Deze week kwam ik een voor mij nieuw begrip tegen: natuurinclusief bouwen. Het is een term, die vooral overheid en projectontwikkelaars lijken te gebruiken, maar goed: het dekt de lading wel. Het is niet alleen bouwen met respect voor de natuur (nogal een dingetje de laatste tijd, met het stikstof debacle), maar het is een manier van bouwen die zelfs bijdraagt aan de biodiversiteit. Zo las ik over een nieuwe natuurinclusieve woonwijk in Olst (Overijssel). Hier is niet alleen ruimte voor de natuur, maar ook voor tiny houses en woongroepen, om maar wat te noemen.
Natuurinclusieve woonwijk
Aan de rand van Olst komt op een stuk land van 3,5 hectare een bijzondere nieuwe woonwijk. Bestaande oude paden en bomen behouden hier gewoon hun plek. Ook wordt er ruim baan gemaakt voor de vogels, steenuilen, bosmuizen en egels die al in het gebied wonen. Zo blijft er veel ruimte voor groen en komen er nestkasten.
Tiny houses en vrijstaande villa’s
Olstergaard is samen met de toekomstige bewoners ontworpen door SVP architectuur en stedenbouw, adviesbureau Haver Droeze en Ecogroen. Alle huizen worden energieneutraal (uiteraard zonder gasaansluiting) en zoveel mogelijk circulair gebouwd. Dus met gerecyclede materialen, die na eventuele sloop gewoon weer hergebruikt kunnen worden. Verder is de diversiteit aan woningen groot. Zo willen sommige bewoners een tiny house, terwijl anderen juist weer een ruime, vrijstaande woning willen. Er zijn ook twee groepen van acht personen, die een woongemeenschap willen vormen en ruimte gereserveerd voor huurwoningen.
Veldbloemen en een voedselbos
Vorige week was de presentatie van het definitieve plan voor deze wijk waar zelf mensen uit Groningen en Utrecht op af kwamen, zo is te lezen in De Stentor. ”Het is supermooi dat er in dit plan zoveel afwisseling is en dat er is gedacht aan veldbloemen en een voedselbos. Echt een mooi concept”, zegt één van de belangstellenden tegen de krant. “We willen zelfvoorzienend zijn en ik vind het belangrijk dat er een soort community-gevoel ontstaat tussen de bewoners,” zegt zijn vriendin. De kans is groot dat ze voor een kavel in deze natuurinclusieve wijk gaan.
Ken jij nog meer voorbeelden van dit soort natuurinclusieve woonprojecten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
7 gedachten over “Deze natuurinclusieve woonwijk krijgt een voedselbos en tiny houses”
zijn er ook initiatieven voor ecoplekken met huurwoningen?
Meer informatie vind je op https://wonen.olst-wijhe.nl/
Wil jij ook wonen in deze natuurinclusieve en circulaire woonwijk Olstergaard in Olst? Je kunt je in februari/maart 2020 inschrijven voor een kavel.
Voor een vergelijkbaar (kleinschaliger) project in de omgeving van Tilburg zoeken we nog bewoners die zich willen aansluiten bij De Groene Wijck. We zitten nog in de startfase en alles is daarbij nog mogelijk, maar natuurinclusief bouwen hoort daar zeker bij!
Voor meer informatie kun je terecht op https://degroenewijck.nl/
Graag contact voor het Tilburg project
Poll results zijn helaas niet te zien!
Reacties zijn gesloten.