Hoe kan je het beste omgaan met grote onzekerheid?

De voorspellingen vliegen ons om de oren. Wanneer we de besmettingspiek kunnen verwachten, of we genoeg IC-bedden zullen hebben, wanneer het vaccin klaar zal zijn en hoe erg de recessie zal zijn als we hier uitkomen. Feitelijk kunnen we  het niet exact zeggen: de situatie verandert met de dag. En die onzekerheid zorgt voor collectieve ongerustheid, stress en angst. Hoe kunnen we daar het beste mee omgaan?

Allereerst is het goed om je te realiseren dat het niet per se nieuw voor ons is om met grote onzekerheid om te gaan. In ons ‘gewone’ leven doen we dat ook dagelijks. We weten immers nooit wat de dag van morgen ons zal brengen. Het punt is alleen dat we, nu we massaal thuis zitten, uit ons normale doen gegooid zijn. De maatschappij is piepend en krakend tot stilstand gekomen en life as we know it is, nou ja, niet meer bepaald life as we know it.

We hebben geen idee hoe lang dit gaat duren en hoe de maatschappij er straks uit zal zien als we hier uit komen. En in die extreme omstandigheden is het verleidelijk om in ons hoofd ongebreideld aan de slag te gaan met de worst case scenario’s. Dat geeft ons een gevoel van controle en van voorbereid zijn als er straks (nog meer) stront aan de knikker is. Maar het zorgt ook voor veel extra stress en drama.

1. Accepteer de onzekerheid

We zijn geneigd om onaangename emoties te classificeren als ‘slecht’ en dus willen we er zo snel mogelijk vanaf. We willen geen angst, stress of onzekerheid voelen. Maar die onzekerheid kunnen we vaak, en zeker in het geval van deze pandemie, niet fixen. Het ligt buiten onze macht. Therapeut en schrijver Lisa Marchiano uit Philadelphia suggereert dan ook in de Guardian, dat het onze missie moet zijn om de onzekerheid te omarmen. “Dat is niet altijd makkelijk, maar het haalt ons in ieder geval weg bij het proberen om iets op te lossen, dat we feitelijk (nu) niet kunnen oplossen.” De onzekerheid is onze enige zekerheid op het moment, zo gezegd.

2. Breng structuur in je dag

Een manier om niet te verzanden in eindeloos gepieker, is door structuur aan te brengen in je dag en bezig te blijven. Die structuur had je waarschijnlijk al voor premier Rutte ons verzocht om zo veel mogelijk thuis te blijven. Je bracht bijvoorbeeld je kinderen naar school, ging daarna naar kantoor, had om 10.00 je vaste overleg en om 12.30 ging je lunchen. Ook thuis kan je die structuur aanbrengen als houvast in je dag: sta elke dag op hetzelfde tijdstip op en zorg ervoor dat je de vorige dag al een schema voor vandaag gemaakt hebt met bepaalde taken. Dan hoef je er ‘s ochtends niet over na te denken en kan je meteen aan de slag.

Houd het wel haalbaar en werk je taken één voor één af in plaats van allemaal tegelijkertijd en dus een beetje. We willen de stress niet onnodig verhogen met te ambitieuze to-do-lijstjes die we onmogelijk binnen een dag kunnen voltooien. Probeer ook de afleiding te minimaliseren door bijvoorbeeld je telefoon uit te zetten en je mail en whatsapp op je computer even uit te zetten. Zo heb je de grootste kans dat je in een lekkere werkflow komt (mits je kinderen je niet te veel onderbreken natuurlijk).

3. Blijf in beweging

Net als structuur kan ook lichamelijke beweging, in elke vorm, je weer met beide voeten op de grond brengen. Of het nou yoga is, een rondje fietsen op je hometrainer of een potje dansen in je huiskamer: het haalt je even helemaal uit je hoofd en dus ook weg bij alle worst case scenario’s die je in tijden van onzekerheid over het algemeen bedenkt. Door te bewegen breng je je aandacht heel even weg bij de zorgen over je bedrijf of de gezondheid van je ouders,  en richt je die op iets waar je op dat moment wel grip op hebt. Spreek daarom met jezelf af dat je elke dag bijvoorbeeld begint met een uurtje yoga en na de lunch nog even een wandeling maakt (in je eentje natuurlijk en houd netjes 1,5 meter afstand).

4. Focus op de fysieke kant van stress

Afleiding zoeken in de vorm van beweging en structuur werkt, maar volgens de boeddhistische leer werkt het nog beter om het oncomfortabele niet uit de weg te gaan, maar juist op te zoeken. Door je aandacht te focussen op je fysieke sensaties als je stress hebt, wordt het makkelijker om met die stress om te gaan. Richt al je aandacht dus op de buikpijn, de dichtgeknepen keel, de gespannen spieren, de hoofdpijn, de hartkloppingen of wat het dan ook maar is wat jij voelt. Hoe meer je je focust op de fysieke ervaring, hoe minder aandacht je over hebt om die ervaring te classificeren als vervelend, onplezierig of ronduit stressvol. Hierdoor wordt het dragelijker. Meditatieleraar Kenneth Folk noemt dat in de Guardian de ‘bandbreedte van je aandacht’.

5. Adem: 4 tellen in, 7 tellen vast, 8 tellen uit

Deze zogenaamde 4-7-8 ademhalingstechniek wordt ook vaak gebruikt door mensen met slaapproblemen, vanwege het kalmerende effect. Je ademt 4 tellen in door de neus, houdt de ademhaling 7 tellen vast en ademt dan 8 tellen uit door de mond waarbij je alle opgeslagen spanning probeert los te laten. Ook alternate nostril breathing kan helpen om je zenuwen de baas te kunnen. Lees in dit artikel, dat Willemijn van House of Awareness voor ons schreef. hoe het werkt.

Lees ook onze tips om deze dagen van sociaal isolement door te komen. Heb jij nog tips om om te gaan met de grote onzekerheid van deze tijd? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver