Aan het einde van het jaar ontkom je er niet aan om terug te blikken. Dit keer is dat niet alleen op het afgelopen jaar, maar op een heel decennium. Een decennium waarin het klimaat hoger en hoger op de agenda kwam te staan en daarmee ook de groene en duurzame innovaties. We hebben er een aantal uit de afgelopen 10 jaar voor je op een rij gezet.
1.Ocean Cleanup
We kennen het verhaal van Boyan Slat inmiddels allemaal. Als 16-jarige was hij zo verontwaardigd over het plastic dat hij tijdens het duiken in het water aantrof, dat hij besloot iets te bedenken waarmee hij het plastic kon opruimen. Inmiddels heeft in december dit jaar hij met de Ocean Cleanup de eerste lading plastic uit de oceaan weten te vissen.
Daarnaast presenteerde hij dit jaar in Rotterdam ook nog eens The Interceptor. Een uitvinding waarmee hij de rivieren plasticvrij wil maken, want wat heeft het voor zin om de oceanen op te ruimen als de rommel maar blijft binnen stromen? Een gedachte, die ook de meiden van The Great Bubble Barrier inspireerden. Zij bedachten een scherm van bubbels, die het afval uit het water omhoogstuwt, zodat het opgeruimd kan worden en niet verder de zee in stroomt. Ze wonnen er in 2018 de Green Challenge van de Postcode Loterij mee.
2. 3D-geprinte huizen
Het afgelopen decennium was toch de tijd waarin de 3D-pinter z’n entree deed. Er kwamen 3D-geprinte auto’s, voedsel en natuurlijk huizen. De Amerikaanse startup ICON presenteerde in 2018 een 3D-geprint huis tijdens het South by Southwest Festival in Austin, Texas. Dit jaar kwam ditzelfde bedrijf met 50 3D-geprinte huizen voor armere families in Tabasco, Mexico.
Ook Nederland kwam dit jaar met een primeur. Nog nooit eerder rolden er bewoonbare huizen uit de 3D-printer, die voldoen aan de bouwvoorschriften én aan de wensen van de bewoners. Daarmee haalde dit Eindhovense project Milestone wereldwijd de pers: van CNN tot aan The Guardian, allemaal stonden ze op de stoep. En terecht, want het 3D-printen van huizen gaat relatief snel, is goedkoop en duurzaam. Er wordt namelijk veel minder materiaal verspild.
3. Vegetarisch vleesch
In 2010 werd de Vegetarische Slager opgericht door boer Jaap Korteweg. Toen hij na de varkenspest en de gekkekoeienziekte besloot vegetariër te worden, miste hij de smaak van vlees enorm. In drie jaar tijd ontwikkelde hij vegetarisch vleesch -zoals hij het zelf noemt- met een bite en structuur die niet onder deed voor ‘echt’ vlees. Samen met topkoks slaagde hij erin om de smaak te perfectioneren. Het werd zo’n succes, dat het bedrijf vorig jaar door Unilever is overgenomen. Ondertussen liggen de schappen vol met vleesvervangers, waaronder de Amerikaanse Beyond Burger, die het vooral bij vleeseters erg goed doet.
Ondertussen wordt er in Nederland ook druk aan kweekvlees gewerkt. De Nederlandse hoogleraar Mark Post voorspelde eerder dit jaar, dat het product binnen 2 jaar in de schappen zal liggen. Simpel gezegd wordt kweekvlees gemaakt van cellen, die worden afgenomen bij dieren. Die cellen worden in een kweekvloeistof gelegd waarna ze zich delen en spiermassa vormen.
4. De elektrische auto
Strikt genomen stamt Tesla – de moeder van alle elektrische auto’s- al uit het vorige decennium. De eerste rolde namelijk al in 2008 van de band, maar sindsdien is er veel gebeurd en wordt elektrisch rijden als een serieus alternatief gezien voor de benzineauto. Zo telde Nederland begin dit jaar 45.000 volledig elektrische personenauto’s, twee keer zoveel als het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Uit diezelfde cijfers blijkt dat Tesla Model S de afgelopen jaren de meest voorkomende volledige elektrische auto is.
Ondertussen werd in 2014 in Nederland de eerste waterstofauto van Hyundai geïntroduceerd en kwam Volkswagen vorig jaar met een bus op Waterstof. Nou is de vraag, die vaak gesteld wordt, of de waterstofauto niet meer toekomst heeft dan de elektrische auto. Op dit moment rijden er zo’n 40 waterstofauto’s rond in Nederland, schreef Matthijs Sienot eerder al op hetkanWEL. Dat is beduidend minder dan het aantal volledig elektrische auto’s.
We kunnen dan ook concluderen dat het absoluut het decennium van de elektrische auto was (en van de elektrische fiets -als we het toch over vervoer hebben). Maar wie weet wordt de komende 10 jaar wel van de waterstofauto. Of van de zonneauto natuurlijk, want volgend jaar moet de Nederlandse auto Lightyear op de markt komen. Deze auto laadt zichzelf op met behulp van zonlicht.
5. Alternatieve landbouw
Dat we met de snelle bevolkingsgroei in de problemen komen qua voeding is al een tijdje tot ons doorgedrongen. Momenteel zijn we met 7,7 miljard mensen op aarde. In 2050 zullen dat er volgens de VN 9,7 miljard zijn. Het CBS voorspelde twee weken geleden dat we in Nederland in 2039 met 19 miljoen mensen zullen zijn (dat zijn er nu 17,3 miljoen).
Om al die monden te voeden, moeten we inventief omgaan met het verbouwen van voedsel. Een plantaardig dieet is daar een belangrijk onderdeel van. 40% van al het land op aarde wordt gebruikt voor landbouw. Twee derde hiervan is grasland voor vee, een derde is voor akkerbouw. Daarvan wordt weer een derde gebruikt voor veevoer. 30 tot 40% van de graanoogst wordt gevoerd aan dieren. Kortom: als we allemaal plantaardig(er) gaan eten, scheelt dat enorm.
Een andere oplossing is de alternatieve landbouw. Denk daarbij aan het benutten van bijvoorbeeld daken in de steden, maar ook aan zogenaamde vertical farms. Door nieuwe technologische ontwikkelingen (waaronder iets ‘simpels’ als ledverlichting) kunnen gewassen nu ook binnen en verticaal verbouwd worden en dat is een verdienste van de afgelopen 10 jaar. Met verticaal verbouwen heb je minder land nodig, je kan grotere aantallen verbouwen, hebt geen pesticiden nodig en je kan ineens kokaal groente verbouwen op plekken die hier tot voor kort niet geschikt voor waren.
Welke opvallende groene innovatie trok jouw aandacht de afgelopen 10 jaar? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
1 gedachte over “Dit waren de meest opvallende groene innovaties van de afgelopen 10 jaar”
De Tiny House beweging natuurlijk! Die heeft nog veel meer impact in Nederland dan 3D geprinte huizen. Wat er zo mooi aan is, is dat het een bottom-up beweging is van mensen die bewust kiezen voor een lifestyle waarmee ze hun ecologische footprint verkleinen <3
Reacties zijn gesloten.