Zijn we het meest effectief met een driedaagse werkweek?

Uit onderzoek blijkt dat voor mensen boven de veertig, een driedaagse werkweek het beste is. Ze zijn dan het meest effectief, maar minder werken heeft ook een positief effect op de duurzaamheid van onze samenleving.
Veel van mijn vrienden zijn veertig plus en hebben plezier in hun werk. Ze zijn ondernemer, zelfstandige, of werken in loondienst. Er zitten artsen, kunstenaars, bankiers, muzikanten, journalisten, therapeuten, leerkrachten, marketeers, advocaten of elektriciens bij. Het is een bont en internationaal gezelschap.

Druk, druk, druk

Met de meeste gaat het goed. Ze klagen wel eens – vooral in de winter – dat ze het te druk hebben, nooit tijd nemen voor zichzelf, of alleen maar achter hun kinderen aanhollen, maar het heeft geen ernstige gevolgen. Toch zijn er ook mensen in mijn omgeving, die last hebben van een burn-out, of ernstig ziek zijn. En dat aantal groeit.

16% is overspannen

Heel veel Nederlanders voelen zich overwerkt. Door een langdurige overdosis stress kun je overspannen raken. Je raakt dan hoe langer hoe meer uitgeput, kunt erg emotioneel worden en simpele dingen worden moeilijk. In Nederland heeft 16% van de mensen die werkt, last van burn-out klachten of symptomen. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn stress en burn-out de arbeidsrisico’s voor de toekomst.

Een driedaagse werkweek

Gezonde voeding, regelmatig bewegen, je eigen grenzen bepalen, over je problemen praten en om hulp vragen kunnen je helpen om stress tegen te gaan, maar uit een onderzoek van het Melbourne Institute of Applied Economics and Social Research blijkt dat mensen boven de 40 het beste presteren met een werkweek van drie dagen. Dus een volledige werkweek is helemaal niet nodig.

Onderzoek onder mannen en vrouwen

Aan het onderzoek deden 3.500 vrouwen en 3.000 mannen mee. Zij voerden cognitieve tests uit, zoals het matchen van letters en cijfers onder tijdsdruk, hardop voorlezen, en nummerreeksen achterwaarts oplezen. De onderzoekers analyseerden de cijfers en legden relaties met verschillende factoren, zoals levenskwaliteit, gezinsstructuur, economisch welzijn en dienstverband en ze ontdekten dat mensen met een gemiddelde werkweek van 25 uur het beste presteerden. De uren die ze meer werkten, had een negatief effect op de productiviteit door stress en vermoeidheid.
Verscheidenheid in werkuren kunnen de intellectuele stimulatie van mensen van verschillende leeftijden verhogen of juist verlagen. Het juiste aantal uren stimuleert je hersenen, maar lange werkuren met stress kunnen juist cognitieve functies beperken. Parttime werken kan je effectiviteit bevorderen.

Parttime of fulltime werken

Dit idee van parttime werken is voor sommige mensen heel normaal, maar anderen moeten fulltime werken om bijvoorbeeld een hypotheek te betalen. Onze hele economie is ingesteld op groei en consumptie. Toch is er ook een tegenbeweging op gang, die deze insteek omarmen. Er is een groeiend aantal minimalisten, mensen die geen nieuwe spullen meer kopen, of mensen die in een tiny house gaan wonen. Zo hebben ze een overzichtelijk leven en minder financiële middelen nodig.
Het idee van een driedaagse werkweek voor veertig plussers is dan als een mes dat aan twee kanten snijdt. Je bent effectief, hebt minder stress en draagt bij aan een duurzame samenleving.

Wat vind jij? Denk je dat een driedaagse werkweek voor 40 plussers kan bijdrage aan een duurzame en gezonde samenleving?

Over de schrijver

3 gedachten over “Zijn we het meest effectief met een driedaagse werkweek?”

  1. Ik moet er niet aan denken. Mijn werk is mijn lust en mijn leven en ik heb altijd minimaal 40 uur gewerkt, de laatste 15 jaar als ondernemer. Maar ook toen ik fulltime in loondienst was, had ik één of meerdere werkzaamheden als zelfstandige. Ik ben getrouwd, poets mijn grote huis zelf, kook samen met mijn man die ook altijd fulltime in loondienst heeft gewerkt (nu pensioen). Zoek werk waar je energie van krijgt en blij van wordt, dan voelt het niet als werken. Bovendien: we komen handen te kort in zoveel secoren. Werkt aan de winkel!

  2. Als single had ik het geluk om full time en beyond bezig te zijn met werk waar ik dol op was. Met partner hield ik me duidelijk aan mijn werktijden. Met een kinderwens als veertiger koos ik er bewust voor om als zelfstandige te werken en mijn onderneming op te bouwen zodat ik deze kon bouwen rondom ouderschap. Ik ben altijd een voorstander van part-time werken geweest. Het brengt een mooie balans waarin je efficiënt je talenten in kunt zetten als ouder en als persoon. Als iedereen parttime zou mogen werken, heeft dat op vele fronten een positief effect, zoals ook blijkt uit het artikel. Voor jezelf, je omgeving en de economie. En iedereen die geluk en balans ervaart in het full time werken zou dat ook mogen blijven doen.

  3. Misschien is het wel een goed idee voor iedereen. Ik heb altijd een 70% baan gehad. We leefden eenvoudig voor het woord consumindeen bestond. En tijd voor hobbies en elkaar. Bovendien is de maatschappij gebaat bij mensen,die mantelzorg kunnen verlenen

Reacties zijn gesloten.