden hebben wij een ‘Avant Garden’ in Eindhoven, een tuin gebaseerd op de principes van de Natuurlijke Moestuin, o.a. met mulch en combinatieteelt. Een prachtige plek midden in de stad, omgetoverd tot een oase van rust en groen…. heerlijk! Lijkt me leuk om hier meer over te delen op deze website :).

    1. Ja ik wil wel graag permacultuur tuin van achtertuin maken. Maar hij is echt klein. Kan er geen trampo of huisjes in kwijt. Ik heb geen groene vingers en niet veel tijd. Kan het dan ook?

  2. Mooi dit artikel precies nu; ik heb het boek Urban oogsten gekocht omdat ik vrij recent een artikel heb gelezen over de voedselvoorziening in Cuba. Het grootste deel van het voedsel daar wordt geproduceerd door in de stad voedsel te verbouwen. Dan moet dat toch ook in ons kleine achtertuintje lukken dacht ik zo. We hebben al bijen (via knuffelbijen.nl) en dat merk je aan de framboos. We hebben écht een kleine tuin met daarin ook ruimte voor de kinderen om te spelen (trampoline mini zandbak). Maar zo’n artikel zoals dit en zeker ook het boek. Helpen om mijn plannen concreter te maken! Super fijn dit ????

    1. Leuk om te lezen Desiree, wij hebben hier ook een kleine voor- en achtertuin midden in een woonwijk. Met speelruimte voor de kinderen en een soort van ini-mini-voedselbos/ permacultuur moestuin in ontwikkeling. Bij lange na nog niet zelfvoorzienend, maar heel leuk om te zien hoe de kinderen vanuit de zandbak frambozen plukken en meehelpen met salade verzamelen. We willen nog een pergola-klimrek bouwen voor de kiwi en druif met een minituinhuisje voor de kinderen. De buurtvolgels weten de groene oase ook te vinden, dus er is altijd wel iets te beleven. Succes met je plannen!

      1. Wat leuk die knuffelbijen Desiree. Misschien gaan wij die ook wel nemen. Bedankt voor de tip. Het eerste weekend van april ga ik met 3 vriendinnen een moestuincursus permacultuur volgen. Daarna hoop ik in mijn tuin meer eetbaar te maken. Naast dat er ruimte is voor de kinderen om te spelen en voor onszelf om te ontspannen. Heb extra veel zin in de lente dit jaar.

Reacties zijn gesloten.