Het is al weer de zesde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW). Een week die anders is dan alle andere modeweken. Niet alleen omdat het aandacht vraagt voor ontwikkelingen in de duurzame mode, maar ook -en misschien wel vooral- omdat het veel meer behelst dan alleen maar het presenteren van de nieuwste trends en ontwerpen. De DSFW wil consumenten laten zien hoe ze duurzame keuzes kunnen maken. Dat doen ze onder andere met duurzame winkelroutes, kleding repaircafé’s en kleding ruilfeestjes in het hele land. HetkanWEL spreekt met Cécile Scheele, initiatiefnemer en algemeen directeur van DSFW, over onze kleding in de toekomst.
Als consument heb je invloed
“Het is belangrijk om te weten dat je als consument heel veel invloed hebt op wat er aangeboden wordt. Jij bepaalt wat er in de wereld gemaakt wordt aan de hand van jouw portemonnee. Duurzame mode kan je stimuleren door het te kopen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de vraag naar duurzaamheid de laatste tijd echt toeneemt. Mensen zijn zich meer en meer bewust van de prijs van fast fashion en willen het anders. Maar ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen en hoe ze duurzame mode kunnen herkennen.”
Verschillende aspecten van duurzaamheid
“Het ingewikkelde van duurzaamheid is dat het een containerbegrip is waar heel veel verschillende aspecten onder vallen. Vind je het belangrijk om het milieu geen schade te berokkenen, dan kies je voor materialen die minder pesticiden nodig hebben. Als je diervriendelijkheid het belangrijkst vindt, kies je daarvoor. Stella McCartney ontwerpt bijvoorbeeld schoenen van vegan leer, maar daarvoor gebruikt ze wel plastic. Dat is dus heel diervriendelijk, maar heeft wel een grote impact op het milieu. Het is een utopie om te denken dat je volledig CO2-neutraal of duurzaam kan zijn. Maar het is wel goed om te weten wat de keuzes zijn en wat jij daarin belangrijk vindt, zodat je die keuzes bewust kan maken.”
Tweedehands en circulair
“Het meest milieuvriendelijk is natuurlijk om tweedehands kleding te kopen, omdat daar geen nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. Vroeger had dat een armoedig imago, iets dat je vooral deed omdat je geen geld had. Maar tegenwoordig is het een trend om tweedehands te shoppen. Uiteindelijk gaan we ook met kleding in de toekomst naar een circulaire economie en gebruiken we gedragen kleding als grondstof voor nieuwe kleding. De ‘oude’ stof wordt dan gebruikt om nieuwe stof van te maken. Dat is nu nog vrij lastig, omdat kleren bijna nooit van één en hetzelfde materiaal gemaakt zijn. In een spijkerbroek zit naast katoen bijvoorbeeld ook vaak elastan. Die twee moet je dus uit elkaar trekken om er een nieuwe draad van te kunnen spinnen en dat is ingewikkeld. De ontwikkelingen zijn er wel, maar het kapitaal om op te schalen mist nog.”
Fashion is dead
“Trend forecaster Lidewij Edelkoord zei al: fashion is dead. De mode is niet meer. We gaan met kleding in de toekomst veel meer toe naar eigenheid: je eigen stijl ontwikkelen. Dat kan prima met bijvoorbeeld tweedehands kleding. Je koopt dan iets dat minder trendgevoelig is, maar wel helemaal bij jouw stijl past en waar je zo 20 jaar mee kan doen. Als retailer moet je daar nu al op inspelen door nieuwe verdienmodellen te bedenken waarbij je niet alleen kleding verkoopt, maar het bijvoorbeeld ook vermaakt. Of waarbij oude kleding weer ingenomen wordt als het ‘afgedragen’ is, zodat het als grondstof kan dienen voor nieuwe kledingstukken. Dat vraagt om de nodige creativiteit.”
Kleding in de toekomst
“Het mindless shoppen waarbij kleding soms letterlijk een wegwerpartikel is, dat hooguit zeven keer gedragen wordt, is iets van de laatste 10 tot 20 jaar. Voor de Future Fashion Show gebruiken ontwerpers dat gegeven als inspiratie in bijvoorbeeld hun materiaalkeuze. Want als je een kledingstuk zo weinig draagt, kunnen we het dan niet beter maken van materialen, die minder impact hebben op het milieu? Papier bijvoorbeeld.”
“Ook ontwerper Tommy Driessen speelt met het gegeven van kleding als wegwerpartikel. Als stilist kleedt hij al jaren BN’ers in prachtige galajurken, die letterlijk maar één keer gedragen worden op rode loper events. Hij kreeg steeds meer moeite met de groeiende stapel prachtige jurken waar zoveel arbeid in zat, maar die nooit meer gedragen zouden worden. Voor zijn eerste eigen collectie heeft hij die jurken daarom gebruikt om nieuwe jurken van te maken. Die zijn vanavond te zien op de openingsshow van de Dutch Sustainable Fashion Week.”
De Dutch Sustainable Fashion Week is van 4 oktober tot 13 oktober in het hele land.
Ben jij al bezig met het kopen van duurzame mode en het ontwikkelen van een eigen (tweedehands) stijl? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
2 gedachten over “Zo ziet onze kleding in de toekomst eruit”
Ik koop bijna al mijn kleding bij de kringloopwinkel. Mijn ervaring is dat je er altijd vind wat je zoekt als je maar geduld hebt. Het komt altijd een keer voorbij.
St. Onze DROOM Brummen heeft maandelijks kleding Repair Café, 2 x per maand kleding uitgifte voor een kleine donatie voor St. Onze DROOM en wil graag kleding oppimpen en van oude kleding nieuwe kleding/ artikelen maken met jong & oud.
Zelf draag ik veel gebruikte- ingebrachte, soms nieuwe- kleding.
Reacties zijn gesloten.